Wat is het verschil tussen bomen in pot, met kluit en losse wortels?

Onze bomen worden aangeboden met kluit of in een pot. Wat is precies het verschil tussen beiden en waarom bieden wij geen bomen met losse wortels aan?


Bij Boomkwekerij Van IJmeren ziet u dat onze bomen alleen worden aangeboden met kluit of in een pot. Wij bieden geen bomen aan met losse wortel omdat het risico op uitval bij deze vorm erg hoog is. Een blote wortel kan namelijk snel beschadigen door bijvoorbeeld uitdroging of zonlicht en heeft een uitgebreide verzorging nodig.


Losse wortels

Bomen met losse wortel zijn een stuk voordeliger maar het risico op uitval is dermate hoog dat wij hoe dan ook adviseren om te kiezen voor een pot of kluit. Mocht u toch kiezen voor de blote wortel, let op dat de wortels niet uitdrogen bij transport, opslag of planten. Als planten met een losse wortel een kwartier boven de grond liggen zorgt dit al voor 25% minder aangroei garantie. Daarom raden we aan om de bomen zo snel mogelijk te planten. Als het planten gelukt is dan is het van belang om de boom extra goed te verzorgen. Lees tips en tricks over het water geven van een boom.


+ Voordeligste keuze, makkelijk vervoeren en verplaatsen

- Hoge kans uitval, uitdrogen wortel, beperkt leverbaar beperkte keuze


Bomen in pot

Bij bomen in pot zijn de wortels niet doorgesneden en zijn deze bij een goeie planting en verzorging al verzekerd van ontwikkeling in het 1e groeiseizoen. De kans op uitval is bij lager dan bij bomen met een blote wortel. Dit komt omdat de bomen in pot al een ontwikkeld wortelgestel hebben en beter in staat zijn om voedingsstoffen en water op te nemen. Een voordeel van bomen in pot is dat deze het gehele jaar door geplant kunnen worden, behalve natuurlijk in tijden van strenge vorst. Bomen in pot zijn ideaal voor wie geen grote tuin heeft maar toch graag wat groens in huis wilt halen. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse Esdoorn of de Malus Red Sentinel. Het blijft belangrijk om ook deze boom na de aanplant goed te verzorgen en regelmatig te controleren op eventuele ziektes of plagen.


+ Slaat vrijwel altijd aan, hele jaar verkrijgbaar en hoeft niet direct geplant te worden

- DuurderVolg je ons al op Facebook en Instagram? Hier kun je gemakkelijk inspiratie op doen voor de nieuwste toevoeging aan je tuin!


Bomen met kluit

Bomen met kluit zijn bomen waarbij de wortels worden samengehouden door een bal van aarde. Deze bomen hebben een net om de wortels wat ervoor zorgt dat deze strak blijven zitten en worden vervolgens ingepakt met jute. Deze kunnen gelijk geplant worden. Het net wat om de wortels wordt onder de grond volledig afgebroken. Bomen met kluit hebben sterke wortels waardoor de wortelmassa beter is dan bij potplanten. De wortels worden beschermd door de kluit waardoor deze minder snel beschadigen of uitdrogen. Deze bomen zijn vaak groter en worden van november tot maart geleverd. Tijdens het aanplanten is het van belang om de boom goed water te geven en eventueel meststof om de groei te stimlueren.


+ Voordelige keuze, weinig uitval

- Beperkte periode leverbaar


Kwaliteitsvolle producten

Bij Boomkwekerij van IJmeren bieden we onze bomen alleen in kluit of in een pot. Bomen met kluit of in pot hebben zoals gezegd hun wortels beschermd en kunnen gemakkelijk worden geplant zonder schade aan te brengen aan het wortelgestel. Dit vergroot de kans op een succesvolle aanplant en een gezonde groei van de boom op lange termijn. Zo kunnen wij u kwaliteitsvolle producten garanderen en ook garantie geven op onze producten. Bekijk ons assortiment van onder andere leibomen, laanbomen of sierbomen.

Terug naar overzicht