Dé natuurlijke
boomkweker

 • https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/
Plaatshouder

Blauw schapengras

Festuca glauca 'Elijah Blue'
Het blauwe schapengras is een siergras dat een heel spits, blauwgroen blad heeft. De plant wordt maximaa cal 30 cm hoog. Aan het eind van de lente tot het begin van de zomer heeft de plant groene bloemen. Blauw schapengras kan het beste op een zonnige plek, in voedzame grond, en op redelijk droge bodem geplant worden.
25,20

Chinees prachtriet Gracillimus

Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
Prachtriet 'Gracillimus' staat bekend om zijn prachtige groeiwijze. De bladeren zijn felgroen, en de halmen hangen licht naar beneden. Prachtriet 'Gracillimus' bloeit niet altijd, maar als het bloeit krijgt het prachtig roze bloeipluimen. De plant bloeit in het najaar.
Vanaf 8,30

Geelbonte Zegge

Carex morrowii 'Variegata'
De Carex morrowii 'Variegata' is een groenblijvend soort siergras. Hij behoort tot de sterke soorten. Is erg geschikt als bodembedekker, maar kan ook afzonderlijk, solitair geplant worden. In het voorjaar bloeit deze Zegge. Er komen dan lichtgele kleine halmen. Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen de halmen kunnen eruit genknipt worden na de bloei. Om een bodem te bedekken heeft u er ongeveer 6 stuks nodig per m2.
Vanaf 7,30

Lampenpoetsersgras

Pennisetum alopecuruides 'Hameln'
Lampenpoetsersgras is een laagblijvende siergras die ongeveer 70-80 cm hoog wordt. Het heeft een smal blad en een opgaande groei. Het gras bloeit van juli tot September met lichtbruin tot lichtroze aren. Aan het eind van de winter verlies het het lampenpoetsersgras zijn blad, om in het voorjaar weer uit te lopen. U kunt het lampenpoetsersgras het best planten op vochtige, goed doorlatende grond in de zon. Plant het gras met potgrond.
Vanaf 7,30

Leliegras

Liriope muscari 'Ingwersen'
De Liriope muscari 'Ingwersen', Leliegras, is een bloeiende siergras. Er komen paarsblauwe druifjes in. En bloeit in de maanden juli-oktober. Zijn erg geschikt als borderplant of als bodembedekker. Kan tegen halfschaduw. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn.
30,80

Leliegras

Liriope muscari 'Moneymaker'
De Liriope muscari 'Moneymaker' is een heel leuk bloeiende siergras die ook nog eens wintergroen is. Deze plant wordt ook wel onder de categorie borderplanten geschaard vanwege zijn prachtige bloei in het najaar. Deze plant kan het beste in de schaduw of halfschaduw geplaatst worden.
30,40

Leliegras

Liriope muscari 'Monroe White'
De liriope muscari 'Monroe White', Leliegras, is een groenblijvende bloeiende grassoort. Deze bloeit van augustus - oktober met mooie witte druifachtige bloemetjes. Hij past goed in een border en als bodembedekker. En houdt van halfschaduw.
51,40

Pijpenstrootje

Molinia arundinacea 'Karl Foerster'
Molinia arundinacea 'Karl Foerster' of Pijpenstrootje het rechtopstaande aren. Deze groenbruine aren kunnen wel 150 cm hoog worden. De plant is winterhard, wordt ook veel gebruikt in droogboeketten en tussen snijbloemen.
30,80

Prachtriet

Miscanthus sinensis
Miscanthus sisensis, ook wel prachtriet genoemd is een van de siergrassen die het minste woekert. De halmen groeien recht omhoog, of buigen buigen ietsjes naar beneden. Prachtriet wordt zo'n 200 cm hoog, en groeit in alle grondsoorten zolang er maar zon op schijnt. Ze hebben weinig water nodig. Prachtriet is de sierversie van het bekende olifantsgras, wat tegenwoordig vaak als alternatief voor fossiele brandstoffen wordt voorgesteld.
Vanaf 8,30

Ruwe Smele

Deschampsia cespitosa 'Tardiflora
Deschampsia cesp. 'Tardiflora' wordt ook wel Ruwe Smele genoemd. Het is een soort gras met donker groen blad. Er komen lichtgele luchtige pluimen in die ook wel in boeketten verwerkt worden. Het zijn echt graspollen waar de pluimen op stengels bovenuit steken. Erg geschikt voor in borders, bij terassen en zwembaden.
Vanaf 7,30

Vedergras

Stipa tenuissima
Stipa tenuissima ook wel Vedergras genoemd is een grassoort met fijne structuur. Kan erg goed gebruikt worden als bodembedekker of in borders en plantenbakken. In juli-augustus bloeit deze grassoort onopvallend. Het is geen groenblijvend gras maar het gras gaat dood en dient in februari afgesnoeid worden.
25,20

Vingergras ‘Dallas Blues’

