• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Hoe plant ik een boom?

Van onze klanten krijgen wij geregeld de vraag: ‘Hoe plant ik nou eigenlijk een boom?’ Eigenlijk is het vrij simpel. Het hele jaar door kunt u bomen en andere planten verplanten als ze in een pot zijn gekweekt. Alle bomen in ons assortiment zijn het hele jaar in pot verkrijgbaar. Een boom hoort in elke tuin. Een boom zorgt voor hoogte en de tuin zal daardoor interessanter lijken. Er zijn passende bomen voor elk formaat tuin. Hoe u een boom plant, leest u hier.

Een boom mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Ook voor een kleine tuin hebben we geschikte soorten voor u. Omdat een boom heel lang mee kan gaan is het belangrijk goed na te denken over de juiste soort. Kijk eens goed naar de hele groeiwijze. Hoe hoog is een volwassen exemplaar? Gaat het vooral om de bladeren of kiest u de boom vanwege de bloemen, herfstkleur of de vruchten?

De ideale planttijd voor bomen

In de periode november-april is het een goede tijd om bladverliezende bomen met kluit of met kale wortels te planten. Tegenwoordig zijn bomen vaak in een plastic pot gekweekt. Deze kunnen ook in een andere periode de grond in. Maar planten in het najaar is toch aan te raden omdat een boom in deze periode makkelijker aanslaat. Kies een plek waar de grond voldoende los is, niet te nat of te droog en voldoende voedzaam.

U ziet het al helemaal voor zich, een mooie grote boom, die een prominent plekje in de tuin krijgt. Maar hoe plant u de boom nu eigenlijk correct? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden; er is niet 1 correcte manier. In deze blog leggen we uit hoe wij het doen:

1. Het gat graven:

Zonder plantgat is het moeilijk om een boom te planten. Graaf het gat iets groter dan de kluit, en zorg ervoor dat de bestaande grond goed doorgemengd is met aanplantgrond. Als u drainage om de kluit heen wilt leggen raden we aan om dat ook te doen voordat u de kluit in het gat tilt.

2. De boom het gat in:

Nadat het gat gegraven is kan de boom het gat in. Let daarbij goed op dat u de boom op de juiste hoogte plant, niet te diep, en niet te hoog. Een mooie stelregel hierbij is dat de bovenkant van de kluit gelijk moet zijn aan het maaiveld.

3. Grond erover!

Als de boom eenmaal op de goede hoogte in het gat staat moet de overgebleven grond uit het plantgat terug over de kluit. Let hierbij op dat u de grond niet te hard, maar ook niet te zacht aanstampt. Als u de grond te hard aanstampt verplet de grond, doet u het te zachtjes, dan zakt alles na 1 regenbui in.

4. Doorverbinden (alleen voor leibomen):

Als u net leibomen neergezet hebt moeten de bomen nu netjes doorverbonden en perfect afgesteld worden. Dit is een redelijk secuur werkje en kan best wel even tijd in beslag nemen. Zodra de palen in de grond staan is het niet meer mogelijk om nog af te stellen. Doe het dus in één keer goed!

5. De palen:

Deze moeten bij 95% van de bomen erbij gezet worden, zorg dat u deze dus mee bestelt door middel van een aanplantpakket, of zorg ervoor dat u zelf palen + boomband heeft liggen. De palen moeten ongeveer een voet van de stam de grond in geslagen worden. Sla de palen tot circa 100 cm de grond in, en sla ze heel licht (!) schuin naar buiten. Zodra de palen staan is het tijd voor het boomband, doe dit altijd eerst om de paal, daarna om de stam, en dan weer om de ene paal. U spant het band zover aan dat de paal weer recht staat, waardoor de boom waarschijnlijk scheef staat. Met de 2e paal + band trekt u het hele geheel recht, waardoor er een mooie rechte boom komt te staan, die stevig vaststaat met palen en band.

Maar wanneer is nou de beste tijd om een boom te planten?

Wij leveren bomen die het hele jaar door geplant kunnen worden, maar de allerbeste tijd om een boom te planten is het najaar. Bent u echter niet in de gelegenheid om uw boom in het najaar te planten? Niet getreurd! Op al onze bomen zit standaard een jaar garantie.

Let op, er zijn uitzonderingen:

Bijvoorbeeld een meerstammige boom is meestal niet vast te zetten met palen. Als u dus een meerstammige boom wilt planten is het altijd handig om even te bellen om te vragen welke materialen u nodig heeft.

Dit is in het kort hoe u een boom plant.

Er zijn ook nog andere manieren, bijvoorbeeld met 3 palen, of bijvoorbeeld 1 paal met een rubberen boomband. Dit kan ook, maar wij gebruiken deze manier omdat dit het makkelijkst is. Let vooral goed op dat de bomen goed stevig staan en niet om kunnen waaien. Op deze manier kun u nog jaren plezier van uw bo(o)m(en) hebben!

Houd deze tips nog in uw achterhoofd:

 • Bij het vervoeren van bomen moeten de wortels altijd zijn afgedekt, dit voorkomt verdrogen tijdens transport.
 • Maak de wortels voor het planten, indien nodig, goed nat.
 • Als u niet meteen kunt planten, kuil de planten dan tijdelijk op. Dit is de wortels afdekken met grond
 • Als u een plantgat maakt, zet de boom er dan meteen in
 • Zorg altijd voor een goede afwatering: Horizontaal: drainage, verticaal: gaten boren
 • Wilt u optimaal rendement hebben van uw aanplant, gebruik dan potgrond om in te planten.
 • Als u een plant water geeft, doe dat dan met de tuinslang en breng het water op de plaats waar het nodig is.

Lees ook even onze planttips!

Lees ook:

Water geven, tips en tricks

Bomen beschermen tegen vorst

Unterschied Bäumen Wurzelballen, Topf und Wurzeln
bomen-online

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i