Dé natuurlijke
boomkweker

  • https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/

Canadapopulier

Populus canadensis 'Robusta'

Maat

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Populus ‘Robusta’ heeft een brede zuilvormige kroon met donkergroen blad dat in de herfst geelgroen kleurt. Geschikt voor klei- en zandgrond. De Canadapopulier is een spontane kruising, die vanaf het midden van de 18e eeuw veel aangeplant is in Nederland. De boom is relatief makkelijk in de verzorging, houdt van licht en water, en levert uitstekend en makkelijk bewerkbaar hout. Ook heeft de Canadapopulier aantrekkelijke bladeren en kan hij gebruikt worden in open terreinen om voor beschutting te zorgen.


Over de Canadapopulier Populus robusta

De Canadapopulier Populus robusta is een kruising tussen twee populierensoorten, namelijk de Zwarte Populier (Populus nigra) en de Amerikaanse populier (Populus deltoides). De kruising is in de 18e eeuw spontaan ontstaan. Deze boom heeft een brede kroon en kan tot 30 meter hoog worden. De schors is eerst glad en wordt op latere leeftijd licht gegroefd, en is dan grijsbruin. Het driehoekige of hartvormige blad van de boom wordt ongeveer 13 centimeter lang en is aantrekkelijk, felgroen en glimmend. Deze boom is tweehuizig: er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke individuen. Ze produceren allebei katjes; de vrouwelijke katjes worden door de wind bestoven. Opvallend is het zaadpluis van de boom: er wordt zoveel pluis geproduceerd dat het lijkt alsof er sneeuw is gevallen onder de boom. Sommige mensen zijn allergisch voor dit pluis en/of voor het stuifmeel van de boom. De boom vormt zijn zaden in de maanden september en oktober.


Toepassingen van de Canadapopulier

De Canadapopulier heeft een erg rechte stam die uitstekend bestand is tegen de wind. Om die reden is hij in het verleden vaak aangeplant als windbreker in kustgebieden. Ook langs wegen, akkers en kanalen staan veel Canadapopulieren. Toen deze kruising in de 18e eeuw in Frankrijk ontstond, werd al snel de waarde van de boom ingezien. Het hout is zacht en eenvoudig te bewerken, en werd veel gebruikt voor woningconstructies, klompen en lucifers. Tegenwoordig wordt het hout verwerkt in o.a. pallets, meubels, keukengerei en speelgoed. Het hout is relatief vuurbestendig.

De boom kan vermeerderd worden met behulp van winterstekken. Net als andere populieren groeit de boom snel en heeft een hoge houtopbrengst. De populier wortelt aan de oppervlakte en de wortels bestrijken een groot gebied. Om die reden kan hij beter niet te dicht bij gebouwen en bij stoepen of fietspaden worden geplant – er kunnen dan stenen en leidingen omhoog geduwd worden. Hij is wel uitstekend op zijn plek langs lanen, in parken en in singels. Een Canadapopulier is een kortlevende soort: na een leeftijd van 80 jaar begint de boom minder mooi te worden.


Aankoop en verzorging

In Nederland zijn ongeveer 15 rassen van deze mooie populier beschikbaar. Populus robusta is licht- en voedselminnend, maar kan niet goed tegen fluctuerende grondwaterstanden. De boom verbruikt veel water en is dus op zijn plek in natte gebieden, bijvoorbeeld aan de oevers van waterpartijen en in de buurt van draslanden. Het voorkomen van takbreuk is mogelijk door de boom te snoeien. De Canadapopulier Populus robusta is winterhard en overleeft probleemloos temperaturen tot -20 graden C. Deze kruising is niet gevoelig voor zogenaamde spiraalgallen op de bladeren. De weerstand tegen bacteriekanker (Xanthomonas), populierenroest en bladvlekkenziekte (Marssonina) varieert per ras.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

driehoekig tot ruitvormig

Bloemen

mannelijke katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen natte en droge grond

