Hoe plant je een boom?

Hoe plant je een boom


Je ziet het al helemaal voor je, een mooie grote boom, die een prominent plekje in de tuin krijgt. Maar hoe plant je een boom nou eigenlijk correct? Het antwoord is simpel, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden; er is niet 1 correcte manier. In deze blog leg ik uit hoe wij het doen:1.   Het gat graven:

Zonder plantgat is het moeilijk om een boom te planten. Graaf het gat iets groter dan de kluit, en zorg ervoor dat de bestaande grond goed doorgemengd is met aanplantgrond. Als je drainage om de kluit heen wilt leggen raad ik aan om dat ook te doen voordat je de kluit in het gat tilt.


2.   De boom het gat in:

Nadat het gat gegraven is kan de boom het gat in. Let daarbij goed op dat je de boom op de juiste hoogte plant, niet te diep, en niet te hoog. Een mooie stelregel hierbij is dat de bovenkant van de kluit gelijk moet zijn aan het maaiveld.


3.   Grond erover!

Als de boom nou eenmaal op de goede hoogte in het gat staat moet de overgebleven grond uit het plantgat terug over de kluit. Let hierbij op dat je de grond niet te hard, maar ook niet te zacht aanstampt. Als je de grond te hard aanstampt verplet je de grond, doe je het te zachtjes, dan zakt alles na 1 regenbui in.

 

4.   Doorverbinden (alleen voor leibomen):

Als je net leibomen neergezet hebt moeten de bomen nu netjes doorverbonden, en perfect afgesteld worden. Dit is een redelijk secuur werkje en kan best wel even tijd in beslag nemen. Zodra de palen in de grond staan is het niet meer mogelijk om nog af te stellen. Doe het dus in één keer goed!


5.   De palen:

Deze moeten bij 95% van de bomen erbij gezet worden, zorg dat u deze dus mee bestelt door middel van een aanplantpakket, of zorg ervoor dat u zelf palen + boomband heeft liggen. De palen moeten ongeveer een voet van de stam de grond in geslagen worden. Sla de palen tot circa 100 cm de grond in, en sla ze heel licht (!) schuin naar buiten. Zodra de palen staan is het tijd voor het boomband, doe dit altijd eerst om de paal, daarna om de stam, en dan weer om de ene paal. Je spant het band zover aan dat de paal weer recht staat, waardoor de boom waarschijnlijk scheef staat. Met de 2e paal + band trek je het hele geheel recht, waardoor er een mooie rechte boom komt te staan, die stevig vaststaat met palen en band.Maar wanneer is nou de beste tijd om een boom te planten?

Wij leveren bomen die het hele jaar door geplant kunnen worden, maar de allerbeste tijd om een boom te planten is het najaar. Ben je echter niet in de gelegenheid om je boom in het najaar te planten? Niet getreurd! Op al onze bomen zit standaard een jaar garantie.


Let op, er zijn uitzonderingen:

Bijvoorbeeld een meerstammige boom is meestal niet vast te zetten met palen. Als u dus een meerstammige boom wilt planten is het altijd handig om even te bellen om te vragen welke materialen u nodig heeft. 


Dit is in het kort hoe je een boom plant.

Er zijn ook nog andere manieren, bijvoorbeeld met 3 palen, of bijvoorbeeld 1 paal met een rubberen boomband. Dit kan ook, maar wij gebruiken deze manier omdat dit het makkelijkst is. Let vooral goed op dat de bomen goed stevig staan en niet om kunnen waaien. Op deze manier kun je nog jaren plezier van je bo(o)m(en) hebben!

 

PS: lees ook even onze planttips!


Lees ook:


Water geven, tips en tricks


Bomen beschermen tegen vorst

Terug naar overzicht