Dé natuurlijke
boomkweker

  • https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/
De Sorbus aucuparia is de Gewone Lijsterbes, ook wel de Wilde Lijsterbes genoemd. Als de boom jong is heeft hij nog een smalle kroon, later wordt deze breder. Er komen witte bloemen in en in de herfst veel oranjerode bessen. De boom stelt weinig eisen. Vandaar dat deze boom ook veel in bossen staat. Door de vruchten trekt deze Sorbus veel vogels aan. De wilde lijsterbes: mooie bloemen, rode bessen en extra vogels in uw tuinDe gewone of wilde lijsterbes, Sorbus Aucuparia, is een relatief kleine loofboom of struik die meestal niet groter wordt dan acht tot twaalf meter. Dit maakt het de ideale boom voor de wat kleinere tuin. Maar met haar prachtige bladeren, bloemen en vruchten is de lijsterbes eigenlijk een aanwinst voor elke tuin. Kenmerken van de Sorbus AucupariaU herkent de lijsterbes eenvoudig aan de witte bloemen in het voorjaar en aan de oranje tot vuurrode bessen in de nazomer en herfst. De lijsterbes bloeit ongeveer vanaf mei tot juni. Ook de oneven geveerde bladeren herkent u eenvoudig. De smalle blaadjes groeien langs een twijgje tegenover elkaar, met een blad aan het uiteinde van het takje. De blaadjes van de lijsterbes zijn aan de bovenkant dof groen en aan de onderkant grijsgroen. De randen van de blaadjes zijn gezaagd. De stam en takken van de boom hebben een gladde, grijzige bast met subtiele horizontale lijnen. De wilde lijsterbes maakt deel uit van de rozenfamilie. De oranje of rode bessen van de lijsterbes worden veel door spreeuwen en lijsters gegeten. Op deze manier wordt de soort verspreid. Dit verklaart ook meteen de naam van de boom. Naast vogels worden ook vliegen, bijen en kevers aangetrokken door de boom. Deze beestjes komen af op de weeïge geur van de bloemen en zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. De lijsterbes is erg winterhard en stelt redelijk weinig eisen aan de ondergrond en weersomstandigheden. Hierdoor is het een boom die behoorlijk eenvoudig kan overleven.
Vanaf 74,20

Gewone Plataan

Platanus hispanica
De Platanus acerifolia is de Gewone plataan en groeit snel. De boom krijgt een afschilferende bast en heeft groot groen blad. Kan slecht tegen harde ( zeewind ) en is geschikt voor alle grondsoorten. De gewone plataan kan overal groeienVrijwel in iedere stad en ieder dorp is hij te vinden: de gewone plataan (Platanus hispanica). Deze snelle groeier met zijn kenmerkende uiterlijk wordt veel geplant om straten en lanen een mooie groene uitstraling te geven. Daarnaast is het een boom die veel schaduw geeft en daarom vaak geplant wordt om de zon uit het huis te houden. Oorsprong en kenmerkenVan oorsprong is deze boom ontstaan uit een kruising tussen de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). De boom herken je gemakkelijk aan de afschilferende bast, waardoor er groene en gele vlekken ontstaan Zo het lijkt alsof je een ‘camouflageboom’ in de straat hebt. De heldergroene bladeren van de gewone plataan zijn vijflobbig en iedere lob is driehoekig en heeft een scherpgetande rand. De bladeren groeien aan bruine en groene twijgen die zigzaggend aan de takken groeien. De vruchten van de boom bestaan uit bollen met stekels en daarin bruine nootjes. De vruchten vormen zich in september en blijven tot na de winter aan de boom hangen. In de lente verspreiden de zaden zich en vallen de bollen op de grond. Verzorging en toepassingenDe gewone plataan stelt weinig eisen aan zijn omgeving en is daarom de ideale boom om vrijwel overal te planten. Zo heeft de gewone plataan weinig last van luchtvervuiling en ook kan hij heel goed zeewind verdragen. Daarnaast heeft hij er geen problemen mee om rondom verharding geplant te worden, aangezien de wortels maar weinig ruimte nodig hebben. Als er erg veel verharding in de buurt van de boom is, is er wel en kans dat deze omhoog geduwd wordt door de wortels. Ook een flinke snoeibeurt kan de gewone plataan gemakkelijk aan. Zelfs als u iets te fors heeft gesnoeid, weet de boom zich goed te herstellen. De gewone plataan is een uitstekende groeier. Na tien jaar is hij al twaalf meter hoog en hij kan uiteindelijk een lengte van 35 tot 40 meter bereiken. Het enige waar de gewone plataan niet van houdt, is te vochtige grond. Het hout van de gewone plataan is roze bruin.
Vanaf 67,10

