De berk die in het Latijns de Betula wordt genoemd is een geslacht van bomen uit de berkenfamilie die Betulaceae genaamd wordt. De berken van dit soort komen verspreid voor op het noordelijk halfrond. Ze zijn daarom ook goed winterhard. Ze zijn op dit moment de enige boomsoorten die van nature voorkomen op Groenland en op IJsland. Deze bijzondere berk kopen doet u natuurlijk bij Boomkwekerij Van IJmeren!
Kenmerken van de Berk
Kenmerken van de berkenboom is het in horizontale banden afbladderen van de bast op de stam. De nieuwe bast is soms wit, maar kan afhankelijk van de soort ook rood of zoals bij de meeste soorten bruin zijn. Berken hebben opgaande of hangende takken. In het voorjaar krijgt de berkenboom lange, hangende katjes. Het blad is dan lichtgroen en de bast vaak wit.
Berken hebben voor en bij het uitkomen van het blad een zeer sterke sapstroming. Het wordt dus aanbevolen om de berk dan ook alleen in de herfst en in de winter te snoeien.
Groeiplaats
De berk kan goed in moerassige streken groeien. De boom heeft weinig eisen en kan op alle grondsoorten geplaats worden. Het is per soort soms wel verschillend. De berk kan niet goed tegen verharding
Soorten
Er zijn vele soorten in de berken. Bij een berk kopen kan Boomkwekerij Van IJmeren u elke soort leveren. Op dit moment hebben we niet alle soorten in ons assortiment. Zoekt u een speciaal soort neem dan gerust contact op!
Ruwe Berk / Betula pendula
Het bekendste soort van de berkenfamilie is de Ruwe Berk of Zilverberk maar ook wel de Betula pendula genoemd. Hij staat ook vrijwel in heel Europa. Het is op veel plaatsen ook een belangrijke houtproducent. Deze hebben een opgaande groeiwijze en zijn soms meerstammig. De ovale kroonvorm is los en half open van structuur en de schuin afstaande takken hebben sterk afhangende en dunne twijgen. De stam is wit en bladdert iets af.
Zachte Berk / Betula Pubescens
De Zachte Berkis ook wel een bekend soort. De Latijnse naam van deze boom is Betula Pubescens. Hij is wat kleiner dan de Ruwe Berk. De bladeren en de takken zijn ook wat fijner. De jonge stam is bruin, maar verandert snel in wit. De twijgen zijn roodbruin en zacht behaard. De herfstkleur is geel tot geelbruin. Jong blad voelt zacht aan vanwege de fijne beharing. De grondsoort moet voldoende vochtig zijn. Veen- en licht zure gronden worden goed verdragen. Zeewind wordt niet goed verdragen.
Witte Himalayaberk / Betula utilis jacquemontii
De Witte Himalayaberk is een middelgrote boom. Het is een berk die opvalt aan de witte stam. De schors kan wel afbladeren. Het berk krijgt donkergroen blad en katjes. De herfstverkleuring is geel. De boom wordt ook vaak als meerstammig gebruikt. De boom komt van nature voor in Zuidwest-China tot het Himalaya. De schuin opgaande takken schilferen af. De grote lederachtige bladeren zijn donkergroen
Prieelberk / Betula pendula ‘Youngii’
De Prieelberk is een treurberk en heeft als latijnse naam Betula pendula ‘Youngii’. De berk wordt meestal op 250cm veredeld. Vanaf dat punt vormt zich de kroon naar beneden. Het is een sierlijke boom die niet hoog wordt. De bladeren van de Prieelberk zijn glanzend groen en in de herfst geel van kleur. Hij is zeer geschikt voor een kleinere tuin.
De Betula pendula is de Ruwe berk en krijgt frisgroen klein blad. De boom krijgt geelgroene katjes en een witte schors. Het blad is in de herfst geel tot geelbruin. Kan niet goed tegen zeewind. Geschikt voor kalkrijke klei- en zandgrond.
