Dé natuurlijke
boomkweker

 • https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Bomen beschermen tegen vorst

Het is winter, en buiten is het ijskoud. De meeste mensen kruipen met dit weer nog even lekker bij de kachel of verwarming, met een beker warme chocolademelk. Maar uw pas geplante bomen, die staan nog buiten. Is het nodig om deze te beschermen, en hoe doet u dat? Na het lezen van deze blog weet u alles over het bomen beschermen tegen vorst.

Hoe weet ik of mijn boom winterhard is? Nou, om te beginnen: heeft u een inheemse boom geplant, dan zit u standaard goed. Deze bomen groeien van nature al in Nederland, en zijn volledig gewend aan ons klimaat.

Heeft u geen inheemse boom, niet getreurd. Veel bomen zijn namelijk niet inheems, maar wel winterhard. Dit betekent dat zij vorstbestendig zijn. De meeste eiken, lindes, berken, esdoorns, essen, vrijwel alle laanbomen die wij verkopen zijn goed vorstbestendig.

Sierbomen daarentegen zijn vaak iets gevoeliger dan laanbomen. Dit omdat het vaak geen bomen zijn die van nature in Nederland groeien. Vooral vorst in het vroege voorjaar kan best gevaarlijk zijn, dan heeft de boom namelijk al knoppen gemaakt, waar het blad en de bloemen uit komen. Deze vriezen dan al gauw kapot. Dat hoeft niet te betekenen dat de boom dan direct doodgaat maar vaak heeft u geen of minder bloemen in het voorjaar.

Niet alle sierbomen zijn gevoelig voor vorst. Het krentenboompje bijvoorbeeld, een zeer decoratieve boom, kan heel goed tegen vorst.

Groenblijvende bomen zijn in de regel minder winterhard, alhoewel daar wel verschil in zit. Zo zijn de Laurier en Olijfwilg goed vorstbestendig in Nederland, maar zijn de Groenblijvende Tulpenboom en de Olijf best gevoelig voor vrieskou.

Een paar soorten waarbij u extra op moet letten zijn:

– Indische Sering

– Groenblijvende Tulpenboom

– Olijf

– Camelia

Wilt u zeker weten of uw bomen moet beschermen tegen vorst? Check het dan altijd even op de productpagina, of neem contact met ons op.

Bomen beschermen tegen vorst-bescherming

Hoe beschermt u uw bomen tegen vorst?

Om te beginnen kunt u de bomen voor het gaat vriezen een beetje water geven. Dit doet u omdat vorstschade eigenlijk niet veel met de echte kou te maken heeft, maar meer een gevolg van de koude droge wind die gedurig tegen de stam / bladeren aanwaait. Door water te geven droogt de boom minder snel uit.

Als u de boom nog niet geplant heeft, dek de pot dan even af, bijvoorbeeld met een zeiltje of het ingraven van de pot/kluit. Ook dit heeft weer met de wind te maken, als de koude droge wind tegen de wortels aan waait, is de kans op uitdroging veel groter dan wanneer de wortels afgedekt zijn.

Houtsnippers / bladeren om de boom heen laten liggen is ook een hele goede manier om de wortels van de boom extra te beschermen. En bladeren zijn nog gratis ook! Handig: dit werkt ook meteen tegen onkruid.

Jute band voor boombescherming: door de stam van de boom in te rollen met jute band isoleer je deze heel makkelijk en goedkoop. Sommige soorten bomen hebben erg last van vorstscheuren (misschien heeft u het wel eens gezien bij fruitbomen), dit wordt vaak als niet mooi ervaren. Één voordeel: direct kwaad kan het ook niet. Vorstscheuren komen vaak door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de winter.

Voor sommige minder winterharde bomen kunnen deze maatregelen te weinig zijn, zo is de Olijf zeer vorstgevoelig en heeft deze serieuze bescherming nodig bij strenge vorst. Ons advies is om deze in te pakken met een vorsthoes, en bovenstaande tips toe te passen. Zo heeft uw niet zo winterharde boom toch een hele mooie toekomst in ons relatief koude landje!

Samengevat: Bomen beschermen tegen vorst? Voordat u een boom aanschaft, kijk goed of deze boom tegen de vorst kan, en neem op tijd passende maatregelen. Deze verschillen per boom, maar met de hulp van deze blog, en de uitgebreide informatie over de bomen op onze website, hoeven uw bomen nooit meer kapot te vriezen.

Meer van deze tips? Abonneer op de nieuwsbrief!

Lees ook:

De 5 mooiste wintergroene leibomen

Hoe plant je een boom?

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
i i