Dé natuurlijke
boomkweker

  • https://www.vanijmeren.nl/
  • https://www.vanijmeren.com/
  • https://www.vanijmeren.fr/

Gewone Walnoot

Juglans regia

Maat

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

De Juglans regia, ook wel de Gewone walnoot genoemd, heeft een heldergroen geveerd blad. Na de bladontwikkeling verschijnen de katjes en de bloemen. Aan de boom groeien groene vruchten waar eetbare noten in zitten. Noten verschijnen pas bij bomen die circa 15 jaar oud zijn. Geschikt voor kalkrijke en vochthoudende bodem. Maar kan ook in klei- en zandgrond.

Juglans regia in een notendop

Het type geslacht voor de walnotenfamilie (Juglandaceae), Juglans, bestaat uit ongeveer 20 soorten loofbomen die voorkomen in de gematigde streken van Zuid-Europa, Amerika en Oost-Azië. Verschillende soorten zijn van sierwaarde, terwijl een aantal soorten van commercieel belang zijn, gekweekt voor hun gewassen van walnoten die rijp zijn om te worden geplukt in de herfst. Naast de vruchten hebben walnoten prachtig gekorreld hout dat wordt gewaardeerd voor het maken van onder andere meubels en siervoorwerpen. Juglans regia of gewone walnoot is over het algemeen de keuze voor walnoten. De bladeren en schors bevatten juglone, die andere bomen kan vergiftigen. Experimentele studies hebben aangetoond dat juglone de ademhaling van planten kan remmen, gevoelige planten de benodigde energie kan ontnemen en het vermogen van de plant om water en voedingsstoffen op te nemen, kan verminderen. Juglans regia is een snelgroeiende boom die brede luifels ontwikkelt van 18 meter breed en 30 meter hoog. Het is een soort dat veel licht vereist en volle zon nodig heeft om goed te groeien. De knoppen ontwaken uit de winterslaap tussen half april en eind mei en het blad valt begin november. De grote samengestelde bladeren verspreiden een citroen/ limoengeur, vooral wanneer ze worden geplet. De bloemen openen voor of rond dezelfde tijd als de bladeren en je kunt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan de plant vinden. De mannelijke bloemen zijn slanke katjes en de vrouwelijke bloemen zijn kleiner, vaak te vinden op de toppen van de takken. Bestuiving wordt uitgevoerd door de wind.

Waar planten en hoe verzorgen?

De beste plaatsen voor walnootbomen zijn zonnige, relatief beschutte locaties. Vorstzakken moeten worden vermeden. De ideale grond is een diepe, vruchtbare, goed doorlatende bodem met een pH tussen 6 en 7.Het is raadzaam om bij het uitplanten geen compost toe te voegen aan de wortels van de boom en slechts een beetje topdressingcompost toe te voegen aan je nieuwe geplante walnootboom. In het tweede jaar zal het toevoegen van ongeveer 10 liter compost aan de basis van de boom in het voorjaar voldoen aan de groeiende stikstofbehoeften. Een overvloed aan stikstof maakt de boom vatbaarder voor bacteriebrand. Irrigeren is niet nodig, tenzij de regenval minder dan 600 mm per jaar bedraagt en de verdeling hiervan het hele jaar door ongelijk is. Jonge bomen kunt u tijdens de zomermaanden eens per twee weken water geven. Vermijd spatwater op de bladeren, omdat dit de ontwikkeling van bacteriebrand bevordert.

Snoei in vorm als de boom jong is. Houd de planten goed bewaterd als de vruchten rijpen. In gebieden met een hoge zomervochtigheid kunnen de noten onderhevig zijn aan schimmelproblemen. Zaden kunnen in het vroege najaar worden verzameld; bewaar rijpe zaden in koele omstandigheden tot het in het vroege voorjaar kan worden gezaaid. Het is ook belangrijk om de bomen vrij te houden van onkruid terwijl ze zich vestigen, aangezien jonge bomen geen concurrentie verdragen, vooral van gras. De bomen jaarlijks mulchen met organisch materiaal werkt goed, maar zorg ervoor dat de basis vrij is van mulch om te voorkomen dat deze gaat rotten. Bij vragen of advies neem contact met ons op!

Mogelijke problemen

Zonnebrand kan voorkomen bij extreme zomerhitte. Dit is meer een probleem als de boom onder vochtstress staat. Jonge bomen zijn ook zeer vatbaar voor vorstschade. Volwassen bomen zijn beter bestand tegen vorst, maar bloemen kunnen worden vernietigd bij vroege vorst. Mogelijke ziekten en schade van insecten zijn: bacteriebrand, bladvlekkenziekte, viltmijt, wortel- en kroonrot en bladluizen.

Volgt u ons al op Facebook en Instagram?

