• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Douglasspar

Pseudotsuga menziesii

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Douglasspar Pseudotsuga menziesii

De Pseudotsuga menziesii, de Douglasspar is een snelgroeiende conifeer. Hij kan in optimale omstandigheden wel 100 meter hoog worden. Maar in overige culturen blijft hij kleiner. Hij krijgt een ovale vorm. De schors ziet er kurkachtig uit, met diepe groeven. De boom is te herkennen aan de geur van de naalden. Als je de naalden tussen de vingers wrijft komt er een frisse geur af. Hij kan tegen alle grondsoorten, is weinig eisend. kan zelfs tegen droge periodes. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii), een van nature rotbestendig hout. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is de Oregon-spar of “Douglas-spar” (Pseudotsuga menziesii), geen lid van de sparfamilie (Abies). Hij werd in de 19de eeuw in Europa geïntroduceerd, vooral in de Morvan en het Centraal Massief, door een Britse kweker die hem zijn naam gaf: David Douglas.

Deze zeer winterharde naaldboom uit de Pinaceae-familie heeft, net als de dennen, wintergroen loof met lijnvormige bladeren van twee tot drie cm lang rond de takken, die zich ontwikkelen uit spitse knoppen met talrijke schubben. De bladeren voelen zacht aan en worden gekenmerkt door twee witte strepen op de rug; ze ruiken een beetje naar citroengras wanneer ze worden verfrommeld. De mannelijke kegels zijn cilindrisch, terwijl de eivormige vrouwelijke kegels (tien cm lang) opvallende, rechtopstaande schutbladeren hebben. Het is een snelgroeiende boom, waarvan de takken zich in de loop van de jaren uitbreiden en de gladde, grijze schors dik en gerimpeld wordt als roodbruine kurk en afschilfert. Hij kan 300 tot 500 jaar oud worden!

Met zijn zeer rechte stam en zijn zeer grote hoogte wordt de spar in bossen gebruikt omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke duurzaamheid, waardoor hij van nature rotbestendig is: een kostbare eigenschap vandaag de dag, nu de bezorgdheid om het milieu zowel voor de individuele burger als voor de samenleving in haar geheel een belangrijk punt wordt. Het is dan ook zeer gewild voor terrassen, buitenschrijnwerk, scheepsbouw, maar ook voor binnenarchitectuur, met name in badkamers en keukens, omdat het bestand is tegen een hoge vochtigheidsgraad. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt voor de bouw van imposante constructies die hoge mechanische spanningen vereisen.


Ideale bodem en ligging voor het planten van Douglas sparren in de tuin

Alle goed gedraineerde, humushoudende, niet kalkhoudende bodems, en zelfs licht zure bodems zijn geschikt voor de douglasspar, met een zonnige of halfbeschaduwde ligging.


Data voor het zaaien, enten en planten van douglasspar

 

De spar moet in het voorjaar worden gezaaid, buiten in potten. Het enten van takken kan in februari gebeuren. Het planten gebeurt in de lente of de herfst.


Advies over verzorging en teelt van de douglassp
ar

 

Deze spar is niet breekbaar en vergt geen bijzonder onderhoud. Als hij jong is, moet hij echter water krijgen als het droog is.


Oogst en gebruik van de douglasspar

In de bosbouw wordt het gekweekt en vervolgens gebruikt voor binnen- en buitenschrijnwerk, zoals hierboven vermeld.


Ziekten, plagen en parasieten van de douglasspar

 

Deze spar is niet vatbaar voor ziekten of plagen, maar intensieve houtkap kan dit op lange termijn weer ongedaan maken.


Ligging en gunstige associatie van de douglasspar

 

Hij kan als een alleenstaande boom in de tuin worden geplant, maar wel ver genoeg van het huis. Als hij de wind vangt, moet je hem schrap zetten tot hij ongeveer vijf meter hoog is.


Aanbevolen variëteiten douglassparren voor aanplant in de tuin

 

Pseudotsuga menziesii ‘Fretsii’ is veel lager en groeit langzamer, Pseudotsuga menziesii ‘Oudemansii’ groeit ook langzaam, Pseudotsuga menziesii ‘glauca’ of Douglasspar heeft een blauwachtige kleur.

Windbestendigheid

goed

Blad

donkergroene naalden

Grondsoort

alle grondsoorten

Hoogte

30 – 50 m ( 100 m ), groot

Kroon

piramide vorm tot ovaal

Type-vorm

Beveerd

Vruchten

hangende kegels

Winterhard

redelijk

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

ja

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Plaatshouder

Grove Den

Pinus sylvestris
Grove Den Pinus Sylvestris De Pinus sylvestris word ook wel de Grove Den genoemd. Deze Pinus groeit eerst piramidaal en…

Steeneik

Quercus ilex
De Quercus Ilex is een groenblijvende eik. Het blad is groen, leerachtig en de onderkant zilvergrijs. Doordat hij groenblijvend is…

Bergden

Pinus mugo uncinata
Pinus mugo Uncinata   De Pinus mugo uncinata is een boom die in het algemeen bekend staat onder de naam…

Alpenden

Pinus cembra
Alpenden of pinus cembra De Pinus Cembra staat in de volksmond bekend als de Alpenden of de Siberische pijnboom. Het…
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i