Grondsoort

alle

Hoogte

30 – 35 m, snelgroeiend, groot

Kroon

breed zuilvormig tot kegelvormig

Oorsprong

Nederland, 1934

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

geen

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

1012CONTK

10-12 CM stamomtrek in pot / kluit

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

De Acer rufinerve ook wel de Grijze streepjesbastesdoorn genoemd krijgt een open brede kroon. De bast is groen met grijswitachtige strepen. Het blad is donkergroen en in de herfst oranjegeel tot rood. De boom is geschikt op klei- en zandgrond. Een struik en boom in éénDe Acer Rufinerve, in het Nederlands grijze streepjesesdoorn, begint zijn leven als struik. Als deze struik lang genoeg de tijd krijgt zal het uitgroeien tot meerstammige boom. In het Nederlandse klimaat zal de boom ongeveer rond de tien meter uitkomen. In zijn traditionele leefgebied in Japan is dit nog een stukje groter. Hier zijn varianten te vinden van twaalf meter die zelfs uit kunnen schieten tot bijna vijftien meter. Wat zijn de kenmerkende eigenschappen voor deze doorn?In onder andere de winter zal deze boom kaal zijn. Zelfs kaal zal deze boom je kunnen bevallen door zijn olijfkleurige twijgen. Op deze twijgen lopen kenmerkende witgrijze strepen in de lengte. Het blad bestaat uit een zo genaamd drie lobbig effect en kan verschillende keuren door het jaar hebben. Zodra het blad gevorm is zal het een groene kleur hebben, waarna het in de herfst zal verkleuren naar een prachtige gele en rode kleur. Zeker in deze periode zal het een echte blikvanger worden. In de lengte zal dit blad een tien a vijftien centimeter halen. De afmeting van de breedte van het blad is ongeveer tien centimeter. Door zijn vele stammen zal deze boom een grillige uitstaling kunnen hebben die iets weg heeft van een vaas vorm. Zodra de lente echt van start is gegaan zal de boom in bloei komen. In de maanden april en mei zullen er geelgroene bloemen komen die zich in trossen vormen. Als vrucht kenmerkt de Acer Rufinerve zich met een gevleugelde nootvrucht. Deze gevleugelde nootvrucht verspreidt zich erg makkelijk door gebruik van zijn bouw in combinatie met windvlagen.
Vanaf 69,00

Veldesdoorn ‘Elsrijk’

Acer campestre 'Elsrijk'
Acer campestre Elsrijk Acer campestre Elsrijk is een fraaie, bladverliezende boom, die zeer vaak wordt gebruikt als laanboom omdat hij een kegelvormige kroon heeft die erg gesloten en dicht vertakt is. Door die dichte vertakking heeft de boom ook in de winter een mooie vorm. De Elsrijk is een cultivar van de veldesdoorn. Deze boom blijft iets kleiner en heeft ook iets kleinere bladeren dan zijn soortgenoten. Deze hoogstam wordt gemiddeld tien tot twaalf meter hoog en zes tot acht meter breed. Opvallend aan deze soort is dat de opgaande takken en twijgen beschikken over mooie kurklagen. De bladeren van deze boom zijn dan weer lichtgroen van kleur en drie- tot vijflobbig. Ze hebben een gegolfde bladrand. In de herfst verliest de Elsrijk zijn bladeren, maar net daarvoor tooit hij zich nog even in prachtige felgele herfstkleuren. Wanneer de Elsrijk zijn bladeren krijgt in het begin van de lente, zijn de jonge scheuten fraai roze-rood. Deze cultivar is een sterke boom die weinig last heeft van ziektes en goed winterhard is. De bloei De Elsrijk bloeit vanaf de lente, meer bepaald eind april, begin mei. Hij heeft kleine, weinig opvallende, tweeslachtige geelgroene bloempjes die een maand later vleugelnootjes worden van ongeveer 3 cm groot. De Elsrijk is zeer aanlokkelijk voor insecten, die op hun beurt mezen en ook andere vogels aantrekken De meest geschikte plek voor een Acer campestre Elsrijk De Acer campestre Elsrijk is zoals eerder gezegd uitstekend geschikt als bermbeplanting, omdat zijn oppervlakkig wortelstelsel geen schade toebrengt aan verhardingen (hij groeit een zware, sterk vertakte penwortel). Ook is deze laanboom zeer populair omdat hij goed bestand is tegen uitlaatgassen en strooizout. Verder kunt u de Elsrijk aanplanten in landelijke omgevingen maar ook in industriële omgevingen en rond bedrijven. Zelfs in kustomgevingen gedijt deze boom, omdat hij windbestendig is. Ook past hij mooi in privétuinen, zoals in een informele tuin of een cottagetuin of langs uw oprit. Wanneer u graag een boom heeft in uw tuin die weinig onderhoud vraagt, dan is de Acer campestre Elsrijk op uw lijf geschreven! De Elsrijk staat graag in volle zon of in halfschaduw en qua bodem is hij niet veeleisend: hij gedijt in elke goed doorlaatbare grond. Deze boom is ook geschikt om stevig in te snoeien, maar hij heeft niet zo veel nodig. De boom in vorm houden doet u best tussen juni en eind december. Nadien beginnen de sappen terug op gang te komen waardoor de kans bestaat dat de boom gaat bloeden.
Vanaf 66,30