Gewone Vleugelnoot

Pterocarya fraxinifolia
De Pterocarya fraxinifolia, ook wel de Gewone vleugelnoot genoemd, heeft een brede ronde kroon met groen geveerd blad. Heeft een vruchtbare vochtige grond nodig. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Pterocarya fraxinifolia of Kaukasiche vleugelnootDe Pterocarya fraxinifolia is een snelgroeiende, middelgrote loofboom. De geslachtsnaam komt van de Griekse woorden pteron (vleugel) en karyon (noot). Karya is een oude Griekse naam voor de walnotenboom. Een paar halfronde vleugels op de noten zijn een onderscheidend kenmerk van deze boom. Herkenbaarheid en gebruikNa de voorjaarsbloei ontwikkelen zich in de vroege zomer kleine, groenvleugelige nootjes in de vrouwelijke katjes, die hangende snaren vormen. Ze rijpen tot een bruine kleur in de late zomer tot de vroege herfst. De noten rijpen weliswaar in de late zomer tot het vroege najaar, maar blijven in de winter vaak aan de boom hangen. Ze zijn in deze periode goed te zien tussen de samengestelde bladeren en de tot 50 cm lange snaren. De boom is dan te herkennen aan zijn naakte knoppen, vaak geflankeerd door kleine lichtbruine, geschubde bladeren. Het is een bladverliezende boom in de walnotenfamilie, met een ronde, breed verspreide groeiwijze en samengestelde, oneven geveerde bladeren. Elk samengesteld blad bevat 7 tot 27 ovale tot langwerpige lancetvormige, scherp getande, glanzende donkergroene blaadjes met een onopvallende, geelgroene herfstkleur. De onopvallende, eenhuizige lichtgroene bloemen verschijnen in de late lente in hangende katjes. Vrouwelijke katjes worden ongeveer 50 cm lang en mannelijke katjes ongeveer 12 cm. VoorkomensOorspronkelijk komt de Pterocarya fraxinifolia uit de Kaukasus, van Noord-Iran tot Oekraïne. Het staat daarom ook bekend als de Kaukasische vleugelnoot. De boom werd in 1782 vanuit Iran geïntroduceerd in Europa, Frankrijk, door botanicus-ontdekkingsreiziger Andre Michaux (Bean 1976). Het is de meest bekende vleugelnoot in de Europese teelt. Grote, oude bomen zijn te vinden op de Britse eilanden, vooral in het zuiden. Twee Dorset-tuinen, Melbury Park en Abbotsbury Subtropical Gardens, hebben een aantal bekende, zeer grote exemplaren waarvan wordt aangenomen dat ze uit de voorraad komen die rond 1845 werden geïntroduceerd door de diplomaat William Fox Strangways. De grootste in Melbury stortte in 2009 in. Twee jaar later bleek de grootste in Abbotsbury een uitgebreide schimmelinfectie te hebben en werd uit voorzorg gekapt.
Vanaf 50,60

Gewone Walnoot

Juglans regia
De Juglans regia, ook wel de Gewone walnoot genoemd, heeft een heldergroen geveerd blad. Na de bladontwikkeling verschijnen de katjes en de bloemen. Aan de boom groeien groene vruchten waar eetbare noten in zitten. Noten verschijnen pas bij bomen die circa 15 jaar oud zijn. Geschikt voor kalkrijke en vochthoudende bodem. Maar kan ook in klei- en zandgrond. Juglans regia in een notendop Het type geslacht voor de walnotenfamilie (Juglandaceae), Juglans, bestaat uit ongeveer 20 soorten loofbomen die voorkomen in de gematigde streken van Zuid-Europa, Amerika en Oost-Azië. Verschillende soorten zijn van sierwaarde, terwijl een aantal soorten van commercieel belang zijn, gekweekt voor hun gewassen van walnoten die rijp zijn om te worden geplukt in de herfst. Naast de vruchten hebben walnoten prachtig gekorreld hout dat wordt gewaardeerd voor het maken van onder andere meubels en siervoorwerpen. Juglans regia of gewone walnoot is over het algemeen de keuze voor walnoten. De bladeren en schors bevatten juglone, die andere bomen kan vergiftigen. Experimentele studies hebben aangetoond dat juglone de ademhaling van planten kan remmen, gevoelige planten de benodigde energie kan ontnemen en het vermogen van de plant om water en voedingsstoffen op te nemen, kan verminderen. Juglans regia is een snelgroeiende boom die brede luifels ontwikkelt van 18 meter breed en 30 meter hoog. Het is een soort dat veel licht vereist en volle zon nodig heeft om goed te groeien. De knoppen ontwaken uit de winterslaap tussen half april en eind mei en het blad valt begin november. De grote samengestelde bladeren verspreiden een citroen/ limoengeur, vooral wanneer ze worden geplet. De bloemen openen voor of rond dezelfde tijd als de bladeren en je kunt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan de plant vinden. De mannelijke bloemen zijn slanke katjes en de vrouwelijke bloemen zijn kleiner, vaak te vinden op de toppen van de takken. Bestuiving wordt uitgevoerd door de wind.
Vanaf 55,70