Ruwe berk | Betula pendulaBetula pendula is een bladverliezende boom die snel groeit tot 20 m bij 10 m. Hij bloeit in april en de zaden rijpen van juli tot augustus. De soort is eenhuizig (individuele bloemen zijn mannelijk of vrouwelijk, maar beide geslachten komen voor op dezelfde plant) en wordt bestoven door wind. Hij staat bekend om het aantrekken van dieren in het wild. Geschikt voor: lichte (zanderige), middelzware (leemachtige) en zware (klei) bodems, geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en kan groeien in zware klei en voedingsarme bodems. Geschikte pH: zure, neutrale en basische (basische) bodems en kan groeien in zeer zure bodems. Hij kan niet groeien in de schaduw. Hij geeft de voorkeur aan droge of vochtige grond. De plant kan harde wind verdragen, maar geen maritieme blootstelling.
Eetbare toepassingenEetbare delen: Bloemen - Binnenschors -Bladeren - Sap - Eetbaar gebruik: theeBinnenschors - gekookt of gedroogd en vermalen tot een maaltijd. Het kan worden toegevoegd als verdikkingsmiddel aan soepen enz. Of kan worden gemengd met bloem voor het maken van brood, koekjes enz. Binnenschors wordt over het algemeen alleen gezien als voedsel voor hongersnood, gebruikt wanneer andere vormen van zetmeel niet beschikbaar of schaars zijn. Sap - rauw of gekookt. Geeft een zoete smaak. Het wordt in het vroege voorjaar geoogst, voordat de bladeren zich ontvouwen, door op de stam te tikken. Het is een aangenaam drankje. Het wordt vaak geconcentreerd tot een siroop door het water af te koken. Van een volwassen boom kan per dag tussen de 4 en 7 liter worden getapt en dit zal de boom niet doden zolang het kraangat daarna wordt opgevuld. Langdurig of zwaar tikken zal de boom echter doden. De stroming is het beste op zonnige dagen na vorst. Het sap kan worden vergist tot bier. Een oud Engels recept voor het bier is als volgt: Doe aan elke 500 ml berkenwater een liter honing, goed door elkaar geroerd; kook het dan bijna een uur met een paar kruidnagel en een beetje limon-schil. Als het voldoende gekookt is en koud wordt, voeg er dan drie of vier lepels goed bier aan toe om het te laten werken ... en als de test begint te zakken, fles het dan op. Het is zachtaardig en zeer onschadelijk in werking in het lichaam, en verscherpt de eetlust, aangezien het ante pastum wordt gedronken. Jonge bladeren - rauw of gekookt. Jonge katjes. Van de bladeren wordt een thee gemaakt en een andere thee wordt gemaakt van de etherische olie in de binnenste schors.
Zachte berk | Betula pubescens
De Betula pubescens is de Zachte berk en krijgt een ovale kroon met afhangende takuiteinden. Het blad is groen en de stam wordt wit. De boom houdt van vochtige grond. Kan niet tegen zeewind. Geschikt voor kalkrijke zand- en veengrond.De zachte berk of Betula pubescens is een loofboom uit de berkenfamilie die van nature vaak voorkomt in Noord- en Midden-Europa. De zachte berk is een snelle groeier en heeft een typische korte levensduur, zo een 60 tot 80 jaar. Je vindt hem vaak op vochtige plaatsen. Deze berk heeft een onregelmatige, ovale kroon die vrij los is en waar de wind gezellig kan doorwaaien. De boom wordt typisch 15 tot 20 meter hoog en bereikt een breedte van 10 tot 12 meter. De takken staan schuin ingeplant en hebben veel dunne, roodbruine twijgjes. De zachte berk heeft frisgroene ruitvormige bladeren die uitlopen naar een spitse top. De bladrand is dubbelgezaagd. De jonge bladeren zijn lichtjes behaard, waardoor ze zacht aanvoelen. In de herfst krijgen de bladeren van de Betula pubescens een subtiel gele kleur. Typisch aan deze loofboom is de kenmerkende slanke, witte stam die in dunne papierachtige laagjes loskomt. De jongere bomen hebben eerst een bruine bast. Het hout van de Betula pubescens is uitstekend brandhout en kan ook gebruikt worden als (goed verteerbaar) strooisel.