Witte esdoorn

Acer saccharinum
De Acer saccharinum ook wel de Zilveresdoorn of Witte esdoorn genoemd, wordt een grote boom met een golvende kroon. Het blad is groen met een grijzige onderzijde. In de herfst verkleurt het blad geel. Kan goed tegen vochtige grond en is geschikt voor klei- en zandgrond. De Acer saccharinum, ook wel de witte esdoorn of zilveresdoorn genoemd, is een boom uit de zeepbomenfamilie. De boom wordt van nature flink hoog en komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig is de witte esdoorn echter ook veel in Europa te vinden, waaronder in Nederland. De boom stelt weinig eisen. De witte esdoorn: een hoge boom, extra mooi in de herfst en goed voor bijen De witte esdoorn kan in zijn oorspronkelijke groeigebied wel 30 meter worden, is snelgroeiend en heeft een brede kroon. Van nature is de witte esdoorn vooral te vinden in moerassige gebieden en bij rivieren. Hij doet het echter ook prima op drogere plekken. In de herfst krijgt de boom de prachtige herfstkleuren waar hij om bekend staat. Ook tijdens zijn bloei is de boom mooi, met zijn gele en groene bloemen. Daarnaast trekken deze bloemen bijen aan, die de boom gebruiken als drachtboom. Kenmerken van de Acer saccharinum   De witte esdoorn heeft vijflobbige, diep ingesneden bladeren. De bladeren hebben een lichtgroene kleur en hebben per blad meerdere bladtanden. De twijgen van de bladeren hebben een roodachtige kleur. Aan de onderkant heeft het blad een witachtige kleur, wat de naam van de boom verklaard. De witte esdoorn is in de herfst goed te herkennen aan zijn prachtige kleuren. De bladeren van de boom kleuren dan geel, rood en oranje. De bast van de witte esdoorn is grijsbruin van kleur en glad van structuur. De bloei van de boom vindt een hele tijd voor de komst van het blad plaats, namelijk van februari tot maart. De Acer saccharinum krijgt dan gele en groene bloemen. Deze bloemen verschijnen dus ook vóór het blad uitloopt. De vrucht van de boom zijn gevleugelde nootvruchten. Deze vruchten worden ongeveer 4 tot 5 centimeter lang en zijn groen van kleur. De takken van de witte esdoorn hebben een groeirichting die naar boven gaat. De takken staan dus als het ware naar de lucht gericht. In Canada en de Verenigde Staten staat de witte esdoorn bekend als de sugar maple. Dit komt doordat het sap daar al eeuwen wordt afgetapt om hier het welbekende maple syrup van te maken. In Nederland kennen wij dit als Ahornsiroop. Het siroop wordt gebruikt om over desserts te gieten of om dingen mee te zoeten. Ieder jaar prachtige herfstkleuren in uw tuin De witte esdoorn staat bekend als een perfecte decoratieve toevoeging aan een tuin. In de herfst zal de boom uw tuin de prachtige, typische herfstkleuren geven. In de lente bloeit de boom met haar geelgroene bloemen en zal de boom ook bijen aantrekken. De bijen halen dan hun stuifmeel en nectar uit de bloemen van de boom, die ze hard nodig hebben om honing te maken. De boom kan in vrijwel iedere grond, maar heeft een voorkeur voor een wat vochtigere grond. Perfecte grondsoorten voor de boom zijn klei- en zandgronden. De boom is winterhard. De beste standplaats is in de zon of halfschaduw.
Vanaf 63,30

