Meerstammige bomen

Amberboom (Worplesdon) meerstammig

Liquidambar styraciflua Worplesdon
Amberboom (Worplesdon) meerstammig
De liquidambar styraciflua Worplesdon is een snelgroeiende boom die maximaal 40 meter hoog wordt. Uiteraard kunt u deze boom kleiner houden door regelmatig in het juiste seizoen te snoeien. De kroon is halfopen en piramidaal van vorm en groeit grillig. Dit betekend dat er geen terugkerend patroon te herkennen is in de kroon van de boom. Het blad van de amberboom loopt relatief laat uit.   In de herfst is de amberboom prachtig geel, oranje, rood en purper. In april en mei heeft de amberboom geelgroene onopvallende bloemen. De liquidambar styraciflua Worplesdon heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen niet giftig voor de mens. De amberboom prefereert een vruchtbare leemhoudende grond en kan prima tegen erg natte grond. Deze boom is zelfs bestand tegen langdurige overstromingen.
Bestel

Gewone haagbeuk (Carpinus betulus) meerstammig

Carpinus betulus
Gewone haagbeuk (Carpinus betulus) meerstammig
De carpinus betulus wordt maximaal 20 meter hoog en heeft een brede eirondige kroon. De kroon van de gewone haagbeuk is erg dicht wat betekend dat er weinig licht doorgelaten wordt. Het schors en de takken zijn glad en hebben een grijze kleur. De twijgen van de gewone haagbeuk zijn bruingrijs en kort behaard. In de herfst kleurt deze boom mooi herfstgeel. In het voorjaar, om precies te zijn tussen april en mei, heeft de carpinus betelus bloem katjes van 3 tot 5 centimer maar die zijn niet heel erg opvallend.    De carpinus betulus heeft geen stekels, doorns en is niet giftig. De gewone haagbeuk is helemaal niet veeleisend en groeit goed op allerlei soorten bodems. Deze boom heeft wel een lichte voorkeur voor leemhoudende bodems. Deze boom kan prima groeien op droge en natte grond en is goed bestand tegen korte overstromingen. Hij wordt vaak gebruikt als laanboom in brede straten, parken, pleinen en grote tuinen.
Bestel

Japanse sierkers (Amanogawa) meerstammig

Prunus serrulata Amanogawa
Japanse sierkers (Amanogawa) meerstammig
De Japanse sierkers wordt maximaal 6 meter hoog en is daarmee een vrij lage boom. Het is een ontzettend mooie boom die bloeit van april tot begin mei met schitterende lichtroze of witte bloemen die ook nog eens lekker ruiken. De kroon is halfopen en zuilvormig. In de herfst kleurt te kroon oranje in de rest van het jaar mooi frisgroen. De latijnse naam van deze boom is Prunus serrulata Amanogawa.   Deze boom heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen niet giftig voor mens of dier. Hij groeit goed op kleigrond, lemige grond, zandgrond en kalkrijke grond en is daarmee niet heel erg kieskeurig. De Japanse sierkers verdraagt verharding goed en is bestand tegen vorst. Deze boom wordt vaak toegepast in lanen, brede straten, parken, grote en kleine tuinen. Hij is vaak te zien als hoogstam of meerstammige.
Bestel

Kerspruim (Prunus cerasifera Nigra) meerstammig

Prunus cerasifera Nigra
Kerspruim (Prunus cerasifera Nigra) meerstammig
De prunus cerasifera "Nigra" is een ontzettend mooie boom die maximaal 8 meter hoog wordt. Hij groeit mooi ovaal tot rond en heeft een dichte kroon. In maart en paril bloeit de kerspruim met schitterende roze bloemen van circa 2,5 centimer. Deze bloemen geuren ook erg lekker en trekken bijen en vlinders aan. De uiteindelijk vrucht trekt ook mooie vogels aan. Het schors en de takken zijn donkerbruin tot paarsbruin en de twijgen donkerrood.    Deze kerspruim heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen niet giftig. Deze boom prefereert een vruchtbare en vochtvasthoudende bodem. Het is een echte faunaboom. Hij wordt vaak toegepast op pleinen, in boombakken en daktuinen. De kerspruim is afkomstig uit Noord-Amerika rond 1916. Vaak is deze boom gekweekt als hoogstam of meerstammige boom.
Bestel

Paardenkastanje meerstammig

Aesculus carnea Briotii
Paardenkastanje meerstammig
De Aesculus carnea 'Briotii' bereikt een maximale hoogte van 20 meter. U kunt deze boom uiteraard kleiner houden door regelmatig te snoeien wanneer dat kan. De kroon van de Paardenkastanje is rond tot breed piramidaal en heeft een dichte kroon. De schors en de takken zijn grijsgroen en licht gegroefd. In mei heeft de Aesculus carnea 'Briottii' mooie donker roze/rode bloemen in de vorm van opstaande pluimen.    Deze paardenkastanje vindt het prettig niet te droog te staan maar kan prima op alle grondsoorten. Deze boom is een drachtboom voor bijen. Dit betekend dat deze boom veel stuifmeel en nectar leveren die bijen kunnen gebruiken en trekt dus bijen aan. De Aesculus carnea 'Briotii' wordt vaak gebruikt als laanboom in brede straten, parken, pleinen en grote tuinen echter leveren wij deze boom ook als meerstammige. 
Bestel