Panicum virgatum 'Dallas Blues'
De Panicum virgatum 'Dallas Blues' is een blauwachtige grassoort. Deze kleur geeft een mooi contrast in uw tuin. Hij bloeit ongeveer in augustus. Er komen pluimen in. Erg mooi als vulling in borders of in plantenbakken.
Vanaf 8,30

Vingergras ‘Northwind’

Panicum virgatum 'Northwind'
Panicum virgatum 'Northwind' is een soort Vingergras dat rechtopgaand groeit. Het kan wel tot 150 cm hoog worden. Erg mooi in borders. Het blad is groen en de aren die er in komen zijn fijn van structuur en zilverwit van kleur. Deze soort Vingergras is bladverliezend, na de winter mag de plant teruggesnoeid worden tot ongeveer 10 cm.
Vanaf 8,30

Witbonte Zegge

Carex morrowii 'Ice Dance'
De Carex morrowii 'Ice Dance' wordt ook wel Zegge genoemd, is bont soort siergras. Het zijn makkelijke bodembedekkers. Het blad is frisgroen met een lichte rand en blijft in de winter ook groen.
Vanaf 7,30

Siergrassen van Boomkwekerij Van IJmeren zijn prachtige en veelzijdige planten die steeds populairder worden in tuinen en landschapsarchitectuur. Ze voegen textuur, beweging en een natuurlijke uitstraling toe aan tuinontwerpen. Hieronder vind je meer informatie, kenmerken, toepassingen en verzorging.

Kenmerken van siergrassen:

Bladstructuur: Siergrassen hebben vaak smalle, lineaire bladeren die variëren in kleur, textuur en lengte. Sommige grassen hebben fijn en zacht blad, terwijl andere stijver en breder blad hebben.

Hoogte: Siergrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, variërend van enkele centimeters tot enkele meters. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt om verschillende lagen en hoogtepunten in een tuin te creëren.

Bloeiwijzen: Hoewel siergrassen voornamelijk bekend staan om hun sierlijke bladeren, produceren veel soorten ook decoratieve bloeiwijzen. Deze bloeiwijzen variëren in kleur, vorm en textuur en voegen extra visuele interesse toe aan de tuin.

Populaire siergrassen

Prachtriet (Miscanthus): Prachtriet is een van de meest populaire, met zijn elegante, wuivende pluimen en rechtopstaande groeiwijze. Het is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, zoals ‘Gracillimus’ met smal, zilvergroen blad en ‘Strictus’ met opvallende gele horizontale strepen.

Lampenpoetsergras (Pennisetum): Dit siergras staat bekend om zijn borstelige, pluimachtige bloeiwijzen die lijken op lampenpoetsers. De meest voorkomende soort is Pennisetum alopecuroides, met variëteiten zoals ‘Hameln’ met compacte groei en ‘Red Head’ met donkerrode bloeiwijzen.

Pijpenstrootje (Molinia): Pijpenstrootje is een siergras met een luchtige, open groeiwijze en smalle bladeren. Het produceert delicate bloeiwijzen die van groen naar paarsachtig verkleuren. Soorten zoals Molinia caerulea ‘Skyracer’ zijn opvallend lang en kunnen hoogten tot 2 meter bereiken.

Toepassingen van siergrassen

Accentplanten: Siergrassen van Van IJmeren kunnen dienen als prachtige accentplanten in borders, rotstuinen of als solitaire planten in grasvelden.

Massabeplanting: Door in grote aantallen te planten, kan een indrukwekkend en weelderig effect worden gecreëerd. Dit is vooral effectief in moderne of prairiestijl tuinen.

Oeverbeplanting: Siergras gedijt goed in vochtige omgevingen, waardoor ze ideaal zijn voor het beplanten van oevers van vijvers of langs waterpartijen.

Verzorgen van siergrassen

Standplaats: De meeste siergrassen bij Boomkwekerij Van IJmeren geven de voorkeur aan een zonnige standplaats, hoewel sommige ook in de halfschaduw gedijen. Zorg ervoor dat de gekozen soort geschikt is voor de specifieke lichtomstandigheden in je tuin.

Bodem en water: Met voorkeur aan goed doorlatende bodems. Zorg voor voldoende water tijdens de eerste groeifase, maar vermijd overmatige watergift, omdat dit de wortels kan verstikken.

Snoeien: Afhankelijk van de soort kunnen siergrassen in het vroege voorjaar of late winter worden teruggesnoeid tot ongeveer 15-20 cm boven de grond. Dit bevordert gezonde nieuwe groei.

Winterhardheid: De meeste zijn winterhard en vereisen minimale bescherming. In koudere klimaten kun je overwegen om ze te mulchen of de uitgebloeide stelen als extra bescherming te laten staan.

Siergrassen online bestellen

Siergrassen kopen kan gewoon online. Waar? Hier bij Van IJmeren natuurlijk. Wij zijn experts op het gebied van het opkweken van bomen en bieden u hoge kwaliteit siergras en wat zeker aanslaat in uw tuin.

 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
i i