Gewone Wilg

Salix alba
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad. Als het blad begint te groeien komen de katjes ook aan de boom. Geschikt voor vochtige grondsoorten zoals klei-, zand- en kalkrijke grond. (kan ook op drogere plaatsen.) De Schietwilig (Salix Alba) De schietwilg (Salix alba) is een snelgroeiend lid van de wilgenfamilie met een smalle, ovale bladenkroon die van een afstand zilverkleurig lijkt. De takken stijgen in een hoek van 30 tot 50° op en de boom groeit tot een hoogte van 10 tot 30 meter en een diameter van tot 1 meter. De bladeren zijn vier keer zo lang (5-10 cm) als breed (0,5-1,5 cm), en hebben een fijne, zilverachtige beharing op de onderkant. De schietwilg is tweehuizig, ze hebben vrouwelijke óf een mannelijke katjes. De vrouwelijke katjes hebben één honingklier en korte stijlen en stempels. De mannelijke katjes twee honingklieren hebben en gele helmknoppen. De Schietwilg leeft vooral op vochtige, vruchtbare grond en wordt dan ook vaak langs sloten, wegen en weilanden geplant. Ze doen het vooral goed in de buurt van stromend water en kunnen daar ook in staan. De bloeitijd is van April tot Mei, en de bladeren vallen in het najaar. Hij staat mooi langs sloten en weilanden, maar kan ook prachtig in grote of kleine tuinen staan als boom of struik. Ze zijn bij Boomkwekerij van IJmeren verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Een schietwilg voor in de tuin of langs de sloot De Salix alba, beter bekend als schietwilg, is een zeer zeldzame boom die vaak langs sloten en wegen geplant wordt. Met hun mooie, zilverachtige kleur is het een prachtige plant om als boom of struik in je tuin te hebben. Ze groeien snel, vooral de grotere bomen, maar leven over het algemeen minder lang in vergelijking met andere loofbomen. De schietwilgen worden vooral als knotwilg langs wegen of sloten geplaatst, en zijn een belangrijke plant voor vogels om in te broeden en voor insecten om nectar uit te halen wanneer de wilg in bloei staat. Zo kun jij de biodiversiteit bij jou in de buurt bevorderen. Hij houdt van een vochtige, natte omgeving, vandaar dat hij ook vaak langs de waterkant gezien kan worden. Zolang het vochtig is, houd hij van iedere soort grond. Het is een uitstekende windbreker en staat ook geweldig als solitaire boom in de volle zon of half in de schaduw. De schietwilg wordt vaak gebruikt als landschapsboom, en in de vorm van een knotwilg moet deze een keer per drie jaar tot net boven de stam weggeknipt worden. Daarnaast wordt hij goed winterhard, kan uitstekend tegen de zeewind en verdraagt verharding goed. Hij kan gemiddeld tot wel 25 meter hoog worden en werkt goed als grondverankering naast sloten, weilanden of de waterkant. Maar ze doen het ook uitstekend in parken, tuinen en lanen.
Vanaf 53,00

Gouden Trompetboom

Catalpa bignonioides 'Aurea'
Deze boom wordt ook wel gele of gouden Trompetboom genoemd. Deze boom wordt niet heel erg groot. En groeit langzaam. Het blad wordt geel/groen en in de herfst kleurt het geel. De boom krijgt na enkele jaren witte bloemen met een purper hart. Hij kan niet tegen te natte grond, verder heeft de boom weinig eisen. Gouden Trompetboom De Gouden Trompetboom, ook wel de Catalpa bignonioides ‘Aurea’ genoemd, is een mooie toevoeging aan iedere tuin. Deze boom is relatief klein en daarom past deze perfect in de gemiddelde tuin. Deze boom heeft groot blad, unieke bloemen en opvallende peulen. Deze goudkleurige Catalpa is een echte aanwinst voor iedere tuin. Opvallend blad en bloemenDe Gouden Trompetboom siert iedere tuin met haar grote bladeren. Deze bladeren groeien in het begin van de lente frisgroen en zijn hartvormig. Aan het einde van het bloeiseizoen zal de frisgroene kleur van het blad langzaam overgaan tot een gele en goudachtige kleur. De Gouden Trompetboom heeft zijn naam te danken aan de prachtige goudgele bladeren, maar ook aan de unieke bloemen. Wanneer de Gouden Trompetboom in bloei staat, heeft deze boom bloemen in de vorm van een trompet. Deze bloemen lijken op lange pluimen en hebben een witte kleur. Deze bloemen worden zo'n 25cm lang en vormen een uniek schouwspel bij u in de tuin. Ook wanneer deze bloemen na de lente zijn uitgebloeid, geniet u nog van een prachtige boom. De peulen van deze boom zijn namelijk ook opvallend en blijven tot het einde van het seizoen aan de boom. In de herfst verkleuren de bladeren en zullen de bladeren uiteindelijk vallen. Kenmerken van de Gouden TrompetboomDe Gouden Trompetboom is een kleine boom. Deze boom wordt meestal niet hoger dan drie à vier meter. De bladeren zijn niet kleurvast en vasthoudend. Deze boom heeft ieder seizoen een nieuwe specialiteit, van grote groene bladen tot bloemen, peulen en goudgele bladeren. Deze boom kan op vele ondergronden worden geplaatst en heeft voldoende zon nodig. De bloeiperiode van deze goudgele catalpa is van juni tot juli. De bladeren, bloemen en peulen van deze gouden boom zijn niet eetbaar. Ideale tuinboomDeze goudkleurige catalpa is een aanwinst voor iedere tuin. Na een succesvolle aanplanting heeft u geen omkijken meer naar deze boom. Deze boom doet het goed op vrijwel alle staanplaatsen, mits deze genoeg zon kan krijgen. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de groei van deze boom. Deze boom blijft veelal klein, waardoor u weinig tot niet hoeft te snoeien. Ieder seizoen biedt deze boom een nieuw spektakel en het is daarom een fijne afwisseling voor uw tuin. Zo geniet u ieder seizoen van een prachtige boom met bladeren, bloemen en peulen in verschillende kleuren. Bij Van Ijmeren kunt u deze boom altijd ter plekke kopen, maar deze is ook online te bestellen. Bestel deze boom met kluit en laat deze bij u thuis aanplanten. Zo bent u verzekerd van een succesvolle aanplanting. De bomen worden altijd binnen 2 dagen verstuurd. Wilt u de boom eerst zien voordat u deze aankoopt? Dan kunt u natuurlijk ook altijd eerst langskomen.
Vanaf 59,50
De Acer rufinerve ook wel de Grijze streepjesbastesdoorn genoemd krijgt een open brede kroon. De bast is groen met grijswitachtige strepen. Het blad is donkergroen en in de herfst oranjegeel tot rood. De boom is geschikt op klei- en zandgrond. Een struik en boom in éénDe Acer Rufinerve, in het Nederlands grijze streepjesesdoorn, begint zijn leven als struik. Als deze struik lang genoeg de tijd krijgt zal het uitgroeien tot meerstammige boom. In het Nederlandse klimaat zal de boom ongeveer rond de tien meter uitkomen. In zijn traditionele leefgebied in Japan is dit nog een stukje groter. Hier zijn varianten te vinden van twaalf meter die zelfs uit kunnen schieten tot bijna vijftien meter. Wat zijn de kenmerkende eigenschappen voor deze doorn?In onder andere de winter zal deze boom kaal zijn. Zelfs kaal zal deze boom je kunnen bevallen door zijn olijfkleurige twijgen. Op deze twijgen lopen kenmerkende witgrijze strepen in de lengte. Het blad bestaat uit een zo genaamd drie lobbig effect en kan verschillende keuren door het jaar hebben. Zodra het blad gevorm is zal het een groene kleur hebben, waarna het in de herfst zal verkleuren naar een prachtige gele en rode kleur. Zeker in deze periode zal het een echte blikvanger worden. In de lengte zal dit blad een tien a vijftien centimeter halen. De afmeting van de breedte van het blad is ongeveer tien centimeter. Door zijn vele stammen zal deze boom een grillige uitstaling kunnen hebben die iets weg heeft van een vaas vorm. Zodra de lente echt van start is gegaan zal de boom in bloei komen. In de maanden april en mei zullen er geelgroene bloemen komen die zich in trossen vormen. Als vrucht kenmerkt de Acer Rufinerve zich met een gevleugelde nootvrucht. Deze gevleugelde nootvrucht verspreidt zich erg makkelijk door gebruik van zijn bouw in combinatie met windvlagen.
Vanaf 69,00

