• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Alles over de Lei Amberboom

De Lei amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, is een van de mooiste leibomen in ’t assortiment van Van IJmeren. De Lei amberboom laat zich vooral in de herfst met een groot kleurenfestijn zien. Dan kleurt de boom namelijk naar oranje- scharlakenrode en violette kleuren. Tijdens het groeiseizoen heeft de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ frisse groene bladeren die stervormig zijn.

De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is uitermate geschikt als leiboom, omdat deze amberboom fijn vertakt. Hierdoor zit het leischerm snel vol en dicht. De amberboom als leiboom wordt daarom veel gebruikt om privacy te creëren in de tuin. Ook dient deze boom vaak als afscherming.

Opvallend en kleurrijk

De lei amberboom is bij uitstek de meest opvallende en kleurrijke leiboom in ons assortiment en is op verschillende stamhoogtes verkrijgbaar. Verder is de amberboom onderhoudsvriendelijk. De boom vraagt relatief weinig onderhoud: één keer per jaar snoeien is ruim voldoende. Het is een sterke boom die geen last heeft van ziektes of plagen. Daarnaast is hij geschikt voor in elke (kleine) tuin. En als klap op de vuurpijl is het een echte klimaatboom, omdat hij onder andere veel CO2 omzet in zuurstof.

Alles over de Lei Amberboom

Het aanplanten van de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

Een amberboom als leiboom kun je jaarrond aanplanten. Alleen tijdens een strenge vorstperiode is het af te raden om deze boom aan te planten. Liquidambar als leiboom wordt altijd bezorgd in pot of doorgroeikluit. Wanneer u de standplaats van de lei amberboom hebt bepaald, graaft u het gat van de lei amberboom 25 procent groter dan de pot of kluit van de boom. Het gat moet een dusdanige diepte krijgen waarin deze leiboom niet te diep of te ondiep staat. Zorg dat de bovenkant van de kluit of pot maximaal vijf centimeter onder het maaiveld zit.

Aanplantpakket

Verder raden wij u nadrukkelijk bij alle leibomen een aanplantpakket aan, en zo ook bij de lei amberboom. In het aanplantpakket zit hoogwaardige aanplantgrond die u mengt met de uitgegraven grond. Wanneer u de grond gemengd hebt, kunt u deze grond terug scheppen in het gat waar de amberboom met pot of kluit staat. Druk daarna de grond voorzichtig aan.

Boompalen

Nu komt het belangrijkste: voorzie de lei amberboom altijd van boompalen, die ook in het aanplantpakket zitten. De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is tijdens de jonge jaren nog redelijk windgevoelig, het leischerm helpt hierbij. Boompalen zorgen ervoor dat de leiboom geen last van de wind zal hebben. Zet de boompalen altijd in het verlengde van het leischerm en zorg ervoor dat een boompaal altijd 1/3 deel in de grond goed vast zit. Wanneer u meer amberbomen als leiboom wilt aanplanten, is het raadzaam om deze amberbomen te koppelen met een aankoppelset. Dit zorgt ervoor dat alle leirekken recht en strak zitten. Daarnaast kunt u er met een aankoppelset voor zorgen dat u de takken van leibomen naar elkaar toe kunt geleiden, wanneer de leirekken iets uit elkaar staan. Voordat u deze gaat aanplanten is het belangrijk om te weten dat de lei amberboom op elke grondsoort groeit, behalve op blauwe klei en of een grondsoort die slecht waterdoorlatend is. Verder heeft de lei amberboom behoefte aan zonlicht, maar kan ook in een halfschaduw plek staan.

Een amberboom leiboom snoeien

De Liquidambar styraciflua leiboom snoeien hoeft normaal gesproken maar maximaal twee keer per jaar. Pas de eerste snoeibeurt toe rond eind maart of begin april. Doe dit pas wanneer de kans op strenge vorst nihil is.  De boom blijft het mooist wanneer hij gesnoeid wordt met een heggenschaar. Snoei de boom terug tot een egaal gelijkend scherm. Snoei de takken die aan de bovenkant omhoog groeien terug tot op het rek. Uiteraard is het ook mogelijk om de takken boven op het leischerm te laten zitten, waardoor u een hogere inkijk kunt voorkomen. Snoei de amberboom als leiboom in juni / juli nog een keer lichtjes terug voor vormbehoud, echter is de tweede snoeibeurt optioneel en niet noodzakelijk.

