• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Bolesdoorn

Acer platanoides 'Globosum'

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Acer plat. Globosum wordt ook wel de bolesdoorn genoemd. Een HALFCM is erg mooi in kleine tuinen en langs lanen. Hij stelt weinig eisen. Kan in klei- en zandgrond.

 

De bolesdoorn

De bolesdoorn of kogelesdoorn is te herkennen aan zijn bolvormige, brede kroon die van nature groeit. De latijnse naam voor deze esdoorn is acer platanoides Globosum. De boom is in 1873 door selectie ontstaan bij een Belgische kwekerij. Hij stamt af van de Noorse esdoorn en behoort tot de zeepboomfamilie. De boom bloeit in april. De bloesem is groengeel van kleur. De kleur van het jonge blad is eerst bruinrood en kleurt daarna naar heldergroen. Het blad is handvormig. Het bladerdek is heel dicht en vormt zo een natuurlijke parasol. In de herfst val het blad af. De boom wordt ongeveer vijf meter hoog en de kroon wordt zo’n acht meter breed.

Waar kunt u de bolesdoorn het beste planten?

De beste grond om de bolesdoorn te planten is een luchtige humusrijke grond. Als de grond te nat is, zal de boom niet goed groeien. De boom houdt van zon, lucht en licht, hoewel de boom ook in de schaduw goed groeit. Ook is het belangrijk dat de boom de ruimte krijgt, zodat de mooie, bolvormig kroon goed uit kan groeien. De boom is heel geschikt om in de tuin te zetten, ook als u een kleine tuin hebt. Maar de boom is ook bestand tegen uitlaatgassen en daarom is hij eveneens geschikt om geplant te worden in steden.

Verzorging van de bolesdoorn

U hoeft de kroon van deze boom niet te snoeien; het is zelfs beter om de natuur zijn gang te laten gaan. De kroon ontwikkelt zich van zichzelf tot een mooie bol. Als u hier zelf iets aan doet, zal de kroon er niet mooier op worden. U kunt de onderste takken eventueel wel vanaf de stam snoeien, zodat u zelf de hoogte kunt bepalen waarop de kroon zich zal gaan ontwikkelen. Let er wel op dat u de boom op de juiste tijd snoeit. Als u de boom snoeit tijdens de vorst, komt de sapstroom op gang en druppelt er sap uit de snijwonden. De boom kan dan doodbloeden. Snoei de boom daarom niet in de periode van december tot en met maart. De beste tijd om te snoeien is vroeg in het voorjaar. U loopt dan geen risico op vorstschade. De boom is te bestellen bij van IJmeren. Zij kunnen u ook adviseren over de aanschaf, het planten en de verzorging van de boom.

Windbestendigheid

weinig gevoelig

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

5/7-lobbig, groen

Bloemen

geelgroen, in tuilen

Bodemvochtigheid

bestand tegen korte overstroming

Grondsoort

alle

Herfstkleur

geel

Kroon

rond, bolvormig

Type-vorm

bolboom, bol op stam

Verharding

verdraagt verharding

Vruchten

gevleugelde nootvrucht

Max. hoogte

2 – 4 m

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Rode Bolesdoorn

Acer platanoides 'Crimson Sentry' Bolboom
De rode bolesdoorn, in het latijn de Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ is een sterke bolboom. De boom krijgt prachtige rode…
Vanaf 37,10

Bolplataan

Platanus hispanica 'Alphen's Globe'
De Platanus acerifolia ‘Alphen’s Globe’, heeft een bolvormige kroon. De boom heeft groen blad dat in de herfst bruingeel kleurt…
Vanaf 48,20

Bolmeidoorn

Crataegus monogyna 'Compacta'
De Bolmeidoorn krijgt een ronde compacte bol. Er komen geen doornen in. Dit soort groeit niet heel snel. In het…
Vanaf 73,60

Bolcatalpa

Catalpa bignonioides 'Nana'
De Bolcatalpa is een mooie bolboom geschikt voor de kleinere tuin. Hij krijgt frisgroen blad. Voor een mooie bol is…
Vanaf 43,00
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i