• https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/

Een zieke sierappel, wat nu?

De sierappel is een prachtige boom voor in de kleine tuin, met bijna het hele jaar door sierwaarde. In april begint het al met een prachtige bloei. In de zomer staat deze boom normaal gesproken goed in het blad, en in het najaar komt de hele boom vol met appeltjes te hangen. Dé ideale boom voor in een kleine tuin. Waar u rekening mee moet houden is dat de sierappel sneller vatbaar is voor een aantal ziektes, zoals de schimmel en bladluis.

U vraag zich waarschijnlijk af het wel verstandig is om deze boom te kopen. Dat is het zeker. Als u preventieve maatregelen neemt is de boom namelijk goed te beschermen. Mocht de boom toch ziek worden, wees er op tijd bij want de meeste van deze ziektes zijn namelijk gemakkelijk te behandelen! In deze blog gaan we wat verder in op de meest voorkomende ziektes in de sierappel en hoe u deze het best kunt voorkomen, en bestrijden.

 

De Meeldauw schimmel

Meeldauw is een schimmel, die niet alleen in de sierappel voorkomt, maar bijvoorbeeld ook in peren, pruimen, kersen, en de populaire krentenboom. Het ziet eruit als een wit poeder op het blad van de boom. Meeldauw kan als het niet behandeld wordt leiden tot groeistoornissen, en op den duur zelfs de boom zo verzwakken dat deze het niet overleeft. Meeldauw komt vaak voor als het rond de 20 graden is, de luchtvochtigheid relatief hoog is, maar de bladeren niet constant nat zijn. Meeldauw komt het makkelijkst op het jonge blad, wat dan blijvend aangetast wordt als het niet behandeld wordt. Als de bladeren van de sierappel nat zijn is de kans op een meeldauwinfectie aanzienlijk kleiner.

Let wel op: de bladeren van de sierappel mogen niet nat zijn, anders wordt de kans op een schurftinfectie groter. Hierover later meer.

Welke maatregelen kun je preventief nemen tegen meeldauw in de sierappel?

  • Snoeien: snoei dicht op elkaar staande takken weg zodat de kroon van de boom een meer open structuur krijgt.
  • Goed gedraineerde grond: zorg dat de grond niet te nat is, de sierappel prefereert drogere grond.
  • Genoeg (maar niet teveel) water geven, als de sierappel te droog is kan hij niet groeien en neemt de kans op meeldauw toe.
  • Als de grond te arm is kun je bijmesten, doe dit echter alleen als het nodig is, teveel mest bevordert de groei wel, maar zorgt ervoor dat de sierappel minder bloeit en minder vruchten geeft.

Welke maatregelen kun je nemen na infectie door meeldauw van de sierappel?

  • Spuiten met spuitzwavel (biologisch goedgekeurd, en particulier verkrijgbaar)
  • Aangetaste delen van de boom wegknippen en verbranden

 

Luis (wolluis / bloedluis)

Luis is een verzamelnaam voor een hele hoop soorten luizen waarbij de twee meest voorkomende de wolluis en de bloedluis zijn. Met name de eerstgenoemde komt vaak voor in de sierappel. Bij erge aantasting ontstaan woekeringen en barsten in het oude hout.

Als je er op tijd bij bent is deze luis makkelijk te behandelen.

Wat is het verschil tussen de gewone bloedluis en de wolluis?

Beide soorten tonen veel overeenkomsten, met name wat betreft schade die ze kunnen veroorzaken. Qua uiterlijk verschillen ze echter wel enorm. De wolluis ziet er namelijk wit en pluizig uit, bijna als een soort schimmel. Toch zijn het wel echt kleine beestjes. De gewone bloedluis ziet er uit als een zwarte plak op de stam/in het blad.