De bloei van de zachte berk
De zachte berk begint zijn bloei samen met de bladontluiking in april of mei. De hangende katjes zijn de mannelijke bloempjes, ze kunnen tot 6 à 7 cm groot worden. De rechtopstaande katjes zijn de vrouwelijke, zij zijn typisch ongeveer 1 à 2 cm lang. Beide katjes hebben een geelachtige kleur. Tijdens deze periode produceert de zachte berk veel stuifmeel en is hij aantrekkelijk voor bijen en vlinders. In de nazomer zijn de vruchtjes, ze lijken op gevleugelde nootjes, rijp.
De meest geschikte plek voor een zachte berk of Betula pubescens
Deze loofboom wortelt dieper dan andere berkensoorten. Hij is daarom geschikt om aan te planten bij een verharding. In private tuinen worden berken vaak in trio geplant in het midden van het gazon. Het gezellige geritsel van de blaadjes krijgt u er gratis bij! Aan de zijkant van de tuin of in parken en openbare ruimtes kan de zachte berk dienstdoen als een windscherm. Deze berk ik ook geschikt om aan te planten in bossen. De zachte berk is goed winterhard en ziekteresistent. De zachte berk wenst wel veel licht: hij verkiest een plaats in de zon of in de halfschaduw en groeit op de meeste bodems, ook op een vochtige ondergrond. Wenst u deze berken te snoeien, doe dat enkel in de herfst en winter. Dit omwille van de zeer sterke sapstroom in deze boom.
De witte Himalayaberk, in alle seizoenen een opvallende boom
De witte Himalayaberk (Latijnse benaming: Betula utilis jacquemontii) is een zeer sterke en populaire boomsoort en het is eenvoudig te begrijpen waarom deze boomsoort zo alom wordt gewaardeerd.
De witte schors is een prachtig aangezicht
De Betula utilis jacquemontii heeft een elegante witte schors, deze schors is afbladderend en onthult ieder jaar weer een nieuwe frisse laag van perfect witte schors met de kenmerkende horizontale donkere lijnen (ook wel lenticellen lijnen genoemd). Dit geeft hem in alle seizoenen een buitengewoon uiterlijk. Het donkergroene blad is ovaalvormig en kleurt in de herfst naar geel- tot goudkleurig, beide kleuren contrasteren mooi met de spierwitte bast. In de winter zullen de bladeren langzaam van de bomen vallen en een spookachtig tafereel tevoorschijn toveren met enkel de kale takken en een witte bast. In het voorjaar komen er geelgroene katjes aan de boom, de mannelijke katjes hangen en de vrouwelijke katjes hebben een rechtopstaande groei. De mannelijke katjes kunnen tot wel 8 cm lang groeien, de vrouwelijke katjes blijven een stuk kleiner.
De berk verdraagt alle grondsoorten
Zoals de Nederlandse benaming al laat doorschemeren vindt de witte Himalayaberk zijn oorsprong in het westelijk gedeelte van het Himalaya gebergte. In de negentiende eeuw werd deze boomsoort geïntroduceerd in Europa. Hij is niet kieskeurig met betrekking tot de grondsoort waarin hij wordt aangeplant, alle grondsoorten zullen voldoen voor een juiste groei. De witte Himalayaberk is snelgroeiend en robuust, ook indien u niet in het bezit bent van groene vingers is dit een geschikte boom voor uw tuin. De berk prefereert een standplaats met voldoende lichtinval. Een volwassen exemplaar kan een hoogte van 15 meter en een breedte van 6 meter bereiken en hij heeft een goede windbestendigheid. Waar de gewone zilverberk de takken aan de uiteinden laat hangen, groeien de takken van de witte Himalayaberk recht omhoog.
