Dé natuurlijke
boomkweker

 • https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren

De herfst, de tijd dat het weer kouder wordt, guurder, natter, en de tijd dat u het liefst met een trui binnen zit. Maar de herfst is ook een periode waar de natuur nog even voor het laatste laat zien hoe prachtig zij wel niet is! De normaal groene blaadjes van een heel aantal bomen verkleuren in de meest uitbundige herfstkleuren, waardoor ze er nog één keer helemaal uitspringen. Maar welke soorten zijn nou het allermooist in de herfst? In deze blog behandelen we 6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren.

1. De Moeraseik: deze stevige eikensoort (latijnse naam: Quercus palustris) heeft ‘s zomers al heerlijk frisgroen blad, maar als het eenmaal herfst wordt, laat deze boom zijn daadwerkelijke sierwaarde zien! De normaal frisgroene bladeren kleuren al redelijk vroeg intens rood, en zorgen ervoor dat deze boom er volledig uit springt! Mocht deze boom nou te groot worden voor in uw tuin, wij verkopen hem ook als dakboom en leiboom!

2. De Spaanse aak, deze oersterke cultivar van de veldesdoorn heeft van de zomer leuk groen , 3-5 lobbig blad, en is heel geschikt om in middelgrote tot grote tuinen neer te zetten. Ook als laanboom / straatboom is deze cultivar, de Acer campestre “Huibers Elegant” uitermate geschikt. Zodra het echter najaar wordt zullen de donkergroene bladeren van de Spaanse aak prachtig felgeel kleuren! In tegenstelling tot sommige andere soorten, die wat fletser geel blijven wordt de Acer campestre “Huibers Elegant” echt fel tegen donkergeel aan. Ook deze boom is als leiboom beschikbaar, en staat prachtig in de meeste tuinen!

3. De Amberboom Worplesdon, een cultivar van een oorspronkelijk Amerikaanse boom is een lust voor het oog in de herfst! Deze boom verkleurt van frisgroen naar felrood tot purper, en blijft in tegenstelling tot eerder genoemde soorten extreem lang in het blad, tot in december, heel soms wel eens tot januari! Wat deze boom extra bijzonder maakt is dat hij tot nu toe volledig ziektevrij is! Dat maakt deze boom enorm geschikt voor elke tuin! Als lei of dakboom springt deze boom er ook extra uit vanwege het mooie volle scherm.

laanbomen-kopen

4. De Japanse notenboom, een boom die verrassend genoeg niet tot de loofbomen, maar tot de naaldbomen behoort. Al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen, omdat de naalden zo breed zijn dat ze meer op echte bladeren lijken. Deze langzame groeier, ook wel Ginkgo Biloba genoemd is genomineerd voor boom van het jaar 2022, vanwege zijn geneeskrachtige werking. Zo zou thee van de bladeren onder andere helpen tegen dementie, noten verbeteren de spijsvertering en versterken hart en longen. Dit zijn een paar van de vermeende geneeskrachtige functies die de boom zou hebben. Maar naast de geneeskracht is één van de gaafste eigenschappen de herfstkleur! De boom kleurt in het najaar in een zeer korte tijd van groen naar felgeel, en steelt zo echt de show! Nadat de boom zijn bladeren heeft laten vallen lijkt het net of er een geel tapijt onder de boom ligt, wat er prachtig uitziet. Al met al is deze oeroude boom een echte aanrader in elke wat grotere tuin!

5. De Haagbeuk “Rockhampton Red”, deze relatief nieuwe soort is nog niet zo heel bekend, maar daarom niet minder mooi. De gewone haagbeuk is inheems in Nederland, en helemaal ingeburgerd in het landschap. Deze boom heeft leuk frisgroen blad, wat in de winter half blijft hangen (semigroenblijvend), maar doet voor de rest eigenlijk niks. Sinds 2014 is de haagbeuk “Rockhampton Red” echter op de markt, deze cultivar lijkt in de zomer precies op de gewone haagbeuk, maar van het najaar kleurt de “Rockhampton Red” prachtig fel oranjerood, en word het een van de mooiste bomen van het seizoen! Deze soort is naast gewone boom ook verkrijgbaar als leiboom en meerstammige boom, en kan in bijna alle tuinen geplant worden!

6. De laatste boom van de 6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren, de Acer rubrum “October Glory” is dé boom die in het najaar tot zijn recht komt. In het voorjaar is deze iets langzaam groeiende esdoorn een normale groene boom, maar in oktober, dan verkleuren de bladeren vuurrood voor een aantal weken. Van alle 6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren in deze blog is dit de felst kleurende boom die besproken is, een perfecte boom voor in de middelgrote / grote tuin. In de zomer heerlijke schaduw, en in de herfst een spectaculair kleurenschouwspel!

Er zijn nog veel meer bomen dan deze 6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren, zoals bijvoorbeeld de Japanse sierkers, de lijsterbes, de sierappel, etc. Kom gerust een keer langs op onze kwekerij om te genieten van de herfst en haar pracht!

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

Lees ook:

Bomen beschermen tegen vorst

Het bestelproces, hoe werkt het?

6 bomen die in de herfst prachtig verkleuren

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i