Het is winter, en buiten is het ijskoud. Uw pas geplante bomen staan nog buiten. Is het nodig om deze te beschermen, en hoe doet u dat? Na het lezen van deze blog weet u alles over het bomen beschermen tegen vorst.
Heeft u een inheemse boom geplant, dan zit u standaard goed. Deze bomen groeien van nature al in Nederland, en zijn volledig gewend aan ons klimaat.
Veel bomen zijn niet inheems, maar wel winterhard, dus vorstbestendig. De meeste eiken, lindes, berken, esdoorns, essen en vrijwel alle laanbomen die wij verkopen zijn goed vorstbestendig.
Sierbomen zijn gevoeliger voor vorst. Dit omdat het vaak geen bomen zijn die van nature in Nederland groeien. Vooral vorst in het vroege voorjaar kan gevaarlijk zijn voor het nieuwe blad en de knoppen. Niet alle sierbomen zijn gevoelig voor vorst. Het krentenboompje bijvoorbeeld, een zeer decoratieve boom, kan heel goed tegen vorst.
Groenblijvende bomen zijn in de regel minder winterhard, alhoewel daar wel verschil in zit. Zo zijn de Laurier en Olijfwilg goed vorstbestendig in Nederland, maar zijn de Groenblijvende Tulpenboom en de Olijf gevoelig voor vrieskou.
Een paar soorten waarbij u extra op moet letten zijn:
Wilt u zeker weten of uw bomen moet beschermen tegen vorst? Check altijd even de informatie bij het product, of neem contact met ons op. Lees verder onder de foto’s.
Samengevat: Bomen beschermen tegen vorst? Voordat u een boom aanschaft, kijk goed of deze boom tegen de vorst kan, en neem op tijd passende maatregelen zoals een kleine hoeveelheid water geven. Bij een nog niet geplante boom dekt u de pot af. Om de wortels van een boom te beschermen laat u de bladeren of houtsnippers rond de boom liggen. Ook kunt u de stam inrollen met jute voor isolatie en zeer vorstgevoelige bomen pakt u in met een vorsthoes.