Dé natuurlijke
boomkweker

  • https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/

Meidoorn

Crataegus lavalleei

Maat

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Crataegus lavalleei is een kleine boom. De kroon in onregelmatig rond met diepgroen blad. In het voorjaar is het blad een beetje rood. in de herfst blijft het blad lang aan de boom. Aan de boom zitten doornen van circa 4 CM. Er komen witte bloemen aan de boom, als de bloemen uitgebloeid zijn komen er lichtoranje vruchten aan. Geschikt voor zandgrond.


Zomers witte bloemen, ‘s winters rode bessen

De tweestijlige meidoorn, in het Latijn Crataegus laevigata genoemd, is een plant uit de rozenfamilie. Het is een (kleine) boom of struik en groeit met gemak bijna overal in Europa. De maximum hoogte is zo’n vier á vijf meter. De begroeiing is dicht en tamelijk onregelmatig van vorm. De vertakking vindt bij de grond plaats en de struik heeft een lage kroon. De bladeren hebben een driehoekige vorm, soms neigt het naar een eivorm. De bloemen zijn wit en groeien in trossen. De geur wordt meestal niet als aangenaam ervaren. Vanaf september verschijnen er niet giftige roodoranje bessen. Deze sierlijke bessen blijven in de winter hangen, waardoor de meidoorn ook ‘s winters kleur aan de tuin geeft. Door de scherpe doornen van ruim twee centimeter lang, wordt de meidoorn ook wel als heg gebruikt om vee tegen te houden.


De meidoorn in de tuin planten

Alle sierheesters, dus ook de meidoorn kan het best geplant worden in de lente of in de herfst. Het is hierbij belangrijk dat het nog niet gevroren heeft. De meidoorn groeit goed op de gewone aarde van de tuin. Hier hoeft geen speciale aarde voor aangeschaft te worden. Hoewel de plant een lichte voorkeur heeft voor de enigszins leemachtige grond, stelt het verder geen eisen aan zijn ondergrond. Als er een plek in de tuin is waar de zon hevig brandt, dan is dat de ideale plek. Zelfs een hittegolf zal worden overleefd. Als er geen intense zonnestralen mogelijk zijn, dan bloeit de meidoorn ook, alleen zal hij als schaduwplant niet zo heel groot worden. Het planten van de meidoorn is simpel:

Graaf een (ruim) gat van ongeveer 40-60 cm diep. Voor de oudere plant zo’n 90 cm diep.
Plaats de plant met kluit in het gat.
Vul het gat met de plant, op met tuinaarde.
Druk de tuinaarde aan en geef vaak water. Later zijn de wortels diep genoeg om zelf voor water te zorgen


De meidoorn snoeien en in vorm knippen

Het snoeien van een meidoorn is een makkelijke klus, die het best tussen de herfst en het voorjaar gedaan kan worden. De meidoorn bloeit niet op nieuw uitgelopen takken, maar op het oude hout. Het terugsnoeien tot vlak boven de basis hoeft slechts eenmaal per twee of drie jaar gedaan te worden. Afgezien van het terugsnoeien, kan een heg in vorm geknipt moeten worden, dat kan het best één of twee keer tijdens het groeiseizoen gebeuren.


Vogels ook blij met een meidoorn in de tuin

Vogels zijn blij met de meidoorn. Ze kunnen er schuilen tijdens een onverwachte vluchtpoging voor de vijand, maar ze bouwen er ook hun nestje. Ze blijven er net zo lang totdat hun jongen groot genoeg zijn en uitvliegen. Daarbij komt dat de meidoorn door de rode bessen ook nog eens rijkelijk in hun voedingsbehoefte voorziet. In de lente is de bloesem aantrekkelijk voor onder meer bijen en vlinders. Ook op die manier vormt de plant een voedingsbron voor de vogels.


Ziektes en plagen

De meidoorn lijkt een probleemloos leven te kunnen leiden doordat hij overal makkelijk groeit en weinig onderhoud behoeft. Helaas is de struik niet onverwoestbaar, want ze zijn wel gevoelig voor ziektes, zoals bacterievuur, meeldauw, schimmels en appelschurft. Insectenplagen kunnen ook een probleem veroorzaken. In dat geval zijn bijvoorbeeld rupsen, bladluizen en mineervliegen vaak de boosdoeners. Om dit te verhelpen kan bij een kwekerij of tuincentrum om advies gevraagd worden.