Haagbeuk ‘Rockhampton Red’

Carpinus betulus 'Rockhampton Red'
De Carpinus betulus Rockhampton Red is een nieuwere soort Haagbeuk. Het verschil zit hem in de herfstkleuren. Deze Haagbeuk krijgt oranje roodbruine herfsttinten. Haagbeuk Carpinus betulus 'Rockhampton Red'Carpinus betulus 'Rockhampton Red' is misschien wel de beste haagbeuk voor herfstkleur. Het groene, diep geribbelde blad kleurt in de herfst prachtige tinten rood en oranje, terwijl de meeste Haagbeuken geel worden. Hoewel bladverliezend, blijven sommige bladeren vaak de hele winter aan de boom. Verdere bijzonderheden worden geboden door groene katjes in het late voorjaar en clusters van gevleugeld fruit later in het jaar. Deze taaie haagbeukboom is tolerant ten opzichte van de meeste grondsoorten, waaronder kalk, en kan uitstekend overweg op blootgestelde locaties. Carpinus betulus 'Rockhampton Red' heeft verschillende prijzen gewonnen sinds de ontdekking op een kwekerij in Gloucestershire. De spectaculaire vuurrode en oranje herfstshow concurreert met de beste seizoensvertoningen, terwijl de winterharde eigenschappen van de gewone Carpinus betulus behouden blijven. Bij de introductie was hij te zien op de meeste grote Europese boom- en plantenshows. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen en werd beoordeeld door een panel onder leiding van Roy Lancaster V.M.H. om de beste in show te zijn op een prominente Franse tuinbouwtentoonstelling. Van deze inmiddels gepatenteerde, unieke boom biedt men een reeks specimenafmetingen aan. Aanplantadvies voor de Carpinus betulus 'Rockhampton Red' De haagbeuken in pot kunnen op elk moment van de jaren geplant worden. Bereid u voor door onkruid en gras te verwijderen binnen een meter van het beoogde plantgat. Graaf een vierkant gat zo diep als de wortelmassa en ongeveer 2x zo breed. Om uw boom beter te laten wortelen, wordt geadviseerd om wortelgroei in het gat te sprenkelen. Haal de pot eraf en maak de boomwortels voorzichtig los en plaats ze in het plantgat. Meng 50% van de oorspronkelijke aarde met 50% compost, vul dan het kuiltje in en zet voorzichtig vast. Zorg ervoor dat u de grond niet rond de kraag van de boom ophoopt. Het is dan ook aan te raden om jonge bomen te planten met een paal en ‘stropdas set’. Ook, als uw gebied vatbaar is voor konijnen, een konijnenwacht. Als u haagbeuk plant in de lente, zomer of bij droog weer, geef dan de eerste maanden goed en regelmatig water. Houdt jonge bomen in de gaten en geef meer water als er langere periodes van warm of droog weer zijn. Als u in de herfst plant, hoeft u uw boom misschien maar een beetje water te geven. Tuincentra hebben een reeks irrigatiekits op voorraad die geschikt zijn voor verschillende plantschema's.
Vanaf 63,30

