• https://www.vanijmeren.nl/
 • https://www.vanijmeren.com/
 • https://www.vanijmeren.fr/

Wintereik

Quercus petraea

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Quercus petraea, of wel de wintereik, is één van de twee eikensoorten die autochtoon in Nederland voorkomen. De boom wordt hoog en heeft ieder seizoen iets moois te bieden. Ook dieren houden van de wintereik, dus zal de boom zorgen voor extra fauna in uw tuin.

De wintereik: een hoge boom die verschillende diersoorten aantrekt, brengt uw tuin in de stemming voor ieder seizoen

De wintereik is een hoge boom die wel 20 meter of hoger wordt. De loofboom staat bekend om zijn eivormige eikels die hij groeit in de herfst en zijn glanzende groene bladeren. De boom trekt vlinders, vogels, eekhoorns en verschillende insectensoorten aan voor wie de boom zeer nuttig is. In de herfst krijgt de wintereik prachtige herfstkleuren en in de lente bloeit de boom. Hierdoor is de Quercus petraea in ieder seizoen een aanwinst voor uw tuin.

Kenmerken van de Quercus petraea

In de herfst is de wintereik makkelijk te herkennen aan zijn vruchten. Deze eivormige eikels zitten met drie tot zeven exemplaren samen in napjes. Deze napjes zijn behaard en hebben een zeer korte steel van maximaal één centimeter. Na een tijdje vallen de eikels naar beneden of worden zij opgegeten door verschillende diersoorten, zo wordt de soort verspreid. In mei staat de boom in bloei en is hij te herkennen aan de geelgroene katjes die dan aan de boom groeien. Deze katjes zijn ongeveer 5 tot 8 centimeter lang. De bladeren van de Quercus petraea zijn glanzend donkergroen van kleur en regelmatig gelobd. Van onderen zijn deze bladeren behaard op de nerven. De lengte van de bladeren is ongeveer 8 tot 15 centimeter, met steeltjes van 1 tot 3 centimeter en met hun breedste punt in het midden. In de herfst krijgen de bladeren van de wintereik de typische oranje en rode herfstkleuren. In de winter houdt de wintereik zijn bruin geworden blad lang vast. De bast van de boom is grijsbruin van kleur en verticaal geschroefd. Wanneer de boom nog jong is, is deze schors glad. Naarmate de boom ouder wordt komen er steeds meer scheuren in de bast. De groeven die hierbij ontstaan helpen de boom om regenwater af te voeren. De takken van de wintereik geven een waaiervormig uitzicht, omdat de vertakkingen van de boom steeds kleiner worden en goed verdeeld zijn.

 

Makkelijk te onderhouden en verrijkt uw tuin met fauna

De wintereik heeft ieder seizoen weer iets nieuws in de aanbieding, wat het een perfecte boom maakt voor in de tuin. De boom is vooral een goede toevoeging voor de wat grotere tuin, aangezien de boom erg hoog kan worden. De Quercus petraea is winterhard, kan droogte verdragen en is goed bestendig tegen wind. Dit maakt dat de boom makkelijk te onderhouden is. De wintereik trekt veel dieren aan. Voor vlinders en andere insectensoorten dient de boom als waardboom. Voor vogels en een aantal zoogdieren, waaronder eekhoorns, dient de boom als voedselboom. De beste standplaats voor de wintereik is in de zon of halfschaduw.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

ovaal tot omgekeerd eirond

Bloemen

geelbruine mannelijke katjes

Bodemvochtigheid

kan op droge grond

Grondsoort

voedzaam, verdraagt droogte

Herfstkleur

bruin

Hoogte

25 – 30 (40) m, groot

Kroon

breed eirond tot rond

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

eivormige eikel

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

blad

Windbestendig

goed

 • Gratis bezorgd vanaf €395,-
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Meer dan 1700 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Streepjesbastesdoorn

Acer capillipes
Opmerkelijke kenmerken Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, mediumvochtige, goed doorlatende bodems in de volle zon tot halfschaduw. Geeft de voorkeur…
Vanaf 67,10

Vederesdoorn

Acer negundo
De magie van de Vederesdoorn De Vederesdoorn (Acer negundo) is een lid van de esdoornfamilie. De boom vindt zijn oorsprong…
Vanaf 63,90

Spaanse aak

Acer campestre 'Huibers Elegant'
De acer campestre elegant kan een hoogte bereiken van 8-12 meter, hij krijgt geel/groene bloemen en groen blad, in de…
Vanaf 66,30

Zuilvormige Witte Paardenkastanje

Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis'
De Aesculus hippocastanum ‘Pyramidalis’ oftewel de Zuilvormige Witte Paardenkastanje is de bekendste en mooiste van de grote bloeiende bomen. De…
Vanaf 62,30
 • 9/10 (1600+ beoordelingen)
 • Rechtstreeks uit de Kwekerij
 • Accessoires direct meebestellen
 • Eigen Bezorgdienst
 • Hele jaar door leverbaar
 • Aanplanten mogelijk
 • Bezoek de kwekerij!
 • Ervaren familiebedrijf
Website: Van Suilichem Online BV
i i