Windbestendigheid

goed

Geschikt voor

tuinen, parken, lanen

Blad

oneven geveerd, heldergroen

Bloemen

? hangende katjes

Bodemvochtigheid

kan tegen korte overstroming

Grondsoort

kalk en vochthoudende bodem

Herfstkleur

geel

Hoogte

15-30 m, groot

Kroon

rond, onregelmatig

Type-vorm

hoogstam boom

Verharding

verdraagt geen verharding

Vruchten

walnoten

Winterhard

goed

Standplaats

Zon

Groenblijvend

nee

Sierwaarde

vruchten

Windbestendig

goed

  • Gratis bezorgd vanaf €395,-
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Meer dan 1500 uitstekende reviews.

Bezoek onze boomkwekerij!

Als u bomen wilt selecteren in onze boomkwekerij, kunt u erop vertrouwen dat deze bomen grotendeels afkomstig zijn uit biologische teelt.

Klanten kochten ook:

Perzische Slaapboom

Albizia julibrissin 'Summer Chocolate'
De Perzische slaapboom heeft een tropische uitstraling, met slanke bladeren die doen denken aan varens in de vorm van een paraplu en schuimige roze bloesems die bloeien in de vroege zomer. Als je tuin een vleugje tropen of een beetje Aziatische flair kan gebruiken, overweeg dan om Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’ toe te voegen. Ideaal als struik, klimplant of boom. Heerlijke zoete geur Deze mimosa-variëteit heeft een parapluvormig bladerdak met bladeren die van groen naar roodachtig brons en chocoladebruin veranderen. De diepe chocoladetint van het gebladerte is niet alleen ongebruikelijk en elegant, maar het maakt de verzorging van de boom ook gemakkelijker. Het donkere blad zorgt ervoor dat de boom zowel bestand is tegen hitte als droogte. Bovendien zul je niet alleen de ongewone bladkleur waarderen, maar ook dol zijn op de opzichtige bloemen van 2,5 tot 5 centimeter, wat het meest opvallende kenmerk is van de Perzische slaapboom. De zoete geur is heerlijk en de bloemen trekken bijen, vlinders en kolibries aan. Verder heeft de Perzische slaapboom een donkergrijze schors en olijfgroene nieuwe takken. Na verloop van tijd ontwikkelen de roze poederdonsbloemen zich tot lange zaaddozen die op bonen lijken en de hele winter de boom zullen versieren. Deze prachtige bomen zijn perfect voor je tuin. Verzorging Perzische slaapboom De verzorging van de Summer Chocolate is eenvoudig. De planten zijn geclassificeerd voor USDA-planthardheidzones 7 tot en met 10. Je zult versteld staan hoe snel deze bomen groeien. Een Perzische slaapboom wordt zes meter hoog en zes meter breed, wat ongeveer de helft is van de groene soort. Geef de boom een standplaats met volle zon en vochtige maar goed doorlatende grond. Een Summer Chocolate verdraagt ook alkalische en zoute grond. De bomen hebben water nodig totdat hun wortels zijn gevestigd, nadien zijn ze extreem tolerant voor hitte en droogte. Breng het water langzaam aan, laat het vocht diep in de grond zinken om een diep wortelgestel te bevorderen. Eenmaal gevestigd, heeft de boom slechts af en toe water nodig als er geen regen is. Bemest de boom jaarlijks in het voorjaar met een complete en uitgebalanceerde meststof. Perzische slaapbomen hoeven bijna nooit te worden gesnoeid. Je kunt desgewenst het verwijderen van de zaaddozen echter onderdeel maken van je verzorgingsroutine. De zaaddozen zijn ongeveer 15 cm lang en strokleurig. Ze lijken op bonen, en elke peul bevat verschillende boonachtige zaden. Deze rijpen in de late zomer of vroege herfst.
Vanaf 69,50

Gewone Esdoorn ‘Bruchem’