Hartbladige Els

Alnus cordata
De Alnus cordata of de Hartbladige els, krijgt groene hartvormige bladeren. Het blad blijft in het najaar lang aan de boom zitten. De boom krijgt aan het eind van de winter "katjes" en in september "elzenproppen" en is geschikt voor klei- en zandgrond. Een kenmerkende els geschikt voor elke tuinDe Alnus Cordata is in Nederland beter bekend onder de hartbladige els. Dit betreft een inheemse boom die zijn oorsprong vindt in Griekenland en Italië. Deze boom kent een krachtige basis, waar een boom uit kan groeien die tot vijftien meter hoog kan worden. Specifieke eigenschap van deze boom is dat de zijtakken kenmerkend horizontaal staan. Op het moment dat de knoppen gaan groeien zullen deze zich uitbreiden op korte steeltjes. Uit deze steeltje zullen vervolgens de kenmerkende hartvormige bladeren groeien. Hoe kenmerkt de hartbladige els zich verder?Zoals de naam al aangeeft zijn de bladeren van de Alnus Cordata (hartvormige els) ook hartvormig. De bladeren zijn tijdens de zomer groen en kunnen tussen de vijf en twaalf centimeter groot worden. Dit blad blijft tot diep in de herfst hangen. Na het uitvallen van de bladeren zullen langzaam de welbekende katjes tevoorschijn komen. Deze katjes worden op den duur vervangen door de kenmerkende ezelproppen. In trossen zullen ze zich ontwikkelen tot de ezelproppen twee a drie centimeter groot zijn. Lang in de winter zal je nog plezier hebben van deze ezelproppen. Zodra het winter is geweest komen de bladeren langzaam opzetten en herhaalt dit proces zich weer. De gehele boom zal een kegelvorm aannemen als de bladeren in bloei staan. Deze kegel krijgt een halfopen kroon. De schors en takken hebben een grijze kleur en krijgen na verloop van tijd een licht gegroefd karakter. Verzorg je de boom goed dan zal hij veertig centimeter per jaar kunnen groeien. Tegen de tijd dat de boom vijftien meter heeft bereikt zit hij op zijn hoogte punt. Het kan ook zijn dat de bomen er al na stoppen met een meter of tien.
Vanaf 74,70

Honingboom

Styphnolobium japonicum
De Sophora japonica, heeft een ronde kroon met donkergroen geveerd blad. In de herfst verschijnen grijze peulen. Na 10-15 jaar komen de eerste roomwitte bloemen. Deze boom heeft weinig last van ziekte en aantastingen. Geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. Honingboom (Sophora japonica)De Sophora Japonica is de Japanse honingboom. De naam honingboom verwijst naar het feit dat deze boom bij vlinders en bijen enorm geliefd is vanwege de in ruime mate aanwezige nectar. Hoewel de naam doet vermoeden dat de boom uit Japan afkomstig is, is niets minder waar. De boom stamt oorspronkelijk namelijk uit Korea en China.De Japanse honingboom is een snelgroeiende en forse boom. De ronde kroon die in eerste instantie rond is, groeit later tot waaiervormig uit. De stam is bochtig en heeft een wat grillige vorm. De vertakkingen aan de gegaffelde stam beginnen meestal laag. De boom heeft daardoor een decoratieve uitstraling. De Japanse honingboom staat het liefste in een droge of enigszins vochthoudende grond en kan zowel in de zon als in lichte schaduw worden geplaatst. De standplaats mag een warme plek zijn. Een volwassen boom wordt ongeveer 15 tot 20 meter hoog. Kenmerken van de Sophora Japonica Qua uiterlijk herkent u deze boom aan de grillige, bochtige stam. De twijgen en takken zijn opvallend groen van kleur en hebben veel licht gekleurde kurkporiën (lenticellen). Wanneer deze lentecellen opengaan, verspreiden ze een onaangename lucht. Het blad, dat ongeveer 25 centimeter lang is, is samengesteld. De deelblaadjes zijn elliptisch tot eirond. Om de boom in bloei te zien staan, moet u enigszins geduld betrachten. De boom zal pas na 10 tot 15 jaar voor het eerst gaan bloeien. De bloemen, die vanaf juli tot september verschijnen, hebben een roomwitte, soms roomgele kleur. De bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter. Ze staan in pluimen die wel zo’n 30 centimeter lang kunnen worden. Tijdens de bloeiperiode is de hele boom met deze roomwitte bloemen bedekt. Hoe warmer de zomer, des te rijker de bloei zal zijn. Vanwege de vele nectar is de Japanse honingboom een goede drachtplant.In de herfst verschijnen de grijze peulen aan de boom.De Japanse honingboom is vrij ongevoelig voor aantastingen of ziektes. Wanneer het in de maanden maart, april of mei nog vriest, kan de boom enige vorstschade oplopen.Omdat deze boomsoort veel vocht en voeding opneemt Ä—n oppervlakkig wortelt, kunt u deze het beste als solitair aanplanten. Vanwege deze eigenschappen is de boom daarom wat lastiger met andere vaste planten te combineren.
Vanaf 78,80

