• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Gele Kornoelje

Cornus mas

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Cornus mas, ook wel de Gele kornoelje genoemd heeft een brede ronde kroon met glazend groen blad. In de herfst word de boom geel of oranjerood. De boom bloeit in de winterperiode voordat het blad verschijnt, en heeft dan gele bloemen. In de herfst komen er rode besachtige steenvruchten aan en die zijn eetbaar. Vooral geschikt voor kalkrijke grond, maar kan ook in klei- of zandgrond.  Wanneer de Gele Kornoelje die ook Cornelian cherry wordt genoemd, de volwassen leeftijd bereikt, zou je kunnen denken dat de boom op een kersenboom lijkt. Maar ook al verwijst de naam naar kersen, de vruchten van de Cornus Mas zijn niet hetzelfde als die van een kersenboom. Je zou ze eerder kunnen vergelijken met grote langwerpige bessen die carneool kersen worden genoemd. Misschien ben je niet bekend met de kersenteelt in het algemeen en vraag je je af wat een Gele Kornoelje is? Blijf dan verder lezen om achter de interessante feiten van deze plant te komen. Als je beslist om er een te kopen bij Van Ijmeren, dan zul je meteen weten hoe deze sierbomen groeien en verzorgd worden.

 

Wat is een Gele Kornoelje?

Een Cornus mas is lid van de familie Kornoelje en komt voor in gebieden van Oost-Europa en West-Azië (ze overleven zelfs in Siberië!). Het zijn bomen die meer weg hebben van een struik en een hoogte van 15 tot 25 voet kunnen bereiken als ze niet gesnoeid worden. De plant heeft de capaciteit om tot 100 jaar vruchtbaar te blijven. Deze sierboom bloeit vroeg in het seizoen met prachtige gele kleine bloemetjes, wat vaak het landschap omtovert als in een sprookje. De schors van de boom is grijsbruin tot bruin en de mooie groene bladeren veranderen in de herfst naar paarsrood.

Zijn de carneool kersen eetbaar?

Ja, je kunt de Cornelian kersen eten. Hoewel de Gele Kornoelje vooral in Amerika bekend staat voor zijn verfraaiing, kweken de Grieken al 7000 jaar deze sierbomen. De vrucht van de Cornelian cherry is langwerpig en heeft veel weg van olijven. Daarom namen de oude Grieken ook de vrucht aan als olijven. Maar de carneool kersen hebben heel wat toepassingen. Zo kun je ze gebruiken voor het maken van siroop, confituur, taarten en andere gebakken. De Russen maken er zelfs wijn van of voegen de kersen toe aan hun wodka.

Hoe de Gele Kornoelje kweken en verzorgen?

Koop je deze sierboom bij Van Ijmeren, dan is het uiteraard belangrijk dat je weet hoe je de plant moet verzorgen en gezond kunt houden. Hoewel de sierboom historisch gezien niet onbelangrijk is, zijn de carneool kersen nooit tot een massaproductie overgegaan. Dit komt door de langwerpige pit in de vrucht die moeilijk te verwijderen is. Om die reden zijn de Cornelian cherries eerder populair als verfraaiing. De bomen groeien het het beste in de volle zon tot halfschaduw. Verder doen ze het uitstekend in verschillende soorten grond, maar hun voorkeur ligt wel bij een vruchtbare grond die goed water doorlaat. Ook in de winter hoef je je geen zorgen te maken. Dit soort Kornoelje is goed bestand tegen harde winters, zelfs tot meer dan -34 graden Celsius. Je kunt de sierboom snoeien in om het even welke vorm, wat ook een leuk pluspunt is.

De Cornelian cherry is eigenlijk zo goed als vrij van insecten en ziekten, met uitzondering van anthracnose dat veroorzaakt wordt door schimmels en volgende symptomen heeft: gekrulde bladeren die uiteindelijk verwelken, zwarte vlekken op de bladeren en de rand van de bladeren die zal verkleuren van felgroen naar paarsbruin.

Windbestendigheid

zeer goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

eirond tot ovaal

Bloemen

in kleine schermen, geel

Grondsoort

liefst kalkrijk

Herfstkleur

gee, oranje, geel, oranje

Hoogte

5 – 6 m, klein

Kroon

breed eirond tot rond

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

glanzend rode bes, eetbaar

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei, stam

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Vederesdoorn

Acer negundo 'Flamingo'
De Acer negundo ‘Flamingo’ is een snelgroeiende boom. Hij wordt niet erg groot, maximaal 7 meter. Het is een geschikte…

Goudenregen

Laburnum anagyroides
De Laburnum anagyroides, ook wel de Gewone goudenregen genoemd, heeft een smal vaasvormige kroon met groen blad. Als de boom…

Rode esdoorn

Acer rubrum
De Acer rubrum, ook wel de Rode esdoorn genoemd, is een middelgrote boom met een ronde kegelvormige kroon. Het blad…

Amerikaanse Judasboom

Cercis canadensis
De Cercis canadensis, ook wel de Amerikaanse Judasboom genoemd. De boom heeft een platte bolvormige kroon. Het blad is hartvormig…
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i