Dé natuurlijke
boomkweker

  • https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/

Witte Abeel

Populus alba 'Raket'

Maat

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De veelzijdige witte abeel of populus alba ‘Raket’

De witte abeel of populus alba ‘Raket’ is een loofboom die voorkomt in onze streken, Midden- en Zuid-Europa, Noord-Azië en de Kaukasus. Hij wordt tot 20 meter hoog en opvallend aan deze boom is dat zijn groeisnelheid in de eerste jaren hoog is, maar daarna afneemt in zijn verdere leven. Aan de naam van deze loofboom werd ‘Raket’ toegevoegd omwille van zijn model in zijn jeugd: een smalle zuilvormige vorm die hard groeit, en steile, verticale takken heeft. De witte abeel heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 120 tot 150 jaar. Na zijn jeugd krijgt de witte abeel of populus alba zijn typische brede, ronde, halfopen kroon. U herkent hem aan de vaak kromme stam. Zijn twijgen kleuren grijsbruin en zijn donzig behaard. Hoe de witte abeel aan zijn naam komt? Dat is duidelijk. De handlobbige bladeren zijn aan de bovenzijde donkergroen, maar hebben een opvallende witviltige kleur aan de onderzijde. De bladeren beginnen te groeien in de maand maart. Bijzonder is de ruwe schors van deze loofboom, die grijs is met zwarte ruitvormige putjes. U kunt de schors ook herkennen omdat hij op spijkerschrift lijkt. Wanneer de loofboom ouder wordt, is zijn schors zwartgrijs gegroefd.

De bloei van de witte abeel

De populus alba bloeit in april. De boom bloeit in grijs behaarde, hangende katjes en trekt daarbij vlinders. De witte abeel is tweehuizig, dat wil zeggen dat er afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. Deze bladverliezende loofboom draagt geen vruchten. In de herfst tooit hij zich met mooie gele bladeren.

De meest geschikte plek voor de witte abeel of populus alba

Deze abeel stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Hij groeit zowel in kleigrond als in zand, en kan droge en meer vochtige bodems aan. Op zeer arme of zeer zware grondsoorten krijgt hij het wel moeilijk. De populus alba vormt afhankelijk van de bodem zowel oppervlakkige als diepgaande wortels, maar verkiest wel iets verder van verdichting te staan.
Deze loofboom is geschikt voor algemeen gebruik. De witte abeel kunt u aanplanten in stedelijk gebied als apart staande straatboom in lanen, brede straten (hij is bestand tegen strooizout) en in plantsoenen. Deze soort past ook in een meer landschappelijke beplanting, hij is weinig gevoelig voor wind. En u kunt hem ook aanplanten in kustgebieden. Ook in grote private tuinen, komt de witte abeel tot zijn recht. Deze boom met hout dat een geelbruine tot roodachtige kern heeft, is ook geschikt voor houtproductie. Hou er wel rekening mee dat het hout een lage duurzaamheid heeft en bijgevolg snel rot.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

handlobbig, donkergroen

Bloemen

vrouwelijke katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

vochthoudend

Hoogte

15 – 20 m, snelgroeiend, middel

Kroon

breed piramidaal

Oorsprong

Nederland, 1956

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

vruchtkatjes

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Perzische Slaapboom

Albizia julibrissin 'Summer Chocolate'
De Perzische slaapboom heeft een tropische uitstraling, met slanke bladeren die doen denken aan varens in de vorm van een paraplu en schuimige roze bloesems die bloeien in de vroege zomer. Als je tuin een vleugje tropen of een beetje Aziatische flair kan gebruiken, overweeg dan om Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’ toe te voegen. Ideaal als struik, klimplant of boom. Heerlijke zoete geur Deze mimosa-variëteit heeft een parapluvormig bladerdak met bladeren die van groen naar roodachtig brons en chocoladebruin veranderen. De diepe chocoladetint van het gebladerte is niet alleen ongebruikelijk en elegant, maar het maakt de verzorging van de boom ook gemakkelijker. Het donkere blad zorgt ervoor dat de boom zowel bestand is tegen hitte als droogte. Bovendien zul je niet alleen de ongewone bladkleur waarderen, maar ook dol zijn op de opzichtige bloemen van 2,5 tot 5 centimeter, wat het meest opvallende kenmerk is van de Perzische slaapboom. De zoete geur is heerlijk en de bloemen trekken bijen, vlinders en kolibries aan. Verder heeft de Perzische slaapboom een donkergrijze schors en olijfgroene nieuwe takken. Na verloop van tijd ontwikkelen de roze poederdonsbloemen zich tot lange zaaddozen die op bonen lijken en de hele winter de boom zullen versieren. Deze prachtige bomen zijn perfect voor je tuin. Verzorging Perzische slaapboom De verzorging van de Summer Chocolate is eenvoudig. De planten zijn geclassificeerd voor USDA-planthardheidzones 7 tot en met 10. Je zult versteld staan hoe snel deze bomen groeien. Een Perzische slaapboom wordt zes meter hoog en zes meter breed, wat ongeveer de helft is van de groene soort. Geef de boom een standplaats met volle zon en vochtige maar goed doorlatende grond. Een Summer Chocolate verdraagt ook alkalische en zoute grond. De bomen hebben water nodig totdat hun wortels zijn gevestigd, nadien zijn ze extreem tolerant voor hitte en droogte. Breng het water langzaam aan, laat het vocht diep in de grond zinken om een diep wortelgestel te bevorderen. Eenmaal gevestigd, heeft de boom slechts af en toe water nodig als er geen regen is. Bemest de boom jaarlijks in het voorjaar met een complete en uitgebalanceerde meststof. Perzische slaapbomen hoeven bijna nooit te worden gesnoeid. Je kunt desgewenst het verwijderen van de zaaddozen echter onderdeel maken van je verzorgingsroutine. De zaaddozen zijn ongeveer 15 cm lang en strokleurig. Ze lijken op bonen, en elke peul bevat verschillende boonachtige zaden. Deze rijpen in de late zomer of vroege herfst.
Vanaf 69,50

Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus
De Acer pseudoplatanus, ook wel de Gewone esdoorn of Bergesdoorn genoemd is een grote boom met een dichte golvende kroon. Het blad is aan de bovenkant groen, de onderkant is grijs behaard. In de herfst kleurt hij goudgeel. Geschikt voor zandgrond. De gewone esdoorn: perfect voor iedere tuinDe Acer pseudoplatanus 'gewone esdoorn' is een boom met prachtig gekleurde bladeren en een grijze stam. Het hout van de boom is zeer waardevol en wordt gebruikt voor onder andere meubels en muziekinstrumenten. Hij doet het goed in alle grondsoorten. De gewone esdoorn: al lang geliefdDe gewone esdoorn komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en Zuid- en Midden-Europa, maar is al sinds de Middeleeuwen ingeburgerd in Nederland. De gewone esdoorn wordt veel aangeplant en is ook veel langs wegen te vinden. Zijn geelwitte hout is zeer waardevol en werd vroeger gebruikt voor het maken van speren. "Acer" betekent dan ook scherp in het Latijn. Tegenwoordig wordt het hout van de boom vooral gebruikt voor meubels en instrumenten. Het uiterlijk van de gewone esdoornDe gewone esdoorn heeft mooie bladeren en een relatief dunne, grijze stam. De stam is bedekt met een dunne laag schors. Deze is in het begin glad, maar gaat naarmate de boom ouder wordt schilferen. De gewone esdoorn staat bekend om zijn bijzonder mooie bladeren. Deze verschijnen iets voor de bloemen. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig. Aan de bovenkant kleuren ze donkergroen, onderaan kunnen zij grijsrood tot blauw-groen zijn. In de herfst kleuren de bladeren geel. Ze worden 10 tot 25 centimeter lang en vallen in de herfst naar beneden. De knoppen van de boom zijn eivormig, staan kruisgewijs aan de takken en dragen lichtgroene knopschubben. Als de gewone esdoorn van april tot en met juni in bloei staat, heeft deze geelgroene polygame bloemen van ongeveer 7 milimeter lang. De vruchten van de boom zijn kale splitvruchten en komen als ze rijp zijn als een propeller naar beneden dwarrelen.  
Vanaf 66,30