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

groen

Bloemen

wit, bloeit in mei

Grondsoort

lemige grond, zandgrond

Herfstkleur

geel

Hoogte

4 – 6 m, klein

Kroon

rond/bolvormig, dichte kroon

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

geel, oranje

Winterhard

goed

Standplaats

halfschaduw, Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

bloei

Windbestendig

goed

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus
De Acer pseudoplatanus, ook wel de Gewone esdoorn of Bergesdoorn genoemd is een grote boom met een dichte golvende kroon. Het blad is aan de bovenkant groen, de onderkant is grijs behaard. In de herfst kleurt hij goudgeel. Geschikt voor zandgrond. De gewone esdoorn: perfect voor iedere tuinDe Acer pseudoplatanus 'gewone esdoorn' is een boom met prachtig gekleurde bladeren en een grijze stam. Het hout van de boom is zeer waardevol en wordt gebruikt voor onder andere meubels en muziekinstrumenten. Hij doet het goed in alle grondsoorten. De gewone esdoorn: al lang geliefdDe gewone esdoorn komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en Zuid- en Midden-Europa, maar is al sinds de Middeleeuwen ingeburgerd in Nederland. De gewone esdoorn wordt veel aangeplant en is ook veel langs wegen te vinden. Zijn geelwitte hout is zeer waardevol en werd vroeger gebruikt voor het maken van speren. "Acer" betekent dan ook scherp in het Latijn. Tegenwoordig wordt het hout van de boom vooral gebruikt voor meubels en instrumenten. Het uiterlijk van de gewone esdoornDe gewone esdoorn heeft mooie bladeren en een relatief dunne, grijze stam. De stam is bedekt met een dunne laag schors. Deze is in het begin glad, maar gaat naarmate de boom ouder wordt schilferen. De gewone esdoorn staat bekend om zijn bijzonder mooie bladeren. Deze verschijnen iets voor de bloemen. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig. Aan de bovenkant kleuren ze donkergroen, onderaan kunnen zij grijsrood tot blauw-groen zijn. In de herfst kleuren de bladeren geel. Ze worden 10 tot 25 centimeter lang en vallen in de herfst naar beneden. De knoppen van de boom zijn eivormig, staan kruisgewijs aan de takken en dragen lichtgroene knopschubben. Als de gewone esdoorn van april tot en met juni in bloei staat, heeft deze geelgroene polygame bloemen van ongeveer 7 milimeter lang. De vruchten van de boom zijn kale splitvruchten en komen als ze rijp zijn als een propeller naar beneden dwarrelen.  
Vanaf 66,30

Rode Esdoorn ‘October Glory’

Acer rubrum 'October Glory'
De Rode Esdoorn 'October Glory is een mooie boom, die in de herfst prachtig rode bladeren krijgt. Het lijkt dan net of de boom in brand staat. In de lente krijgt de boom mooie, kleine, opvallende rode bloemen. De Rode Esdoorn 'October Glory' wordt net iets kleiner dan de gewone Rode Esdoorn, zo'n 15-18 meter.
Vanaf 54,10

Streepjesbastesdoorn

Acer capillipes
Opmerkelijke kenmerken Gemakkelijk te kweken op gemiddelde, mediumvochtige, goed doorlatende bodems in de volle zon tot halfschaduw. Geeft de voorkeur aan halfschaduw, vooral in hete zomerklimaten. Geeft ook de voorkeur aan zure bodems die constant vochtig worden gehouden. De beste prestaties doen zich voor in koele zomerklimaten. Acer capillipes, bekend als streepjesbastesdoorn, komen oorspronkelijk uit bergachtige gebieden van Japan. Het is een kleine, ronde, bladverliezende boom met een dichte, gebogen vertakking die behoorlijk hoog kan worden. Hij wordt ook vaak in het wild gezien als een grote, meerstammige, boomachtige struik. Zoals de gewone naam suggereert, is het misschien het best bekend om zijn slangachtige, olijfgroene schors geaccentueerd met smalle, witte verticale strepen. Breed, eivormig, kaal, drielobbig blad met grote centrale lobben en gekartelde randen lopen roodachtig uit in het voorjaar, maar rijpen tot donkergroen. Jonge scheuten, bladstelen en nerven zijn roodachtig van kleur. Kleine, groenachtig witte bloemen (1/3 diameter) bloeien in hangende trossen in het voorjaar. Bloemen maken plaats voor gevleugelde samaras. Uitstekende oranje tot rode herfstkleur. De geslachtsnaam is de Latijnse naam voor een esdoorn. Vergelijking Specifieke bijnaam in vertaling uit het Latijn betekent slankvoetig (capillus betekent haar en pes betekent voet) in duidelijke verwijzing naar de dunne bloem / fruitstengels. Kaal, drielobbige bladeren, met verschillende vliezige vellen in de primaire en enkele secundaire aderoksels onderscheiden deze soort van andere leden van sectie Macrantha. Het lijkt het meest op Acer morifolium, dat over het algemeen minder bloemen per bloeiwijze heeft, en niet-gelobde bladeren zonder vliezige vellen in de secundaire aderoksels. Omdat het van meer zuidelijke oorsprong in Japan is, is het niet verwonderlijk dat A. morifolium in ieder geval in het zuiden en westen van Engeland ook wat eerder bloeit dan deze soort. A. capillipes kan ook worden verward met A. rufinerve, hoewel het gemakkelijk van die soort kan worden gescheiden door zijn rode bladstelen en kaal, in plaats van roodachtig behaarde, lagere bladoppervlakken, en hoewel de nieuwe scheuten van A. capillipes enigszins kunnen bloeien, dit karakter is zelden zo duidelijk als in A. rufinerve. Overige kenmerken Een bladverliezende boom tot 15-20 meter in het wild. Schors is donkergroen met bleekgrijze lengtestrepen, wordt bleekbruin en ondiep gespleten met de leeftijd. Takjes zijn kaal, paarsachtig rood tot groen, glaucous of niet, sterk gestreept wit. Knoppen zijn gestippeld, eivormig, met 2 paar klepschalen, groen tot rood. Bladeren chartaceous, vijfhoekig in omtrek, basis hartvormig tot afgerond, 3 tot en met 5 gelobd, 8-15 × 7-12 cm, lobben zijn ovaal, de centrale lob is lang, laterale lobben naar voren wijzend, basale lobben afwezig of obscuur, top lang toegespitst, randen onregelmatig dubbel gezaagd, bovenzijde donkergroen, onderzijde bleker, aanvankelijk roodachtig tot roestig behaard, spoedig kaal, met kleine, prominente vliezen in promart oksels; bladsteel 3-8 cm lang, rood, gegroefd; herfstkleuren geel tot diep rood. Komt zelden voor in de teelt. Aantrekkelijke kleine boom of grote struik voor in het landschap. Problemen? Geen ernstige insecten- of ziekteproblemen. Mogelijke ziekteproblemen zijn onder meer verticilliumverwelking, bladvlekken, teervlekken en wortelrot. Mogelijke problemen met insecten zijn onder meer bladluizen, schaal, boorders en rupsen. Er kunnen mijten verschijnen.
Vanaf 67,10

