• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Waarom zijn er zoveel boomkwekerijen in Opheusden?

Boomkwekerij Van IJmeren heeft meer dan 10 hectare bomen in Opheusden. U zult vast weten dat in Opheusden meerdere boomkwekerijen gevestigd zijn. Opheusden is namelijk het grootste laanboomcentrum van Europa. In totaal zijn er zo’n 160 kwekers actief en bestaat het uit meer dan 6 miljoen bomen! De Betuwe staat in het binnen en buitenland bekend als één van de meest bekende boomteeltregio’s. Hoe komt dit? Waarom zijn er zoveel boomkwekerijen in Opheusden? We vertellen u er graag meer over.

De belangrijkste redenen op een rijtje:

 • Vruchtbare bodem

Dankzij vruchtbare rivierklei is de bodem in Opheusden zeer vruchtbaar. Rivierklei houdt namelijk water en voedingsstoffen vast die bomen goed kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen de wortels van bomen goed ontspruiten, zonder zware bemesting goed groeien en niet veel last van droogte hebben.

 • Traditionele geschiedenis

In de 15e wordt er in de Betuwe al gesproken over de fruitteelt. In de 19e eeuw zijn er zo’n 60 kwekers actief in Opheusden. Vanaf deze eeuw gaat Opheusden ook voor het eerst exporteren naar landen zoals Duitsland maar ook over de oceaan, naar de Verenigde Staten. Het aantal kwekerijen blijft doorgroeien, echter krijgt de sector ook te maken met lastige tijden. Zoals ziekten, crises en wereldoorlogen. Sommige jaren was de verkoop zo laag dat kwekers met hun fiets eropuit gingen, met bosjes bomen aan het frame gebonden, om toch wat te kunnen verkopen. In de jaren 70 verandert er veel. In het verleden werd planten en rooien met de hand gedaan, nu kwamen daar machines voor zoals rooimachines en ploegen voor. Door de jaren heen is de vakkennis en enthousiasme overgedragen van vader op zoon. De jongere generatie heeft de mogelijkheid om nieuwe benaderingen te introduceren terwijl traditionele landbouwpraktijken en expertise behouden blijven. Waardevolle kennis gaat niet verloren maar wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Daarnaast helpt het de familieband te bevorderen en versterkt het de betrokkenheid en teamwork binnen de familie. Lees meer over Boomkwekerij Van IJmeren.

Ook van belang…

 • Goede infrastructuur

Een goede infrastructuur speelt een cruciale rol in het voortbestaan en groei van een kwekerij. Opheusden ligt aan een aantal belangrijke snelwegen, zoals de A15, die het gemakkelijk maakt om producten te vervoeren naar andere delen in Nederland en Europa. Daarnaast zijn er in Opheusden veel (toe)leveranciers gevestigd. Hierdoor ervaren boomkwekers in de aanschaf van gereedschap en machines korte leveringstijden, lagere transport-kosten en de nabijheid van leveranciers vergemakkelijkt de communicatie.

 • Delen van kennis en ervaring

Er wordt niet alleen kennis gedeeld van generatie op generatie, maar ook tussen boomkwekers zelf. Door kennis te delen kunnen kwekers van elkaar leren en bewust worden van verschillende benaderingen en oplossingen voor gezamenlijke problemen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een efficiënte manier van handelen. Samenwerken en kennisdeling bevorderd de opbouw van relaties en netwerken binnen de sector. Deze samenwerking versterkt de ontwikkeling en groei van de boomkwekerijsector in zijn geheel.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

Samenvatting

De hoeveelheid kwekerijen in Opheusden kan worden toegeschreven aan verschillende belangrijke factoren. Allereerst profiteren kwekerijen van de vruchtbare rivierklei in de regio, wat goed is voor de groei van bomen. Daarnaast heeft Opheusden een rijke traditionele geschiedenis in de boomteelt, die teruggaat tot de 15e eeuw, en heeft het zich aangepast aan en naar veranderende omstandigheden en uitdagingen, zoals ziekten en crises.

Een goede infrastructuur, met toegang tot belangrijke snelwegen en leveranciers, heeft de groei van de sector ondersteund. Ten slotte is het delen van kennis en ervaring, zowel tussen generaties binnen familiebedrijven als tussen boomkwekers onderling, van onschatbare waarde geweest voor de efficiëntie, innovatie en ontwikkeling van de boomkwekerijsector in Opheusden. De voortdurende overdracht van expertise en de samenwerking binnen de gemeenschap dragen bij aan het succes en de groei van kwekerijen in Opheusden.

Meer blogs lezen?
Tuinieren in de herfst
9 Prachtig bloeiende magnolias
Het hele jaar door bladeren? Deze 7 groenblijvende haagplanten hebben het
De 5 mooiste bomen voor in een kleine tuin

 

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i