Hopbeuk

Ostrya carpinifolia
Ostrya carpinifolia, de Hopbeuk is familiel van de Betulaceae. Het is een zeldzamer soort. Hij komt niet heel veel voor in Nederland. Maar wel een hele mooie boom. Hij lijkt op de Haagbeuk. De blaadjes hebben meer nerven, en zijn dieper gegroefd. De hopbeuk houdt van warmte. De boom bloeit in april met geelgroene hangende katjes. Daarna komen er vruchten die lijken op hopbellen. Onder de bladeren zitten nootjes. De Hopbeuk kan 12-15 meter hoog worden, met een brede kroon.
Vanaf 70,30

Iep

Ulmus 'Columella'
De Ulmus 'Columella' heeft een zuilvormige kroon met donkergroen blad dat opvallend gedraaid is. Deze boom is erg smal en is daardoor geschikt als laan en straatboom. Geschikt voor alle grondsoorten. Iep (Ulmus 'Columella')Ulmus Columella wordt ook wel de Columella-iep of de resistente iep genoemd. Het is een Nederlandse cultivar die in 1967 is gemaakt door het Dorschkamp Research Institute in Wageningen. Deze bladverliezende boom is zeer resistent tegen iepziekte. Het werd in 1989 te koop aangeboden aan het publiek. Tijdens de lentemaanden produceert Ulmus Columella dichte clusters van lichtgroene bloemen. Na de bloei begint het blad te verschijnen. De bladeren zijn ruw en gedraaid. Ze hebben de neiging om iets terug te krullen rond de stengel. De geschulpte bladeren zijn gerangschikt in zichtbare asymmetrische clusters die zich op korte takken bevinden en ongeveer 7 centimeter lang zijn. Dezelfde soort die deze iep produceert zijn ovaal van vorm en slechts 3–17 mm lang en 10–12 mm breed. In de herfst verandert het blad in heldergeel voordat het valt. Hoogte en verspreiding van de Ulmus ColumellaDe Columella Iep groeit tot een hoogte van 20 meter met een bladerdak van 3 tot 5 meter. Dit is een hoge, snelle boom met een slanke zuilvormige kroon met een halfopen bladerdak en zeer rechtopstaande takken. Hoe winterhard is de Ulmus Columella? Columella Iep is winterhard tot UK zone 5 en is bestand tegen temperaturen van -28 tot -23 C. Hoe de Ulmus Columella te gebruiken. Deze Resistente Columella Iep is een uitstekende boom voor gebruik langs lanen en opritten. De Columella Iep is met groot succes door heel Amsterdam aangeplant als stads- en straatboom. Het is ook een acceptabel windscherm. De boom groeit goed in kustgebieden. Huiseigenaren kiezen er vaak voor om hem als schaduwboom in het landschap te gebruiken. Hoe zorgt u voor de Ulmus ColumellaPlant de Ulmus Columella in de volle zon tot halfschaduw. Het is niet al te kieskeurig over de bodemgesteldheid, maar als de grond goed is, zal de boom opmerkelijk snel groeien. Plant het idealiter op een locatie die goed doorlatend is en niet vatbaar voor overstromingen. Houdt de Columella Iep tijdens het eerste groeiseizoen gelijkmatig vochtig maar niet te nat om de wortelgroei te bevorderen. Eenmaal geworteld, is de boom relatief zorgeloos. Windbestendig, de boom is door heel Nederland aangeplant, waar hij door zijn zuilvorm populair is geworden als straatboom. Hij wordt algemeen aangetroffen in Amsterdam, waar hij op grote schaal is aangeplant als vervanging voor de even snelle Guernsey-iep, 'Sarniensis', zelf een vervanging voor de Belgische iep, Ulmus × hollandica 'Belgica', die had zo gemakkelijk kunnen bezwijken aan de eerdere stam van de iepziekte na de Eerste Wereldoorlog. 'Columella' is ook geplant ter vervanging van Guernsey Elm in Edinburgh. In proeven was 'Columella' de enige cultivar die tijdens de droogte van 2006 in moeilijkheden raakte en begin augustus het grootste deel van zijn loof afstootte; een eigenschap die mogelijk is geërfd van een van de voorouders van de boom, de Himalaya-iep Ulmus wallichiana. 'Columella' bloeide voor het eerst op 8-jarige leeftijd, in maart; de resulterende zaden bleken een matige levensvatbaarheid te hebben. 'Columella' kwam voor in Nieuw-Zeelandse overheidsproeven in de jaren negentig op het Hortresearch-station, Palmerston North.
Vanaf 62,50

Iep ‘Dodoens’