Veldesdoorn ‘Elsrijk’

Acer campestre 'Elsrijk'
Acer campestre Elsrijk Acer campestre Elsrijk is een fraaie, bladverliezende boom, die zeer vaak wordt gebruikt als laanboom omdat hij een kegelvormige kroon heeft die erg gesloten en dicht vertakt is. Door die dichte vertakking heeft de boom ook in de winter een mooie vorm. De Elsrijk is een cultivar van de veldesdoorn. Deze boom blijft iets kleiner en heeft ook iets kleinere bladeren dan zijn soortgenoten. Deze hoogstam wordt gemiddeld tien tot twaalf meter hoog en zes tot acht meter breed. Opvallend aan deze soort is dat de opgaande takken en twijgen beschikken over mooie kurklagen. De bladeren van deze boom zijn dan weer lichtgroen van kleur en drie- tot vijflobbig. Ze hebben een gegolfde bladrand. In de herfst verliest de Elsrijk zijn bladeren, maar net daarvoor tooit hij zich nog even in prachtige felgele herfstkleuren. Wanneer de Elsrijk zijn bladeren krijgt in het begin van de lente, zijn de jonge scheuten fraai roze-rood. Deze cultivar is een sterke boom die weinig last heeft van ziektes en goed winterhard is. De bloei De Elsrijk bloeit vanaf de lente, meer bepaald eind april, begin mei. Hij heeft kleine, weinig opvallende, tweeslachtige geelgroene bloempjes die een maand later vleugelnootjes worden van ongeveer 3 cm groot. De Elsrijk is zeer aanlokkelijk voor insecten, die op hun beurt mezen en ook andere vogels aantrekken De meest geschikte plek voor een Acer campestre Elsrijk De Acer campestre Elsrijk is zoals eerder gezegd uitstekend geschikt als bermbeplanting, omdat zijn oppervlakkig wortelstelsel geen schade toebrengt aan verhardingen (hij groeit een zware, sterk vertakte penwortel). Ook is deze laanboom zeer populair omdat hij goed bestand is tegen uitlaatgassen en strooizout. Verder kunt u de Elsrijk aanplanten in landelijke omgevingen maar ook in industriële omgevingen en rond bedrijven. Zelfs in kustomgevingen gedijt deze boom, omdat hij windbestendig is. Ook past hij mooi in privétuinen, zoals in een informele tuin of een cottagetuin of langs uw oprit. Wanneer u graag een boom heeft in uw tuin die weinig onderhoud vraagt, dan is de Acer campestre Elsrijk op uw lijf geschreven! De Elsrijk staat graag in volle zon of in halfschaduw en qua bodem is hij niet veeleisend: hij gedijt in elke goed doorlaatbare grond. Deze boom is ook geschikt om stevig in te snoeien, maar hij heeft niet zo veel nodig. De boom in vorm houden doet u best tussen juni en eind december. Nadien beginnen de sappen terug op gang te komen waardoor de kans bestaat dat de boom gaat bloeden.
Vanaf 66,30
  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
i i