Ruwe berk meerstammige

Betula Pendula
Ruwe berk meerstammige
De Betula Pendula ook wel bekend als de ruwe berk wordt maximaal 30 meter hoog en is daarmee een snelgroeiende boom. Over het algemeen is de ruwe berk te vinden tussen de 15 en 20 meter. Uiteraard is het mogelijk de Betula Pendula kleiner te houden door regelmatig te snoeien wanneer het seizoen dat toelaat. De ruwe berk heeft een onregelmatige ovale kroon die niet helemaal vol is zoals bij andere bomen.    De ruwe berk is erg bekend van zijn witte afbladderende schors. Oudere gedeelten van de stam vertonen vaak barsten.De twijgen van de ruwe berk zijn overhangend met kleine bladeren van 3 tot 7 centimer. In de maand april bloeit de ruwe berk met geelgroene katjes van 3 tot 8 centimer. De Betula Pendula kan prima op droge grond staan maar verdraagt geen verharding. De ruwe berk wordt vaak gebruikt in parken, boombakken en boomsingels. 
Bestel

Trompetboom (Catalpa bignonioides) meerstammig

Catalpa bignonioides
Trompetboom (Catalpa bignonioides) meerstammig
De Catalpa bignonioides is een mooie snelgroeiende boom die maximaal 15 meter wordt. De trompetboom heeft een rond halfopen kroon die grillig groeit. Dit betekend dat er niet echt een terugkerend patroon in de kroon te herkennen is. In mei, juni en juli bloeit deze boom met schitterende 25 centimeter lange witte pluimen. Het blad van de trompetboom loopt relatief laat uit.   Deze boom heeft grijze ondiep gegroefde schors en takken. De catalpa bignonioides heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen uiteraard niet giftig. De trompetboom heeft geringe bodemeisen maar kan niet overleven op een natte bodem. De trompetboom is een echte drachtboom voor bijen en een waardboom voor vlinders. Dit betekend dat zowel vlinders als bijen door de boom worden aangetrokken.
Bestel

Witte Paardenkastanje meerstammig

Aesculus hippocastanum
Witte Paardenkastanje meerstammig
De witte paardenkastanje kan maximaal 30 meter hoog worden en is een snelgroeiende boom. Het is mogelijk om deze boom kleiner en compacter te houden door regelmatig wanneer het seizoen dat toelaat de Aesculus hippocastanum te snoeien. De witte paardenkastanje heeft een bolvormige dichte kroon. Deze boom heeft dunne bruine takken, bruin glad schors. In de maanden mei en juni kan deze bloem erg mooie bloeien met witte pluimen.   De Aesculus hippocastanum heeft geen stekels of doorns en is zoals de meeste bomen niet giftig. Deze boom heeft niet veel eisen en kan in principe goed groeien in iedere grondsoort. De witte paardenkastanje kan goed verharding verdragen en is bestand tegen korte overstromingen. Deze boom is een drachtboom voor bijen en trekt bijen aan door de hoge productie stuifmeel en nectar. 
Bestel

Zuilhaagbeuk (Frans Fontaine) meerstammig

Carpinus betulus Frans Fontaine
Zuilhaagbeuk (Frans Fontaine) meerstammig
De Carpinus betulus "Frans Fontaine" wordt maximaal 10 meter hoog. Hiermee is deze zuilhaagbeuk relatief klein ten opzichte van veel andere bomen. Deze zuilhaagbeuk heeft een smalle piramidaalachtige vorm en een dichte kroon die zon tegen houdt. De boom heeft grijze gladde schors en bruingrijze twijgen die kort behaard zijn. Eivormige heldergroene bladeren van 8 tot 10 centimeter bedekken deze zuilhaagbeuk. In de herfst zijn de bladeren geel.   In de maanden april en mei zijn de mannelijke katjes groen. De Carpinus betulus "Frans Fontaine" draagt geen vruchten en heeft geen stekels en doorns. Deze boom heeft voorkeur voor leemhoudende bodems maar groeit prima in alle grondsoorten. Kan op zowel droge als natte grond goed groeien. Deze boom wordt vaak gebruikt als laanboom in smalle en brede straten, parken, pleinen, kleine en grote tuinen.
Bestel

Zuilhaagbeuk meerstammig

Carpinus betulus 'Fastigiata'
Zuilhaagbeuk meerstammig
De zuilhaagbeuk wordt gemiddeld tussen de 15 en maximaal 18 meter hoog. De "Carpinus betulus Fastigiata" heeft een brede eironde vorm en een dichte kroon. Deze boom heeft grijze schors en takken. Tijdens de lente en de zomer is de zuilhaagbeuk mooi groen. In de herfst en de winter is deze boom mooi geel. In april bloeit de zuilhaagbeuk mooi geelgroen.    De "Carpinus betulus Fastigiata" staat het liefst in kleigrond, lemige grond, zandgrond, zure grond of kalkrijke grond. De zuilhaagbeuk kan in principe in zowel droge als natte grond staan. Deze boom wordt vaak gebruiks als laanboom in brede straten, praken en pleinen. U kunt deze boom ook planten in een grote tuin als solitair of in een boomsingel.
Bestel