Acer pseudoplatanus 'Bruchem'
De Acer pseudoplatanus 'Bruchem' ook wel de Gewone Esdoorn genoemd. Het is een schone boom, die goed past langs lanen en straten. De eerste jaren groeit hij wat stikker, als hij ouder wordt krijgt hij een bredere kroon. Het blad is middelgroot en stevig. De bovenzijde donkergroen en de onderzijde blauwgrijs. Er komen geelgroene bloemen in, in trossen. De totale hoogte kan 20 meter worden. De boom is geschikt voor veel grondsoorten, want hij stelt weinig eisen. Zelfs natte, koude grond accepteert de boom. Hij is ook windbestendig. De gewone Esdoorn 'Bruchem' (Acer pseudoplatanus Bruchem)De Bruchem esdoorn is een vrij nieuwe boomsoort die een hoogte van ongeveer 20 meter kan bereiken. Het is een goed groeiende boom met een ovaalvormige kroon en een doorgaande stam. De bladeren zijn middelgroot, redelijk dik en groen met een blauwgrijze onderkant. De prachtige bloemen in deze esdoorn zijn geel, bijna groenachtig van kleur. In de maand april, voordat de bladeren zich vormen, komen deze hangende trosvormige bloemen tot bloei. Als vrucht draagt hij éénzadige gevleugelde nootjes. De jonge esdoorn groeit in zijn eerste jaren tot een zuilvorm. Pas op latere leeftijd neemt de groei in de breedte toe. De 'Bruchem' stelt weinig eisen stelt aan de bodem. Hij verdraagt zowel natte als koude bodems, zolang de grond maar niet te nat is, want daar houdt de boom niet van. Het liefst staat de hij op een plek in de zon of halfschaduw. Daarbij kan hij wel tegen een stootje en is windbestendig. Kortom, deze esdoorn stelt weinig eisen. De boomsoort is in het straatbeeld veelal terug te zien als straat- of laanboom. Het is wel aan te raden om een boompaal bij de jonge plant te plaatsen. Gebruik voor het poten ook een speciaal daarvoor bestemde aanplantgrond. Op deze wijze heeft u meer kans op een succesvolle boomgroei. Deze gewone esdoorn is ondanks zijn sobere naam een absolute aanwinst voor uw tuin. Die weinig moeite heeft met het aanpassen naar de weersomstandigheden.
Vanaf 81,20

Drietand esdoorn

Acer buergerianum
Een Acer buergerianum is een Drietandesdoorn. Deze boom krijgt een beetje een open kroon, een luchtige kroon. Het blad is drietandig, zoals de naam al zegt. Groen glanzend blad. Dat in de herfst geel, oranje, rood verkleurt. Kan tegen droge grond. Wel belangrijk dat de grond goed vochtdoorlatend is. De Drietand esdoorn is een Aziatische boom die opvalt door zijn mooie blad, dat tijdens het seizoen meerdere keren verkleurt. Het is een laagblijvende boom, waarvan sommige rassen als tuinstruik en zelfs als bonsaiboompje worden verkocht. Over de Drietand esdoorn (Acer buergerianum)De Drietand esdoorn (Acer buergerianum) is afkomstig uit het Verre Oosten. Deze esdoorn is een aantrekkelijke soort met glanzende bladeren met omkrullende rand, en aantrekkelijke samara's (gevleugelde zaden). Hij heeft een halfopen kroon die eivormig of pyramidaal is. De boom wordt slechts 5 tot 25 meter hoog, hoewel ze in ons land zelden hun maximale hoogte bereiken. De hoogte verschilt sterk per ras - de cultivar 'Naruto' kan zelfs worden gebruikt om bonsaiboompjes te creëren. De Drietand esdoorn produceert in de lente kleine, geelgroene bloemen. De getande bladeren van deze soort zijn 3 tot 8 centimeter lang en liggen in paren tegenover elkaar. De bladeren verkleuren in de herfst van geel via oranje naar rood, wat één van de redenen voor zijn populariteit is. Ook de nieuwe bladeren zijn mooi rozerood. De stam is relatief dik en heeft een roodbruine schors die licht afbladdert. ToepassingEr zijn verschillende rassen van de Drietand esdoorn, die voor een groot deel gekweekt zijn in Japan en steeds beter in ons land beschikbaar worden. Elk daarvan heeft een ander formaat en bereikt een andere hoogte. De kleinste rassen zoals 'Naruto' worden gebruikt als bonsaiboom. Iets hogere rassen zijn geschikt voor kleine tuinen - ze bereiken de omvang van grote struiken of kleine bomen. Weer andere rassen bereiken hoogten van 10 tot 25 meter en zijn op hun plek in grote tuinen en in parken. De verschillende rassen kunnen van elkaar verschillen in de bladkleur en bladvorm. Deze kleine boom wordt niet specifieke aangeplant voor het hout, maar levert wel hard, fijnnervig hout dat gebruikt kan worden voor lijsten, snijplanken en vloeren. Ook wordt het wel gebruikt voor meubels en interieurelementen. Aankoop en verzorgingDit is een lichtminnende soort die snel groeit en goed bestand is tegen droge grond. De grond moet goed doorlatend zijn - de Drietand esdoorn houdt niet van natte voeten. De boom is wel uitstekend bestand tegen luchtverontreiniging - het is één van de meest geplante bomen in het om zijn slechte luchtkwaliteit bekend staande Beijing. Het snoeien van de boom is niet nodig. Wilt u het toch doen, doe het dan in de herfst - een snoeibeurt in de lente zorgt voor zoveel sapverlies dat de boom kan sterven. De normale rassen van deze esdoorn zijn goed bestand tegen vrieskou. Dat geldt niet voor de bonsai-exemplaren. Als die in de tuin groeien kunnen ze beschermd worden door humus of folie rond de wortels aan te brengen in de winter. De esdoorn is enigszins gevoelig voor schimmelziekten, onder andere voor de Verticillium-schimmel. Ook kunnen de bladeren te lijden hebben van inktvlekkenzwam en meeldauw. Deze laatste aandoeningen hebben meestal geen grote gevolgen voor de gezondheid van de boom.
Vanaf 60,00

