Dé natuurlijke
boomkweker

 • https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Rode Treurbeuk

Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'

Maat

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Fagus sylvatica purpurea Pendula is een treurbeuk. De boom heeft eironde, diep roodbruine bladeren. De boom is geschikt voor kleinere tuinen. Heeft een niet te natte, goed doorlatende bodem nodig, zand- en veengrond.

Decoratieve treurbeuk voor tuin en park

De rode treurbeuk, ook wel gekend onder zijn wetenschappelijke naam Fagus sylvatica purpurea Pendula (Fagus is Latijns voor ‘beuk’), is door zijn bijzonder decoratieve vorm en zijn fraaie herfstverkleuringen een aanwinst voor de (grote en kleine) tuin en het park. Deze traaggroeiende loofboom is ook bijzonder populair omdat hij weinig onderhoud vergt.

Kenmerken van de treurbeuk

Typisch aan deze treurende beuk is dat de hoofdtakken breeduit naar beneden gebogen groeien, ook de kleine takjes of twijgjes hangen los richting de grond. Mooi zijn de ovalen bladeren, ze worden vier tot tien centimeter groot, met hun kenmerkende dieprode kleur. In het voorjaar (april, mei en juni) draagt deze loofboom heel kleine, onopvallende bloemkatjes waar bijen wel van houden. In de herfst zijn er nootjes te bespeuren. Deze beuk heeft een grijze, gladde stam, een extra sierelement in de winter wanneer de bladeren zijn gevallen.

Deze traaggroeiende beuk heeft een brede, dichte kroon, grillig groeiend tot een groeihoogte van twee tot vier meter. De boom bereikt zijn maximale groeihoogte wanneer hij ongeveer tien jaar oud is. Hij groeit zoals hij opgeleid wordt, en daarom is hij ook geschikt als kleurrijk toevoeging in kleinere (stads)tuinen.

Waar de treurbeuk aanplanten?

Deze bladverliezende loofboom houdt van een niet te natte bodem, kalkrijke of lemige grond maar ook op zand- en veengronden doet hij het prima. Je zet hem best in de zon of halfschaduw en plant hem solitair of in lanen.

Voorzie voldoende ruimte, deze beuk kan tot vier meter breed worden. Voorzie ook geen begroeiing onder deze boom, want de takken groeien tot op de grond. Zet deze boom best op meer dan twee meter afstand van verhardingen zoals terras, tuinpad of oprit.

De treurbeuk is goed winterhard (tot ongeveer -20°). Maar zorg wel voor een plek waar hij niet te hard in de wind staat, de boom is slechts matig windbestendig.

Wanneer de Fagus sylvatica purpurea Pendula planten

Deze Rode Treurbeuk plant je best in de lente of vroeg in de herfst aan. Heeft u vragen of wilt u graag advies, neem dan contact met ons op!

Verzorging

Snoeien wordt bij deze boom niet aangeraden omdat hij anders zijn karakteristieke vorm verliest. Wil je toch bepaalde takken verwijderen, dan kan dit in juni en tussen november en februari.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

 

Windbestendigheid

matig

Blad

ovaal tot eivormig

Bloemen

kleine onopvallende bloemkatjes

Grondsoort

lemig, zand, veen, kalkrijke grond

Hoogte

3 – 5 m (afhankelijk van enthoogte)

Kroon

breed treurend

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

nootjes

Type-vorm

hoogstam boom, treurboom

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Gele Treurwilg

Salix sepulcralis 'Chrysocoma'
De Salix sepulcralis 'Chrysocoma', heeft een breede treurende kroon met smal groen blad dat in de herfst geelgroen kleurt. Aan de hoofdtakken hangen dunnen takken recht naar beneden. De jonge takken zijn opvallend geel. Geschikt voor alle grondsoorten. De Treurwilg is een soort van de wilgenfamilie en kan een hoogte bereiken van tussen 10 tot 20 meter. De glanzend bruine takken zijn hangend, vandaar dat de boom treurwilg heet. De bladeren zijn ongeveer 5 tot 10 CM lang. De bovenkant van het blad is groen en de onderkant blauwachtig groen. De treurwilg zie je het meest van alle wilgen. Een treurwilg plant je in vochtige grond. Een volledig uitgegroeide treurwilg wordt tot twintig meter hoog. De boom begint al vroeg uit te lopen dat is meestal half februari. de Treurwilg is een makkelijk boom en is makkelijk te snoeien. hij lijkt een treurige stemming te geven maar dat valt erg me. het staat erg mooi bij vijvers of parken. Bij Boomkwekerij Van IJmeren is Salix Sepulcralis 'Chrysocoma' ook verkrijgbaar in verschillende soorten maten en prijzen.
Vanaf 56,90

Treursierkers

Prunus 'Kiku-shidare-zakura'
De Kiku-Shidare-Zakura ook wel de Treursierkers genoemd is een rijke bloeier in het voorjaar. Met hangende takken die vol zitten met bloesem. Een lust voor het oog. De bladkleur is groen, en de bloemkleur is roze.
Vanaf 84,40

Roodbladige treursierappel

Malus 'Royal Beauty'
De Malus Royal Beauty geeft naast zijn sierappels ook een prachtig veelkleurig blad. Het is een rijk bloeiende Bloesemboom. Roodbladige treursierappel De Malus Royal Beauty, ook wel roodbladige treursierappel genoemd, behoort tot de categorie treurbomen. De loofboom heeft een piramidale vorm met strak afhangende takken. De gelobde bladeren hebben een donkerrode, zelfs paarsachtige kleur. Het blad is ovaalvormig en zes tot negen centimeter lang. De schors van de treurboom is donkerbruin van kleur. De treursierappel is voor alle tuinen geschikt, en gedijt het best als solitair.  Planten De roodbladige treursierappel is geschikt voor iedere humusrijke, voedzame, goed doorlatende grond. De ondergrond moet niet te vochtig zijn. De Malus Royal Beauty wordt bij voorkeur geplant op een beschutte plaats in de zon of halfschaduw. De treurboom is niet windgevoelig, maar verdraagt geen verharding.
Vanaf 48,70

Prieelberk

Betula pendula 'Youngii'
De Betula penula 'Youngii' ook wel de Prieelberk genoemd is een boom in treurvorm. De treurtakken beginnen vaak op een hoogte van ongeveer 225 cm tot 250 cm. De takken hangen naar beneden. De doorsnede van de kroon kan ongeveer 6 meter worden. De herfstkleur is geel, en de boom bloeit bijna nooit. De boom krijgt geelgroenachtige katjes. Prieelberk, een treurvorm van de berk De Prieelberk, met de Latijnse naam Betula pendula Youngii, is een kleine boom met afhangende takken. Deze kleine boom is familie van een veel grotere berk, de Betula pendula. De Nederlandse naam voor deze grote boom is Ruwe berk of Gewone berk. De Ruwe berk heeft ook hangende takken. Pendula betekent hangend. Betula pendula Youngii heeft een kroon die meer in de breedte groeit, omdat de takken van de kroon horizontaal geënt zijn op een onderstam van de Ruwe Berk. Vanaf deze entplaats groeit de boom in de breedte. De kop groeit niet meer door. De dunnere takken gaan hangen waardoor de berk een parasolvorm krijgt, vandaar zijn Nederlandse naam. De kroon kan tot 6 meter breed worden. De boom kan doorgroeien tot een hoogte van 4 tot 6 meter, afhankelijk van de entplaats.
Vanaf 74,70
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
i i