De prachtige bladeren in de herfst van de lei amberboom

De lei amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) is samen met de Lei Haagbeuk ‘Rockhampton Red’ een van de meest toonaangevende leibomen in de herfst als het gaat om herfstkleuren. De amberboom in leivorm krijgt in oktober en november prachtige rode, paarse, gele, oranje bladeren. In het voorjaar loopt de amberboom als leiboom frisgroen uit. De bladeren van deze leiboom zijn stervormig en hebben een grootte van een handpalm. Na de imponerende herfstvertoning van de lei amberboom vallen de bladeren van de boom, en kunnen wij hiermee zeggen dat het geen bladhoudende of groenblijvende leiboom is.

De bloei en vrucht van een Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

De bloei van een lei amberboom is van april tot en met mei. De bloei van deze leiboom is niet heel spectaculair. Hij bloeit namelijk met onopvallende aren. Verder kan de lei amberboom vruchten krijgen in het najaar. Deze vruchten zijn kleine, ronde doosvruchten, die stekelig kunnen zijn. Wanneer u de lei amberboom jaarlijks snoeit zal hij bijna nooit vruchten gaan dragen. Deze leiboom krijgt vaak pas vruchten wanneer u hem meerdere jaren niet snoeit. De lei amberboom kan veel vruchten dragen als hij weinig voeding uit de grond kan halen, dat is dus een teken dat de boom moeite heeft met groeien.

De groeiwijze van een amberboom in leivorm

De lei amberboom behoudt altijd dezelfde stamhoogte. Wanneer u een lei amberboom bestelt met een stamhoogte van 150 cm, zal die stamhoogte altijd zo blijven. Wel zal in de loop van jaren de stam in omtrek groeien. De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ kan een totale hoogte krijgen van ongeveer veertien meter, echter zal hij deze hoogte krijgen als u de boom nooit snoeit. Wanneer u één of twee keer per jaar de boom snoeit, bepaalt u zelf de grootte van de boom. In het eerste groeiseizoen groeit een lei amberboom minder snel in de kroon en ligt de focust eerst op het wortelen, zodat hij goed verankerd staat. In het tweede groeiseizoen kan deze boom ongeveer 50 tot 100 centimeter (en soms zelfs meer) per jaar groeien.

Bemesten en water geven van een lei amberboom

Wanneer de lei amberboom op de juiste standplaats staat, met voldoende licht en goede grond, is bemesten bij deze boom bijna onnodig. Wanneer een lei amberboom minder groeit, kunt u in het tweede groeiseizoen (in mei of juni) de boom bemesten met koemestkorrels. Strooi deze korrels op de grond rondom de stam. Verder is een amberboom een dorstige boom, vooral wanneer deze net is aangeplant. In het eerste groeiseizoen mag de boom best wel wat water toegediend krijgen indien het een lange periode droog of warm is. De amberboom leiboom begint pas echt goed te groeien in mei of juni, in deze maanden is het belangrijk om de boom van water te voorzien indien nodig. Bij langdurig droog en/of warm weer in het groeiseizoen kunt u de lei amberboom per dag vijf tot acht liter water geven. De gift aan water is slechts een indicatie, het beste is om zelf goed aan te voelen wanneer de lei amberboom water nodig heeft.

De Liquidambar leiboom als klimaatboom

De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ behoort tot een klimaatboom, een boomsoort die in Nederland nog veel te kort komt. De lei amberboom heeft veel voordelen voor het klimaat. De boom draagt namelijk het volgende bij:

 • De boom kan goed tegen luchtverontreiniging en kan gerust geplant worden in een stedelijk gebied.
 • Door deze amberboom als leiboom te planten in een stedelijk gebied wordt het algemene beeld in de stad ‘groener’.
 • De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ verdraagt hitte en droogte. Omstandigheden die steeds meer voorkomen door extreme weersomstandigheden.
 • In een stedelijk gebied is het vaak warmer dan op het platteland. Deze leiboom zorgt juist in deze gebieden voor verkoeling en schaduw.
 • Amberbomen zetten CO2 om in zuurstof.

Meer blogs lezen?

Alles over de Portugese Laurierkers >
Wat zijn de 5 populairste leibomen? >
Water geven tips en tricks >

Terug naar overzicht

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i