Water geven, tips en tricks

Het klinkt heel simpel: water geven. Maar toch zijn er wel een paar dingen waar je goed op moet letten. Er zijn verschillende dingen die mis kunnen gaan, in het ergste geval kan je boom zelf doodgaan bij verkeerd water geven. Hoe geef je nou goed water? Hieronder geven we je 5 tips!


1. NIET te veel!! Dit is één van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het water geven. Er wordt teveel water gegeven. Dit kan hele nare gevolgen hebben, als je pech hebt gaan de wortels rotten, en gaat de boom zelfs dood… Maar hoe kom je er nou achter hoeveel water genoeg is? Dat is per boomsoort verschillend, zoek dat eerst altijd even op. Een Wilg heeft bijvoorbeeld veel water nodig, een blazenboom juist heel weinig. Wij raden altijd aan om de grond rond de kluit licht vochtig te houden. Mocht je te weinig water gegeven hebben? Geen enkel probleem! De bladeren zullen eerst slap gaan hangen, geef dan een even goed water, en je boom herstelt weer volledig! 


2. Freqentie: wij raden aan om liever 2 keer een beetje water te geven dan 1 keer heel veel. Een boom kan namelijk niet in 1 keer heel veel water opnemen, dus eigenlijk verspil je op deze manier water. 


3. Gebruik een Boom Waterzak, een waterzak laat het water langzaam uit de zak druppelen. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel water geeft, en dat het goed bij de wortels komt. Ook leuk: er gaat 75 liter in een zak, wat er verdeeld over een aantal dagen langzaam uit druppelt. Je hoeft dus in warme periodes niet meer elke dag te sproeien. Dit bespaart een hele hoop tijd en moeite! 


4. Geef in de winter geen water. In de winter is de boom in rust. Dit betekent dat de bomen geen voedingsstoffen licht, en water opnemen. Als je toch water blijft geven kunnen de wortels gaan rotten en overleeft de boom het niet, let daar dus goed op! 


5. Gebruik een sproeikop. Mocht je een Boom Waterzak nou niet mooi vinden, of bijvoorbeeld een haag hebben staan (hier is een waterzak niet praktisch), zorg er dan voor dat je altijd een sproeikop gebruikt. Waarom? Omdat een te harde straal de grond een soort van dichtspuit. Hierdoor kan de grond het water niet goed opnemen en bereikt het niet de plek waar je het wilt hebben, namelijk de wortels. De oppervlakte mag dan heel nat lijken, als je een klein beetje dieper graaf zul je zien dat de grond niet nat is… Het gebruik van een sproeikop is dus erg aan te raden!In het kort kun je dus wel stellen dat water geven eigenlijk iets ingewikkelder is dan vaak gedacht wordt. Gelukkig zijn er genoeg handige truckjes om je boom toch precies genoeg water te geven, hierdoor kan je genieten van optimale groei en bloei!Terug naar overzicht