Streepjesbastesdoorn

Acer capillipes
Opmerkelijke kenmerken Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, mediumvochtige, goed doorlatende bodems in de volle zon tot halfschaduw. Geeft de voorkeur aan halfschaduw, vooral in hete zomerklimaten. Geeft ook de voorkeur aan zure bodems die constant vochtig worden gehouden. De beste prestaties doen zich voor in koele zomerklimaten. Acer capillipes, bekend als streepjesbastesdoorn, komen oorspronkelijk uit bergachtige gebieden van Japan. Het is een kleine, ronde, bladverliezende boom met een dichte, gebogen vertakking die behoorlijk hoog kan worden. Hij wordt ook vaak in het wild gezien als een grote, meerstammige, boomachtige struik. Zoals de gewone naam suggereert, is het misschien het best bekend om zijn slangachtige, olijfgroene schors geaccentueerd met smalle, witte verticale strepen. Breed, eivormig, kaal, drielobbig blad met grote centrale lobben en gekartelde randen lopen roodachtig uit in het voorjaar, maar rijpen tot donkergroen. Jonge scheuten, bladstelen en nerven zijn roodachtig van kleur. Kleine, groenachtig witte bloemen (1/3 diameter) bloeien in hangende trossen in het voorjaar. Bloemen maken plaats voor gevleugelde samaras. Uitstekende oranje tot rode herfstkleur. De geslachtsnaam is de Latijnse naam voor een esdoorn. Vergelijking Specifieke bijnaam in vertaling uit het Latijn betekent slankvoetig (capillus betekent haar en pes betekent voet) in duidelijke verwijzing naar de dunne bloem / fruitstengels. Kaal, drielobbige bladeren, met verschillende vliezige vellen in de primaire en enkele secundaire aderoksels onderscheiden deze soort van andere leden van sectie Macrantha. Het lijkt het meest op Acer morifolium, dat over het algemeen minder bloemen per bloeiwijze heeft, en niet-gelobde bladeren zonder vliezige vellen in de secundaire aderoksels. Omdat het van meer zuidelijke oorsprong in Japan is, is het niet verwonderlijk dat A. morifolium in ieder geval in het zuiden en westen van Engeland ook wat eerder bloeit dan deze soort. A. capillipes kan ook worden verward met A. rufinerve, hoewel het gemakkelijk van die soort kan worden gescheiden door zijn rode bladstelen en kaal, in plaats van roodachtig behaarde, lagere bladoppervlakken, en hoewel de nieuwe scheuten van A. capillipes enigszins kunnen bloeien, dit karakter is zelden zo duidelijk als in A. rufinerve. Overige kenmerken Een bladverliezende boom tot 15-20 meter in het wild. Schors is donkergroen met bleekgrijze lengtestrepen, wordt bleekbruin en ondiep gespleten met de leeftijd. Takjes zijn kaal, paarsachtig rood tot groen, glaucous of niet, sterk gestreept wit. Knoppen zijn gestippeld, eivormig, met 2 paar klepschalen, groen tot rood. Bladeren chartaceous, vijfhoekig in omtrek, basis hartvormig tot afgerond, 3 tot en met 5 gelobd, 8-15 × 7-12 cm, lobben zijn ovaal, de centrale lob is lang, laterale lobben naar voren wijzend, basale lobben afwezig of obscuur, top lang toegespitst, randen onregelmatig dubbel gezaagd, bovenzijde donkergroen, onderzijde bleker, aanvankelijk roodachtig tot roestig behaard, spoedig kaal, met kleine, prominente vliezen in promart oksels; bladsteel 3-8 cm lang, rood, gegroefd; herfstkleuren geel tot diep rood. Komt zelden voor in de teelt. Aantrekkelijke kleine boom of grote struik voor in het landschap. Problemen? Geen ernstige insecten- of ziekteproblemen. Mogelijke ziekteproblemen zijn onder meer verticilliumverwelking, bladvlekken, teervlekken en wortelrot. Mogelijke problemen met insecten zijn onder meer bladluizen, schaal, boorders en rupsen. Er kunnen mijten verschijnen.
Vanaf 67,10
  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
i i