Hoe kun je luis in de sierappel bestrijden?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen:

  • Afspuiten met de tuinslang met harde straal kan een heel effectieve manier zijn om luis te bestrijden. Knip na het spuiten ook even het wortelschot (jonge takken die van onder uit de stam groeien) weg, luizen kunnen hier in de winter overleven.
  • Mochten er zware aantastingen van wolluis in de sierappel zitten, knip deze dan zo snel mogelijk weg, en verbrand de weggesnoeide takken.
  • Wat ook heel effectief is, is het inzetten van de larven van de gaasvlieg (biologisch). Let wel op: dit is het meest effectief in de maand mei, als de bomen goed in het blad zitten.

 

Schurft

Schurft is, net zoals meeldauw, een schimmel, die regelmatig in de sierappel voorkomt. Door kenners wordt het ook wel de meest voorkomende aantasting bij sierappels genoemd. Als er schurft in je sierappel zit wordt het blad gedeeltelijk bruin en sterft het af. De infectie begint met olijfgroene vlekjes in het blad, die later groter worden en bruin verkleuren. Blad dat aangetast is door een schurftinfectie valt op den duur af.

De kans op een schurftaantasting in de sierappel is het grootst als het in het voorjaar (april/mei) koud en vochtig is, en het blad nat blijft. Als er teveel blad in de sierappel hangt is de kans dat de bladeren elkaar aantasten groter dan wanneer de takken wat ruimer uit elkaar staan.

Schurft is niet direct enorm schadelijk voor de boom, maar de sierwaarde gedurende het late voorjaar en de vroege zomer is wel volledig weg. Met een beetje pech blijft een schurftaantasting je sierappel jarenlang aantasten. Het advies is dus wel om de boom te behandelen.

Welke maatregelen kun je preventief nemen tegen schurft in je sierappel?

  • In de eerste helft van mei behandelen met spuitzwavel (biologisch)
  • Snoeien: snoei dicht op elkaar staande takken weg zodat de kroon van de boom een meer open structuur krijgt.
  • Goed gedraineerde grond: zorg dat de grond niet te nat is, de sierappel prefereert drogere grond.
  • Water geven op de kluit, en niet op het blad: als het blad van de sierappel nat is, is het veel vatbaarder voor schurft.

Welke maatregelen kun je nemen na infectie door meeldauw van de sierappel?

  • Aangetaste bladeren verwijderen, en als het kan vernietigen. NIET op de composthoop gooien, dan wordt de grond besmet!
  • Behandelen met spuitzwavel (biologisch)

Oplettende lezers valt het op dat de behandeling tegen schurft nagenoeg hetzelfde is als de behandeling tegen meeldauw. Een belangrijk verschil tussen hoe deze 2 schimmels ontstaan is temperatuur. Meeldauw ontstaat bij een warm voorjaar, en schurft ontstaat bij een koud voorjaar.

 

Bacterievuur

Naast dat deze ziekte niet te bestrijden is, en ook nog eens dodelijk voor je boom is, is deze ziekte enorm besmettelijk. We hebben het over Bacterievuur, ook wel Erwinia amylovora genoemd. Deze ziekte tast eerst de jonge twijgen aan, waardoor ze bruin-zwart worden. Het lijkt dan net alsof de aangetaste delen ‘verbrand’ zijn. Bacterievuur kan zich heel snel verspreiden door onder andere de wind, regen, aanraking met de handen of gereedschap, of door vogels en insecten. Naast dat Bacterievuur de Sierappel aantast, tast het ook nog eens tal van andere soorten aan, let dus erg op met deze ziekte! Meer informatie over deze plantenziekte vind je op de site van de NVWA.

Deze ziekte is gelukkig één van de minst voorkomende ziektes in de sierappel, maar let er zeker wel voor op!

De ziektes in de sierappel kunnen je afschrikken om een sierappel te plaatsen in de tuin. Dat is echter zonde, met de juiste (biologische) behandeling is de sierappel een prachtige boom voor in de grote, middelgrote én kleine tuin! Vraag gerust om advies bij één van onze boomspecialisten via de email of telefoon voor meer informatie over de boom, of over een ziekte!

Meer blogs lezen?
Tuinieren in de herfst
9 Prachtig bloeiende magnolias
9 Meerstammige bomen met een hoge sierwaarde
De 5 mooiste wintergroene leibomen

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

Terug naar overzicht

  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i