Ulmus 'Dodoens'
De Ulmus Dodoens is een Iep die snel groeit. Er komt groen gekarteld blad aan. In de herfst verkleurt het blad geel. De boom kan goed tegen wind, en weinig ziektegevoelig. Kan tegen vochtige grond. Iep 'Dodoens' (Ulmus 'Dodoens')Ulmus Dodoens, ook wel bekend als Dodoens Iep, is een bladverliezende breedbladige iep met een goede resistentie tegen iepziekte. Het is een stoere breedharige iep die in de jaren vijftig in Nederland werd gekweekt vanwege zijn weerstand tegen iepziekte en in de jaren zeventig voor commerciële verkoop werd vrijgegeven. Hij heeft de tand des tijds doorstaan en blijft resistent. Deze iep is een groeikrachtige boom met ruige bladeren die in de herfst voor bladval van diepgroen naar helder geel verkleuren. Ulmus Dodoens gedijt op de meeste vrij doorlatende bodems, zowel licht als zwaar, en kan zelfs groeien op land dichtbij de kust. Samen met Ulmus Lobel werd Ulmus Dodoens in 1973 geïntroduceerd door Hans Haybroek, de Nederlandse botanicus die bekend staat om zijn onderzoek naar het iepgeslacht. Tegenwoordig staat Ulmus Dodoens langs veel van de grachtenstraten (grachten) in Amsterdam, waar het een ideale grachtenboom is.   KenmerkenUlmus Dodoens is een snelgroeiende grote iep met een kegelvormige kroon. Hij heeft een zilverachtige, gladde grijze bast die naarmate het groeit, in aantrekkelijke patronen scheurt. Rond maart en april produceert deze ziektebestendige iep kleine ingetogen groene bloemen waar vroege bestuivers dol op zijn. De volgende bloemen vormen kleine eivormige bladeren van 6-10 cm lang, met donkergroen aan de bovenkant en een lichtgroene onderkant om een glinsterend effect te geven in de wind. In de vroege zomer veranderen bloemen in kleine vruchten. In de herfst verkleuren de glanzende groene bladeren naar boterachtig geel en oker voordat ze vallen met het koude winterweer. De stam van Ulmus Dodoens vormt een architectonisch raamwerk in een kale tuin. Hij vormt snel takken en ontwikkelt een wijd reikende kroon. Hoogte en breedte van Ulmus Dodoens zijn als volgt. Dit is een grote iep die uitgroeit tot een volwassen hoogte van 20 meter en zich uitspreidt over 10-15 meter. Hoe winterhard is Ulmus Dodoens? Dit is een winterharde iep die bestand is tegen temperaturen onder het vriespunt van Nederland, zoute kustomstandigheden en vervuilde stedelijke gebieden. Hoe Ulmus Dodoens te gebruiken? Deze grote boom heeft ruimte nodig om te groeien, dus past hij in lanen en grote tuinen. Het is een goede keuze voor kustgebieden omdat het bestand is tegen zout en harde wind zodra het is gevestigd.  
Vanaf 56,20

Italiaanse Populier

Populus nigra 'Italica'
De Populus nigra 'Italica' heeft een smalzuilvormige kroon met groen blad wat in de herfstgeelgroen kleurt. De boom is zeewindbestendig en is geschikt voor klei-, zand- en kalkrijke grond. (Kan ook op natte grond.) Opmerkelijke kenmerkenPopulus nigra, gewoonlijk zwarte populier genoemd, is een grote bladverliezende boom met een brede ronde kroon die typisch rijpt tot 60 tot 100 centimer hoog. Het is voornamelijk inheems in drassige laaglandgebieden, rivierdalen, vijverranden, bosranden, velden en bermen in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië. Donkergrijze schors op volwassen bomen is geknoopt, diep gespleten, knoestig en begraven. Afwisselende, eenvoudige, breed driehoekige tot ruitvormige, diepgroene bladeren (tot 8 cm lang) worden geel in de herfst. Zwarte populieren zijn tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op aparte bomen). Katjes verschijnen in de late winter tot het vroege voorjaar (maart-april) voordat de bladeren zich ontwikkelen. Hangende mannelijke katjes (tot 1-2 "lang) hebben apetale bloemen met dieprode helmknoppen. Meer rechtopstaande vrouwelijke katjes hebben apetale bloemen met twee groene stempels. Bestoven katjes op vrouwelijke bomen dragen tegen het einde van de zomer overvloedige zadenmassa's, waarbij elk zaadje is omhuld met witte donzige haren (soms gewoonlijk zaadwol of zaaddons genoemd) die de door de wind waaiende verspreiding van de zaden vergemakkelijken. Voor sommigen zijn de donzige zaden een voorbeeld van de schoonheid van de natuur, maar voor anderen zijn ze niets meer dan landschapsafval.   Sommige kwekerijen verkopen alleen mannelijke bomen omdat veel huiseigenaren de donzige zaden een ietwat slordige overlast vinden. Aan de andere kant is een nadeel van mannelijke bomen dat ze overvloedige hoeveelheden stuifmeel produceren, wat nadelige gevolgen kan hebben voor sommige mensen met een allergie. Beide geslachten maken zich schuldig aan het laten vallen van veel bladeren en twijgen die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Wortels kunnen uitlopers vormen en kunnen soms invasief zijn. Ondiepe wortels kunnen trottoirs (trottoirs en straten) optillen, het maaien van gras bemoeilijken, septic tanks en afvoersystemen beschadigen en waardevolle tuinen verstoren ‘Italica’, algemeen bekend als Lombardische populier of Italiaanse populier, wordt verondersteld te zijn ontstaan in Italië (regio Lombardije aan de oevers van de rivier de Po) aan het einde van de 17e eeuw als een snelle mutatie van een mannelijke zwarte populier (P. nigra). Het is een smalle, zuilvormige boom met een buitengewoon rechtopstaande vertakking (bijna parallel aan de stam), een taps toelopende kroon en een ondiep uitspreidend wortelstelsel. Het is een boom met een korte levensduur (soms tot slechts 20 jaar) die doorgaans 40-50 ’(minder vaak tot 100’) hoog wordt met een spreiding tot slechts 15 ’breed. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in Noord-Amerika in 1784. Kale, deltaspierachtige, fijn gezaagde bladeren (2-4 "lang) zijn heldergroen gedurende het groeiseizoen en worden geel in de herfst. Grijsgroene bast rijpt na verloop van tijd tot zwart met groeven.
Vanaf 73,70

