• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Gewone of Wilde Lijsterbes

Sorbus aucuparia

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij nog een smalle kroon, later wordt deze breder. Er komen witte bloemen in en in de herfst veel oranjerode bessen. De boom stelt weinig eisen. Vandaar dat deze boom ook veel in bossen staat. Door de vruchten trekt deze Sorbus veel vogels aan.


De wilde lijsterbes: mooie bloemen, rode bessen en extra vogels in uw tuin

De gewone of wilde lijsterbes, Sorbus Aucuparia, is een relatief kleine loofboom of struik die meestal niet groter wordt dan acht tot twaalf meter. Dit maakt het de ideale boom voor de wat kleinere tuin. Maar met haar prachtige bladeren, bloemen en vruchten is de lijsterbes eigenlijk een aanwinst voor elke tuin.


Kenmerken van de Sorbus Aucuparia

U herkent de lijsterbes eenvoudig aan de witte bloemen in het voorjaar en aan de oranje tot vuurrode bessen in de nazomer en herfst. De lijsterbes bloeit ongeveer vanaf mei tot juni. Ook de oneven geveerde bladeren herkent u eenvoudig. De smalle blaadjes groeien langs een twijgje tegenover elkaar, met een blad aan het uiteinde van het takje. De blaadjes van de lijsterbes zijn aan de bovenkant dof groen en aan de onderkant grijsgroen. De randen van de blaadjes zijn gezaagd. De stam en takken van de boom hebben een gladde, grijzige bast met subtiele horizontale lijnen. De wilde lijsterbes maakt deel uit van de rozenfamilie. De oranje of rode bessen van de lijsterbes worden veel door spreeuwen en lijsters gegeten. Op deze manier wordt de soort verspreid. Dit verklaart ook meteen de naam van de boom. Naast vogels worden ook vliegen, bijen en kevers aangetrokken door de boom. Deze beestjes komen af op de weeïge geur van de bloemen en zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. De lijsterbes is erg winterhard en stelt redelijk weinig eisen aan de ondergrond en weersomstandigheden. Hierdoor is het een boom die behoorlijk eenvoudig kan overleven.


Mooie bloemen en extra vogels in uw tuin

Een lijsterbesboom is een goede toevoeging aan elke tuin. Doordat de boom winterhard is en weinig eisen stelt aan de ondergrond, zal deze in bijna elke tuin goed groeien. De bessen zullen veel vogels naar uw tuin lokken. De witte bloemen in tuilen van circa 14 centimeter staan prachtig in de lente en de verkleurende blaadjes in de herfst geven uw tuin extra kleur. De bessen van de lijsterbes zijn gekookt ook eetbaar voor mensen. Hoewel ze wat zuur kunnen zijn, kunnen ze goed gebruikt worden om jam, gelei of thee van te maken. De bessen bevatten veel vitamine C, wat ze erg gezond maakt. Als u de lijsterbes in uw tuin wil voor de mooie bloemen en bessen, kunt u de boom het beste op een zonnig plekje planten. Daarnaast kan de plek beter niet te nat zijn, aangezien de boom het dan ook minder goed doet. Al met al zal een lijsterbes een waardevolle toevoeging aan uw tuin zijn.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

oneven geveerd, tot 20 cm lang

Bodemvochtigheid

kan op droge grond

Grondsoort

weinig eisend

Hoogte

10 – 15 m, middel

Kroon

breed eirond, halfopen kroon

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

oranjerood tot rood

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, schaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

vruchten

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Witte paardenkastanje

Aesculus hippocastanum
De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is een snelgroeiendeboomuit dezeepboomfamilie. De witte paardenkastanje heeft een hoge, koepelvormige kroon met een korte,…

Hartbladige Els

Alnus cordata
De Alnus cordata of de Hartbladige els, krijgt groene hartvormige bladeren. Het blad blijft in het najaar lang aan de…

Drietand esdoorn

Acer buergerianum
Een Acer buergerianum is een Drietandesdoorn. Deze boom krijgt een beetje een open kroon, een luchtige kroon. Het blad is…

Perzische Slaapboom

Albizia julibrissin 'Summer Chocolate'
Perzische Slaapboom De Perzische slaapboom heeft een tropische uitstraling, met slanke bladeren die doen denken aan varens in de vorm…
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i