Hartbladige Els

Alnus cordata
De Alnus cordata of de Hartbladige els, krijgt groene hartvormige bladeren. Het blad blijft in het najaar lang aan de boom zitten. De boom krijgt aan het eind van de winter "katjes" en in september "elzenproppen" en is geschikt voor klei- en zandgrond. Een kenmerkende els geschikt voor elke tuinDe Alnus Cordata is in Nederland beter bekend onder de hartbladige els. Dit betreft een inheemse boom die zijn oorsprong vindt in Griekenland en Italië. Deze boom kent een krachtige basis, waar een boom uit kan groeien die tot vijftien meter hoog kan worden. Specifieke eigenschap van deze boom is dat de zijtakken kenmerkend horizontaal staan. Op het moment dat de knoppen gaan groeien zullen deze zich uitbreiden op korte steeltjes. Uit deze steeltje zullen vervolgens de kenmerkende hartvormige bladeren groeien. Hoe kenmerkt de hartbladige els zich verder?Zoals de naam al aangeeft zijn de bladeren van de Alnus Cordata (hartvormige els) ook hartvormig. De bladeren zijn tijdens de zomer groen en kunnen tussen de vijf en twaalf centimeter groot worden. Dit blad blijft tot diep in de herfst hangen. Na het uitvallen van de bladeren zullen langzaam de welbekende katjes tevoorschijn komen. Deze katjes worden op den duur vervangen door de kenmerkende ezelproppen. In trossen zullen ze zich ontwikkelen tot de ezelproppen twee a drie centimeter groot zijn. Lang in de winter zal je nog plezier hebben van deze ezelproppen. Zodra het winter is geweest komen de bladeren langzaam opzetten en herhaalt dit proces zich weer. De gehele boom zal een kegelvorm aannemen als de bladeren in bloei staan. Deze kegel krijgt een halfopen kroon. De schors en takken hebben een grijze kleur en krijgen na verloop van tijd een licht gegroefd karakter. Verzorg je de boom goed dan zal hij veertig centimeter per jaar kunnen groeien. Tegen de tijd dat de boom vijftien meter heeft bereikt zit hij op zijn hoogte punt. Het kan ook zijn dat de bomen er al na stoppen met een meter of tien.
Vanaf 74,70

Witte esdoorn

Acer saccharinum
De Acer saccharinum ook wel de Zilveresdoorn of Witte esdoorn genoemd, wordt een grote boom met een golvende kroon. Het blad is groen met een grijzige onderzijde. In de herfst verkleurt het blad geel. Kan goed tegen vochtige grond en is geschikt voor klei- en zandgrond. De Acer saccharinum, ook wel de witte esdoorn of zilveresdoorn genoemd, is een boom uit de zeepbomenfamilie. De boom wordt van nature flink hoog en komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig is de witte esdoorn echter ook veel in Europa te vinden, waaronder in Nederland. De boom stelt weinig eisen. De witte esdoorn: een hoge boom, extra mooi in de herfst en goed voor bijen De witte esdoorn kan in zijn oorspronkelijke groeigebied wel 30 meter worden, is snelgroeiend en heeft een brede kroon. Van nature is de witte esdoorn vooral te vinden in moerassige gebieden en bij rivieren. Hij doet het echter ook prima op drogere plekken. In de herfst krijgt de boom de prachtige herfstkleuren waar hij om bekend staat. Ook tijdens zijn bloei is de boom mooi, met zijn gele en groene bloemen. Daarnaast trekken deze bloemen bijen aan, die de boom gebruiken als drachtboom. Kenmerken van de Acer saccharinum   De witte esdoorn heeft vijflobbige, diep ingesneden bladeren. De bladeren hebben een lichtgroene kleur en hebben per blad meerdere bladtanden. De twijgen van de bladeren hebben een roodachtige kleur. Aan de onderkant heeft het blad een witachtige kleur, wat de naam van de boom verklaard. De witte esdoorn is in de herfst goed te herkennen aan zijn prachtige kleuren. De bladeren van de boom kleuren dan geel, rood en oranje. De bast van de witte esdoorn is grijsbruin van kleur en glad van structuur. De bloei van de boom vindt een hele tijd voor de komst van het blad plaats, namelijk van februari tot maart. De Acer saccharinum krijgt dan gele en groene bloemen. Deze bloemen verschijnen dus ook vóór het blad uitloopt. De vrucht van de boom zijn gevleugelde nootvruchten. Deze vruchten worden ongeveer 4 tot 5 centimeter lang en zijn groen van kleur. De takken van de witte esdoorn hebben een groeirichting die naar boven gaat. De takken staan dus als het ware naar de lucht gericht. In Canada en de Verenigde Staten staat de witte esdoorn bekend als de sugar maple. Dit komt doordat het sap daar al eeuwen wordt afgetapt om hier het welbekende maple syrup van te maken. In Nederland kennen wij dit als Ahornsiroop. Het siroop wordt gebruikt om over desserts te gieten of om dingen mee te zoeten. Ieder jaar prachtige herfstkleuren in uw tuin De witte esdoorn staat bekend als een perfecte decoratieve toevoeging aan een tuin. In de herfst zal de boom uw tuin de prachtige, typische herfstkleuren geven. In de lente bloeit de boom met haar geelgroene bloemen en zal de boom ook bijen aantrekken. De bijen halen dan hun stuifmeel en nectar uit de bloemen van de boom, die ze hard nodig hebben om honing te maken. De boom kan in vrijwel iedere grond, maar heeft een voorkeur voor een wat vochtigere grond. Perfecte grondsoorten voor de boom zijn klei- en zandgronden. De boom is winterhard. De beste standplaats is in de zon of halfschaduw.
Vanaf 63,30
  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
i i