Japanese Zelkova

Zelkova serrata
De Zelkova serrata heeft een breede ronde kroon met langwerpig zachtgroen blad dat in de herfst rood en oranjegeel kleurt. Japanese Zelkova (Zelkova serrata)De Japanse Zelkova is een stoere stadsboom voor schaduw in woongebieden en straatbeplanting. Het heeft een spreidende, meestal opgaande, vertakte vaasvormige groeiwijze. De kroon is korter en ronder dan de Amerikaanse iep. De bast is glad, roodbruin als hij jong is met prominente kersachtige lenticellen. Naarmate de boom ouder wordt, is de buitenste schors grijsbruin en vaak exfoliërend, waardoor een oranjeachtige binnenste schors zichtbaar wordt. Middelgroene bladeren veranderen in de herfst in de kleuren geel, oranje, bruin, dieprood tot roodachtig paars. Deze boom verdraagt de meeste grondsoorten, inclusief die met een pH tot ongeveer 7,5, maar geeft de voorkeur aan diepe, vochtige, goed doorlatende bodems. Hij doet het goed in de volle zon. Gevestigde bomen zijn redelijk droogte en wind tolerant (mits goed gesnoeid). Het is resistent tegen iepziekte met een goede resistentie tegen iepbladkever en Japanse kever. Jonge bomen zijn vatbaar voor vorst, dus verplanten moet in het voorjaar plaatsvinden. Snoeien moet in de herfst worden gedaan en Japanse zelkova zal wat snoeien vereisen om een sterke structuur te ontwikkelen. De hoofdtakken moeten langs een enkele stam uit elkaar staan, zodat ze een veilige grip op de stam ontwikkelen, vooral in stedelijke gebieden. Takken moeten minder dan de helft van de stamdiameter blijven om een sterke vorm te behouden. Toepassingen voor zelkova zijn onder meer gazon, schaduw en straatboom, parkeerplaatseiland, bufferstrook en bonsai. Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, medium natte, goed doorlatende bodems in de volle zon. Gevestigde bomen verdragen wat droogte. Geeft de voorkeur aan rijke, vochtige lemen. Over het algemeen tolerant ten opzichte van stedelijke omstandigheden. Opmerkelijke kenmerkenZelkova serrata, gewoonlijk Japanse zelkova genoemd, is een middelgrote tot grote bladverliezende boom, die doorgaans 50-80 cm hoog wordt met een zich uitspreidende, meestal opwaarts vertakte, vaasvormige kroon. Hij is inheems in Japan, Taiwan en Oost-China. Hij staat bekend om zijn sierlijke vorm, schoon blad, aantrekkelijke schors en weerstand tegen iepziekte. Zelkova is de laatste jaren zelfs gepromoot als vervanger van Amerikaanse iep (Ulmus americana) vanwege zijn resistentie tegen iepziekte. Onbeduidende kleine groene bloemen verschijnen in de lente als het blad tevoorschijn komt. Bloemen maken plaats voor kleine, niet-opzichtige, eivormige, vleugelloze steenvruchten die in de herfst rijpen. Langwerpig-elliptisch middengroen blad (tot 8 cm lang) met grove, ciliate randtanden en toegespitste toppen. De herfstkleur is variabel, variërend van onopvallend geel tot aantrekkelijke tinten geeloranje tot roodbruin. Gladde grijze schors bij de jeugd exfolieert met de leeftijd om oranjebruine binnenbast te onthullen. Zelkova wordt in Japan gewaardeerd als een commerciële houtboom. Geslachtsnaam kan verwijzen naar de oorspronkelijke naam van de Republiek Georgië (Zelkova carpinifolia komt oorspronkelijk uit de Kaukasus). Specifieke bijnaam en aanvullende algemene naam van zaagblad zelkova verwijzen beide naar de gekartelde bladranden.
Vanaf 69,80
De Alnus Spaethii is een boom die snel groeit. De takken gaan eerst meer omhoog, later worden ze horziontaal. Deze Els kan wel 15 tot 20 meter hoog worden. Het blad wordt donkergroen en blijft lang in de hefst aan de boom hangen. Er komen ook elzenproppen aan. Geschikt voor alle grondsoorten.
Vanaf 52,50
  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
i i