Dé natuurlijke
boomkweker

 • https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Wat is de beste tijd om leibomen te planten?

De beste tijd om leibomen te planten is tijdens de herfst of het vroege voorjaar. Dan zijn de temperaturen mild en zit er voldoende vocht in de grond. Vermijd het planten van leibomen in de zomer en winter, omdat de omstandigheden dan minder gunstig zijn voor een succesvolle groei.

Volg onze tips onderaan dit blogartikel voor het kiezen van een locatie, het voorbereiden van het plantgat en het verzorgen van uw leiboom na het planten om de beste resultaten te bereiken. Veel succes met het planten van uw leibomen en geniet van de prachtige toevoeging in uw tuin.

Wat is de beste tijd om leibomen te planten?

Leibomen voegen veel waarde toe aan uw tuin. Dankzij het grote oppervlak van hun bladerenkroon bieden ze u, uw gezinsleden en uw visite veel privacy en schaduw. Verder zorgen deze bomen ook voor een uitnodigende en sfeervolle uitstraling. Wilt u een leiboom planten, maar weet u niet wanneer en hoe? Daar willen u graag bij helpen in deze blog. Wij vertellen u alles over de beste tijd om een leiboom te planten en daarnaast geven wij u tips hoe u dit het beste kunt doen. Leest u gauw verder.

Wanneer plant u leibomen?

Leibomen kunt u in principe in verschillende seizoenen planten, maar er zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Over het algemeen zijn de herfst en het vroege voorjaar de beste periodes om leibomen te planten. In deze jaargetijden zijn de temperaturen mild en is er voldoende vocht in de grond. Dat is belangrijk voor een goede en gezonde groei van de wortels.

Waarom is de herfst ideaal voor het planten van leibomen?

De herfst is een meer dan prima periode om leibomen te planten in uw tuin. De grond is dan nog warm van de zomer, en het vochtgehalte is over het algemeen hoger dan in andere seizoenen. Dit zorgt ervoor dat de wortels van uw leiboom snel en gezond kunnen groeien. Daarnaast komen de meeste leibomen tot rust tijdens de herfst. Hierdoor ze zijn minder gevoelig voor de schokken van een transplantatie.

Waarom is het vroege voorjaar ook een goede keuze?

Het vroege voorjaar is een andere geschikte periode om leibomen te planten. In deze tijd van het jaar is de grond aan het opwarmen en komt er meer vocht beschikbaar voor de wortels. Dit helpt de boom om zich snel te vestigen en lekker te groeien. Zorgt u er wel voor dat u de bomen plant voordat ze uitlopen. Dit vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Bekijk de 5 mooiste wintergroene leibomen >>

Zijn er tijden waarin u leibomen beter niet kunt planten?

Wij raden u af om leibomen te planten tijdens de hete zomermaanden of de koude wintermaanden. In de zomer is er vaak een tekort aan vocht, en de hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de wortels uitdrogen. In de winter kan de bevroren grond het moeilijk maken om te planten en kunnen de wortels beschadigd raken door vorst.

Tips voor het planten van leibomen

Nu u kennis hebt over wat de beste tijd is om leibomen te planten, geven we u hieronder enkele tips om u verder op weg te helpen:

 • Kies een geschikte locatie: Leibomen hebben voldoende ruimte nodig om te groeien en te gedijen. Zorg ervoor dat je een plek kiest waar ze niet in de schaduw van andere bomen of gebouwen staan
 • Graaf een ruim plantgat: Zorg ervoor dat het plantgat breed en diep genoeg is om de wortels van de boom comfortabel te huisvesten
 • Gebruik goede potgrond: Een voedzame en goed doorlatende potgrond is essentieel voor een gezonde groei van je leiboom. Meng de uitgegraven grond met compost of organisch materiaal om de bodemstructuur te verbeteren
 • Plaats de boom op de juiste diepte: Zet de leiboom in het plantgat op dezelfde diepte als hij in de kwekerij stond. Dit is te herkennen aan de verkleuring op de stam. Te diep planten kan leiden tot rotting, terwijl te ondiep planten de wortels kan blootstellen aan uitdroging
 • Veranker de boom: Om ervoor te zorgen dat de leiboom stabiel staat, is het belangrijk om hem goed te verankeren. Gebruik hiervoor stevige palen en bevestigingsbanden die de boom ondersteunen zonder hem te beschadigen
 • Geef de boom voldoende water: Na het planten is het belangrijk om de leiboom goed water te geven. Dit helpt om luchtbellen rond de wortels te verwijderen en zorgt voor een goede start van de groei. Blijf de boom de eerste paar jaar regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes
 • Snoei de boom: Leibomen vereisen regelmatige snoei om hun vorm te behouden en gezond te blijven. Snoei de boom voor het eerst kort na het planten om een sterke structuur te bevorderen. Daarna is het raadzaam om de leiboom minimaal één keer per jaar te snoeien om uw leiboom de gewenste vorm te laten behouden.

Assortiment leibomen bekijken >>

Volg ons op Facebook of lees verder:

7 Meerstammige bomen voor in een kleine tuin
9 Prachtig bloeiende magnolias
Bomen beschermen tegen vorst
De 5 mooiste bomen voor in een kleine tuin

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i