Eenvoudig in onderhoud
Het is niet noodzakelijk om de witte Himalayaberk te snoeien, maar indien gewenst, kan dit het beste in de herfst of aan het begin van de winter worden gedaan. Vermijd de periode van januari tot en met mei om te snoeien, dit is de groeiperiode van de boom en dan kan de boom bij het snoeien sap gaan 'bloeden'. Voor nieuw aangeplante bomen wordt altijd aangeraden deze in de eerste twee groeiseizoenen voldoende water te geven in de drogere maanden van het jaar. Na twee groeiseizoenen zal het wortelstelsel afdoende gegroeid zijn, om ook bij drogere periodes, voldoende vocht uit de diepere grondlagen te halen.
De witte Himalayaberk is zowel eenstammig als meerstammig verkrijgbaar. Hij heeft een uniforme groei en is daardoor in hoge mate geschikt om aan te planten in lanen, parken of tuinen. Zowel solitaire aanplant als aanplant in groepen is mogelijk, de witte bast zal in alle gevallen - en in alle seizoenen - een echte blikvanger zijn.
De Betula penula 'Youngii' ook wel de Prieelberk genoemd is een boom in treurvorm. De treurtakken beginnen vaak op een hoogte van ongeveer 225 cm tot 250 cm. De takken hangen naar beneden. De doorsnede van de kroon kan ongeveer 6 meter worden. De herfstkleur is geel, en de boom bloeit bijna nooit. De boom krijgt geelgroenachtige katjes.
Prieelberk, een treurvorm van de berk
De Prieelberk, met de Latijnse naam Betula pendula Youngii, is een kleine boom met afhangende takken. Deze kleine boom is familie van een veel grotere berk, de Betula pendula. De Nederlandse naam voor deze grote boom is Ruwe berk of Gewone berk. De Ruwe berk heeft ook hangende takken. Pendula betekent hangend. Betula pendula Youngii heeft een kroon die meer in de breedte groeit, omdat de takken van de kroon horizontaal geënt zijn op een onderstam van de Ruwe Berk. Vanaf deze entplaats groeit de boom in de breedte. De kop groeit niet meer door. De dunnere takken gaan hangen waardoor de berk een parasolvorm krijgt, vandaar zijn Nederlandse naam. De kroon kan tot 6 meter breed worden. De boom kan doorgroeien tot een hoogte van 4 tot 6 meter, afhankelijk van de entplaats.
Betula pendula Tristis valt onder de treurbomen. Deze treurberk krijgt een opgaande kroon met afhangende takken. De bast van de boom is helderwit. Als de boom ouder wordt dan kan de bast afbladderen.
De Betula Pendula ook wel bekend als de ruwe berk wordt maximaal 30 meter hoog en is daarmee een snelgroeiende struik. Over het algemeen is de ruwe berk te vinden tussen de 15 en 20 meter. Uiteraard is het mogelijk de Betula Pendula kleiner te houden door regelmatig te snoeien wanneer het seizoen dat toelaat. De ruwe berk heeft een onregelmatige ovale kroon die niet helemaal vol is zoals bij andere bomen.
De ruwe berk is erg bekend van zijn witte afbladderende schors. Oudere gedeelten van de stam vertonen vaak barsten.De twijgen van de ruwe berk zijn overhangend met kleine bladeren van 3 tot 7 centimer. In de maand april bloeit de ruwe berk met geelgroene katjes van 3 tot 8 centimer. De Betula Pendula kan prima op droge grond staan maar verdraagt geen verharding. De ruwe berk wordt vaak gebruikt in parken, boombakken en boomsingels.