Zilveresdoorn

Acer saccharinum 'Pyramidale'
De Zilveresdoorn, een onderhoudsvrije blikvanger voor de grotere tuin De Acer saccharinum 'Pyramidale' wordt een grote boom met een ovaal tot ronde kroon. Het blad is donkergroen met een grijzige onderzijde. In de herfst kleurt het blad geel. De boom kan tegen vochtige grond en is geschikt voor klei- en zandgrond.De zilveresdoorn (Latijnse benaming: Acer saccharinum 'Pyramidale') is een snelgroeiende en onderhoudsarme boom. Deze cultivar van de esdoorn kan een hoogte van ruim 20 meter bereiken en heeft een ovaal tot ronde kroon. Een volgroeid exemplaar kan tot 12 meter breed worden. De zilveren esdoornsoort is bladverliezend. Hij dankt zijn naam aan de groene bladeren met een wit- tot grijskleurige onderzijde, in de herfst kleuren de bladen geel- tot goudkleurig. Gedijt goed in de meeste omstandigheden De zilveresdoorn groeit goed op vochtige grond en kan groeien in omstandigheden waar vele andere boomsoorten het moeilijker zouden hebben. Kleigrond, leemgrond of zandgrond, bijna alle grondsoorten zijn geschikt voor deze tolerante zilveresdoorn. Luchtverontreiniging, overstromingen of juist periodes van droogtes, deze buitengewone omgevingsfactoren staan de zilveresdoorn niet in de weg om vlot tot een boom van formaat uit te groeien. De mate waarin droogte goed wordt doorstaan is uiteraard wel afhankelijk van de grootte van het wortelstelsel: hoe meer ruimte om te groeien, hoe beter bestand tegen droogte. De boom is winterhard en verdraagt temperaturen tot circa -30 graden Celsius. Het is wel aan te raden om het gebied direct rondom de stam vrij te houden van andere beplanting, aangezien het dichte wortelstelsel de groei van grotere struiken of planten kan belemmeren. Gesloten verharding aansluitend aan de boom wordt afgeraden in verband met de oppervlakkige groei van de wortels, deze kunnen de bestrating omhoog duwen. Halfverharding zoals grind of split is wel mogelijk. De Zilveresdoor  een onderhoudsarme boom Het is niet noodzakelijk om de zilveresdoorn jaarlijks te snoeien en hij valt hiermee terecht onder de noemer 'onderhoudsarm'. Wel wordt geadviseerd om takken aan de onderzijde van de stam weg te snoeien zodat er een vrije doorloop ontstaat. Indien gewenst, bijvoorbeeld om de boom in een bepaalde vorm te laten groeien, dan is snoei wel mogelijk bij voorkeur in de maanden november tot en met februari. Snoei niet in het voorjaar, want dan kan het sap gaan bloeden. Bij nieuwe aanplant wordt het altijd aangeraden om de boom voldoende water te geven, omdat het wortelstelsel dan nog niet tot de juiste diepte is gegroeid (dit zal veelal binnen twee groeiseizoenen wel het geval zijn).   Geschiedenis Acer saccharinum 'Pyramidale' Van nature komt de zilveresdoorn voor in de Verenigde Staten, hij groeit vaak aan oevers van rivieren en is goed bestand tegen een incidentele overstroming. In de negentiende eeuw werd deze boom in Europa geïntroduceerd en begon men deze statige boomsoort veelal aan te planten in parken en oprijlanen, enkele decennia later werd hij ook een populaire keuze voor de wat grotere tuinen. Veel van deze negentiende-eeuwse aanplant is nog steeds te bewonderen in onze parken, aangezien de zilveresdoorn eenvoudig een leeftijd van wel 150 jaar kan bereiken. Kiest u voor de aanplant van de zilveresdoorn dan zullen nog vele generaties na u, ook kunnen genieten van deze statige boom.  
Vanaf 61,00
  • 9/10 (1600+ beoordelingen)
  • Rechtstreeks uit de Kwekerij
  • Accessoires direct meebestellen
  • Eigen Bezorgdienst
  • Hele jaar door leverbaar
  • Aanplanten mogelijk
  • Bezoek de kwekerij!
  • Ervaren familiebedrijf
i i